Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Μια ακόμη τραγωδία

ΓΚΟΥΑΝΤΑΛΑΧΑΡΑ.-

Εξαιρετικά δύσκολη η αποστολή των σωστικών συνεργείων, που αναζητούν ανθρώπους σε βουνά από πέτρες και λάσπη, απόρροια των κατολισθήσεων, εξαιτίας των πλημμυρών και των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων που συνεχίζονται, από τον τυφώνα «Σταν», και στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 162 ανθρώπων στην Κεντρική Αμερική. Μία ακόμη τραγωδία, απολύτως προβλέψιμη και φυσικά ικανή να αποφευχθεί, γονατίζει και πάλι τους λαούς της Κεντρικής Αμερικής.

Οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις έπληξαν τα ορεινά χωριά, αλλά και τις παραγκουπόλεις σε αρκετές περιοχές στην Κεντρική Αμερική, προκαλώντας μεγάλες κατολισθήσεις. Ο αριθμός των θυμάτων σχεδόν διπλασιάστηκε το τελευταίο 24ωρο, καθώς υπερχείλισαν αρκετά ποτάμια στο νότιο Μεξικό και τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν 42 ανθρώπους που είχαν ταφεί κάτω από τόνους λάσπης σε απομακρυσμένα χωριά στη Γουατεμάλα.

Αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί δραματικά, καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχουν ακόμη ολόκληρες περιοχές θαμμένες κάτω από τόνους λάσπης. Μέχρι στιγμής, ο προσωρινός απολογισμός καταγράφει ότι στο Ελ Σαλβαδόρ έχασαν τη ζωή τους 62 άτομα, στη Γουατεμάλα 79 άνθρωποι και άλλοι 21 στο Μεξικό, στη Νικαράγουα, στην Κόστα Ρίκα και την Ονδούρα.

Η τραγωδία επανέφερε στη μνήμη των κατοίκων της περιοχής το χτύπημα του κυκλώνα «Μιτς», το 1998, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 10.000 άνθρωποι, κυρίως στην Ονδούρα και τη Νικαράγουα. Από το 1998 έως και σήμερα, τίποτα δεν έχει γίνει ώστε να αποτραπεί μία ακόμη καταστροφή σε μία περιοχή, όπου φαινόμενα όπως κυκλώνες και τυφώνες είναι εξαιρετικά συχνά. Αντιθέτως, η πολιτική των χωρών της Κεντρικής Αμερικής, που συνεχίζουν ακάθεκτες να υπηρετούν το σύστημα των ιδιωτικοποιήσεων και των απορυθμίσεων, έχει προκαλέσει ακόμη περισσότερες ολέθριες συνέπειες στο περιβάλλον και συνάμα έχει επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση των κατοίκων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ