Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Και νέα συνάντηση CDU - SPD

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Ανακωχή» και συνάντηση κορυφής για το ποιος τελικά θα είναι ο επόμενος καγκελάριος ήταν ουσιαστικά το πλέον σημαντικό της τρίτης συνάντησης μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) με τη Χριστιανοδημοκρατική/ Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CDU/CSU) στο Βερολίνο. Υπάρχει ως φαίνεται η «βάση» για το μεγάλο συνασπισμό...

Τουλάχιστον, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ: «Οι διερευνητικές επαφές κατέδειξαν ότι υπάρχει η βάση για ένα μεγάλο συνασπισμό». Από πλευράς της, η Αγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι είναι «πιο αισιόδοξη από ό,τι απαισιόδοξη» και χαρακτήρισε «πολύ επιτυχείς» τις συνομιλίες με το SPD. «Συμφωνήσαμε να ξεκαθαρίσουμε το ζήτημα του μεγάλου συνασπισμού, ειδικά το θέμα της στελέχωσης, τη λειτουργία της κυβέρνησης και πιθανώς κάποια θέματα ουσίας. Θα υπάρξει και άλλη σύνοδος».

Σύμφωνα με το Reuters, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα. Πιθανώς. Θα παραστούν πέραν των Γκέρχαρντ Σρέντερ και Αγγελα Μέρκελ μόνο ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Φραντς Μίντεφερινγκ και ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών CSU Εντμουντ Στόιμπερ.

Πριν από τη χτεσινή συνάντηση ουσιαστικά κρεμόταν από μία κλωστή η συνέχιση των προσπαθειών στην κατεύθυνση του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων της «Ενωσης» και του SPD. Ουδείς αποκλείει να «κλείσουν» οι διερευνητικές επαφές με τη διαπίστωση αδιεξόδου. Για το SPD, τα θέματα στελέχωσης μιας μελλοντικής κυβέρνησης συνεργασίας και συνακόλουθα το ποιος θα είναι ο επόμενος καγκελάριος έπονταν του ξεκαθαρίσματος επί της ουσίας για το περιεχόμενο της πολιτικής που θα ακολουθήσει αυτή η κυβέρνηση και αποτελούσαν αντικείμενο των διαπραγματεύσεων και όχι προαπαιτούμενο. Για την CDU/CSU, αντίθετα, η παραίτηση του SPD και προσωπικά του Γκέρχαρντ Σρέντερ από τη διεκδίκηση του αξιώματος του καγκελαρίου σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, αποτελούσε όρο προκειμένου να προχωρήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες στο στάδιο των διαπραγματεύσεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ