Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ως εδώ και μη παρέκει!

Ειρωνικά μειδιάματα στο πανελλήνιο προκάλεσε η «απειλή» του Γ.Α. Παπανδρέου ότι στο εξής θα δείξει «μηδενική ανοχή στα όσα λέει και κάνει η κυβέρνηση». Δεν είναι μόνο η ανυποληψία και ο φαρισαϊσμός που εμποδίζουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να υλοποιήσει την απειλή του. Το πρόβλημά του έγκειται πως είναι «πολιτικά αφοπλισμένος», ακριβώς γιατί η κυβέρνηση Καραμανλή συνεχίζει «πιο τολμηρά και αποφασιστικά» τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που υπηρετούσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Ο «άλλος δρόμος» που διατυμπανίζει εσχάτως η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι ο ίδιος (μονό)δρομος της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης που ακολουθούν και οι γαλάζιοι κυβερνώντες. Οι τελευταίοι, άλλωστε, πολύ εύκολα εξουδετερώνουν την «κριτική» του ΠΑΣΟΚ, θυμίζοντας πως είτε εφαρμόζουν τους νόμους του ΠΑΣΟΚ είτε επιστρέφουν τις κατηγορίες με το επιχείρημα πως «τα ίδια κάνατε και εσείς». Και η αλήθεια, αντιληπτή πλέον στην πλειοψηφία του λαού, είναι δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά εναλλαγή ρόλων με στόχο την απρόσκοπτη διαιώνιση της κυριαρχίας τους.

Ακριβώς γι' αυτό είναι μονόδρομος για τις ηγεσίες του δικομματισμού οι σικέ μονομαχίες, γύρω από θέματα άσκησης και ύφους της εξουσίας. Πραγματικά ή μη σκάνδαλα ανασύρονται πρόσκαιρα στο προσκήνιο προκειμένου να πλήξουν τον αντίπαλο ως περισσότερο διεφθαρμένο και βουτηγμένο στη λάσπη της διαπλοκής. Φυσικά ποτέ δεν «πέφτει άπλετο φως» και «δε λάμπει η αλήθεια», παρόλο που υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες εμπλέκεται και η δικαιοσύνη... Μόνο σαν ανέκδοτο ακούστηκαν οι πρόσφατες «οργισμένες» προειδοποιήσεις του Κ. Καραμανλή για «μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς» και σύγκρουσης με τη διαπλοκή. Δεκαοκτώ μήνες διακυβέρνησης ήταν υπεραρκετοί για να πέσουν οι μάσκες του «ασυμβίβαστου πολέμιου» της διαφθοράς και της διαπλοκής...

Υπάρχει ωστόσο ένα ζήτημα που πραγματικά χωρίζει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η λεία της εξουσίας. Οι σφοδρές συγκρούσεις γύρω από τη μοιρασιά της σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι εικονικές. Η άλωση του κρατικού μηχανισμού και η χρησιμοποίησή του για ρουσφετολογικούς διορισμούς είναι όρος ύπαρξης για τους κομματικούς μηχανισμούς των δύο μεγάλων κομμάτων. Θεωρούν ως αναφαίρετο δικαίωμά τους το διορισμό των «δικών τους παιδιών» όταν βρίσκονται στην εξουσία. Εξ ου και οι συνεχείς καταγγελίες και τα ατέλειωτα «στοιχεία» για διορισμούς σε κάθε δημόσια υπηρεσία. Γνωρίζουν άριστα ποιος και πώς διορίζεται, ακριβώς γιατί και οι δύο είναι βαθιά μέσα στο κράτος και αγωνίζονται να κρατήσουν τις θέσεις τους και να προστατεύσουν τους «ημέτερους»...

Το συμπέρασμα (πρέπει να) είναι φανερό. Το «ως εδώ και μη παρέκει», που χρησιμοποίησαν ως επικοινωνιακό σλόγκαν Καραμανλής και Παπανδρέου, πρέπει να το πει ο λαός και στους δύο. Και ο καλύτερος τρόπος για να το κάνει πράξη είναι να αλλάξει τους συσχετισμούς δύναμης σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, να ενισχύσει αποφασιστικά το ΚΚΕ.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ