Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
«ΣΤΑΤΟΥΣ ΚΒΟ» ΚΟΣΣΟΒΟΥ
Προ της διαδικασίας συνομιλιών

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-

Την έκθεσή του και τις επισημάνσεις του για το εάν εφαρμόζονται τα λεγόμενα οκτώ κριτήρια περί «δημοκρατίας και ασφάλειας» στο Κοσσυφοπέδιο, έδωσε χτες στον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο ειδικός απεσταλμένος του στο ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο, Κάι Εϊντε.

Το σαφές στίγμα (υπέρ ή κατά της εφαρμογής των κριτηρίων) της έκθεσης δε γνωστοποιήθηκε, μολονότι είναι βέβαιο πως πρόκειται για μία προσχηματική διαδικασία, που θα οδηγήσει στην έναρξη των συνομιλιών για το μελλοντικό «στάτους κβο» πιθανώς στο τέλος του χρόνου. Πάντως, η επόμενη κίνηση ανήκει στον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, που θα υποβάλει τις δικές του συστάσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) των Ηνωμένων Εθνών. Η συζήτηση στο ΣΑ αναμένεται (σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις εκπροσώπου του Ανάν) να γίνει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του τρέχοντος μηνός.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωβουλής, έριξε χτες στο τραπέζι την «ιδέα» να αναλάβει η ΕΕ τη διοίκηση των δυνάμεων κατοχής του Κοσσυφοπεδίου, παίρνοντας τη σκυτάλη από το ΝΑΤΟ, όπως έκανε πέρσι το χειμώνα και με τη διοίκηση των δυνάμεων κατοχής της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης...

Ο Αμερικανός βαλκανιολόγος αναλυτής Νίκολας Γκβόντεζ, που μίλησε στη Φωνή της Αμερικής για το Κοσσυφοπέδιο, υποστήριξε πως η πιθανότητα να αρχίσουν σύντομα οι συνομιλίες για το «στάτους κβο» της περιοχής «δε σημαίνει ούτε ότι υπάρχει μία έτοιμη, γρήγορη λύση», «ούτε ότι θα ολοκληρωθούν σύντομα» και έφερε τα παραδείγματα της Μέσης Ανατολής και του Ναγκόρνο - Καραμπάχ (μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας). Ερωτηθείς για το ποιος θα έχει τον τελευταίο λόγο στην τύχη του Κοσσυφοπεδίου, ο Αμερικανός αναλυτής είπε πως «ο παίχτης - κλειδί σ' αυτήν την υπόθεση θα είναι η ΕΕ», όχι μόνον γιατί οι ΗΠΑ «έχουν κουραστεί», όπως ισχυρίστηκε, «από την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο», αλλά και γιατί θέλουν να απεμπλακούν από «ειρηνευτικές διαδικασίες», προκειμένου να μη διακυβεύσουν άλλα ζητήματα, «όπως η εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ και της Γεωργίας»(!).

Στο Κοσσυφοπέδιο, πάντως, χτες ο διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής, Ιταλός αντιστράτηγος Τζιουζέπε Βαλότο, φρόντισε να στείλει «μήνυμα» στους Κοσσοβάρους Αλβανούς υποστηριχτές της «ανεξαρτησίας», με τη στρατιωτική άσκηση «Αποφασισμένη Προσπάθεια 2005». Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε τις συντονισμένες προσπάθειες ΝΑΤΟικών στρατιωτών και αστυνομικών του ΟΗΕ στην περίπτωση κινητοποίησης οργισμένων Κοσσοβάρων Αλβανών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ