Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΙΚΕΑ»
Δουλιά εφτά ημέρες τη βδομάδα

Απόλυτα προσαρμοσμένη στην κερδοσκοπία της επιχείρησης είναι η σύμβαση που υπογράφουν οι εργαζόμενοι

Αποσπάσματα από τη σύμβαση που υπογράφουν οι εργαζόμενοι στα «ΙΚΕΑ»
Αποσπάσματα από τη σύμβαση που υπογράφουν οι εργαζόμενοι στα «ΙΚΕΑ»
Πολυειδικότητα, μεταθέσεις, δουλιά ακόμα και την Κυριακή, είναι ορισμένοι από τους σκληρούς αντεργατικούς όρους που επιβάλλει στους εργαζόμενους με την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας η εργοδοσία του πολυκαταστήματος «ΙΚΕΑ», που εδρεύει στο Εμπορικό Κέντρο του Αεροδρομίου Αθηνών και ανήκει στην εταιρία «HOUSE MARKET AE». Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα ακόμα μια κατάπτυστη σύμβαση εργασίας (πρόκειται για σύμβαση ορισμένου χρόνου) που μετατρέπει τους εργαζόμενους σε εύκολη λεία για τις αντεργατικές ορέξεις της επιχείρησης.

Ειδικότερα, όπως επιβάλλει η σύμβαση, με το άρθρο 2 ο εργαζόμενος μπορεί ανά πάσα στιγμή να μετακινηθεί από τη δουλιά του ή ακόμα και να μετατεθεί αν η εργοδοσία το κρίνει απαραίτητο. Συγκεκριμένα αναφέρεται:... «ρητά, δε, συμφωνείται ότι η εργοδότρια εταιρία έχει το δικαίωμα να μετακινεί, να μεταθέτει και να αποσπά το μισθωτό σε οποιαδήποτε υπηρεσία ή τμήμα ή κλάδο ή θέση της εργοδότριας εταιρίας εντός του νομού που προσλήφθηκε».

Με το άρθρο 3 προβλέπεται ότι «η εταιρία κατά την κρίση της και βάσει των εκάστοτε αναγκών της καθορίζει την ώρα έναρξης και λήξης της εργασίας, ωράριο συνεχές ή διακεκομμένο, πρωινή, απογευματινή ή νυχτερινή εργασία και τις ημέρες εργασίας μέσα στα πλαίσια της εργατικής νομοθεσίας που θα ισχύει κάθε φορά».

Η σύμβαση επιβάλλει δουλιά ακόμα και την Κυριακή, αν η επιχείρηση το κρίνει αναγκαίο. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «ο εργαζόμενος οφείλει να εκτελεί ανάλογα με τις ανάγκες της εταιρίας, ιδιόρρυθμη υπερωριακή απασχόληση, νόμιμη υπερωριακή απασχόληση, νυχτερινή εργασία ή εργασία κατά Κυριακές και εορτές, αλλά μόνο βάσει προγράμματος ή έγγραφης εντολής».

Με το άρθρο 9 της σύμβασης η επιχείρηση επαναλαμβάνει ότι «η ιδιόρρυθμη υπερωριακή απασχόληση και νόμιμη υπερωριακή απασχόληση στους εργαζόμενους, ως και η τοιαύτη κατά τις νυχτερινές ώρες και τις εξαιρετέες εορτές του έτους ή τις Κυριακές είναι υποχρεωτική γι' αυτόν, εφόσον η εργασία κατά τις ως άνω ημέρες θεωρείται απαραίτητη για την εταιρία και εφόσον ο εργαζόμενος είναι σε θέση να εργαστεί, η τυχόν δε άρνησή του θα προσέκρουε στην καλή πίστη».

Με το άρθρο 13 «ο εργαζόμενος υποχρεούται να δέχεται την επιμόρφωσή του και να συμμετέχει σε εκπαιδευτικά, επαγγελματικά σεμινάρια, οπουδήποτε και να πραγματοποιούνται αυτά, έστω και μετά τη λήξη της ημερήσιας εργασίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ