Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πίστη στην εκμετάλλευση των εργαζομένων!

Καταργεί τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε η Ομοσπονδία και εφαρμόζει την -κατά πολύ φτηνότερη- υπουργική απόφαση για τους εργαζόμενους στα προγράμματα της διαβόητης ψυχιατρικής μεταρρύθμισης

Σε σκληρό εργοδότη αναδεικνύεται η Εκκλησία της Ελλάδας, διαφημίζοντας παράλληλα την... πρόνοιά της για τους γέροντες
Σε σκληρό εργοδότη αναδεικνύεται η Εκκλησία της Ελλάδας, διαφημίζοντας παράλληλα την... πρόνοιά της για τους γέροντες
Σε Προκρούστη των εργατικών δικαιωμάτων μετατρέπεται η Εκκλησία της Ελλάδας στηριζόμενη στην εκ Βρυξελλών εκπορευόμενη αποασυλοποίηση των ψυχικά πασχόντων που -αντί να οδηγήσει στη λύτρωση τους δεκάδες χιλιάδες έγκλειστους στα ψυχιατρεία- οδήγησε τους δήθεν ενδιαφερόμενους στα ταμεία των κοινοτικών κονδυλίων.

Η Αρχιεπισκοπική Αθηνών, «πατώντας» στις υπουργικές αποφάσεις για την αμοιβή σε όσους μετέχουν στα προγράμματα αποασυλοποίησης, που προωθούνται μέσω του υπουργείου Υγείας, επιχειρεί την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) που υπογράφει η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) με την εργοδοσία στον ιδιωτικό τομέα Υγείας και εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες στα ιδρύματα της Εκκλησίας της Ελλάδας. Αντ' αυτού επιχειρεί την εφαρμογή της απόφασης για τις αμοιβές που ισχύουν στα ιδρύματα των μη κερδοσκοπικών και φιλανθρωπικών οργανώσεων και η οποία προβλέπει πολύ χαμηλότερες αμοιβές από τη ΣΣΕ της ΟΣΝΙΕ.

Η ιστορία έχει ως εξής: Το περασμένο καλοκαίρι η Αρχιεπισκοπή Αθηνών ειδοποίησε τους εργαζόμενους στη «Στέγη Κατακοίτων Γερόντων» (οδός Λαοδάμαντος, στο Λόφο Σκουζέ) ότι για τις αμοιβές τους θα αρχίσει να εφαρμόζεται η υπουργική απόφαση για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση.

Το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών - Εργαστηρίων Γηροκομείων - Οίκων Ευγηρίας - Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων ζήτησε συνάντηση με εκπρόσωπο της Αρχιεπισκοπής και συνάντησε άρνηση. Ετσι το Σωματείο έκανε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και ζήτησε τριμερή συνάντηση, η οποία και έγινε την περασμένη Δευτέρα (3/10/2005).

Στη διάρκεια της συνάντησης η πρόεδρος του Σωματείου του Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Αγγελική Σουλτανιά, υπογράμμισε ότι η εφαρμογή της ΣΣΕ της ΟΣΝΙΕ πρέπει να συνεχιστεί λόγω του ότι δεν υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Ο εκπρόσωπος της εργοδοτικής πλευράς κ. Πίκουλας υποστήριξε ότι «σύμβαση της ΟΣΝΙΕ δεν είναι εφαρμοστέα και ότι εφαρμοστέα είναι η εκάστοτε Κοινή Υπουργική Απόφαση του ΑΝ 435/68 για τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ιδρύματα, σωματεία κλπ».

Ο Γιώργος Πέρρος, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και στέλεχος του ΠΑΜΕ, τόνισε ότι η «μη εφαρμογή της ΣΣΕ από την Εκκλησία της Ελλάδας είναι παράνομη και έχει στόχο να περικόψει τα δικαιώματα των εργαζομένων που επί πολλά χρόνια αμείβονταν με αυτή τη σύμβαση».

Θεός... το κέρδος

Χτες οι εργαζόμενοι πήραν την απόφαση της Επιθεώρησης Εργασίας που αποτυπώνεται στην εξής διαπίστωση: «Από τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας προκύπτει ότι ο εργοδότης δεν μπορεί δυνάμει του διευθυντικού δικαιώματος να καταργεί συμβατικά δικαιώματα των εργαζομένων και μάλιστα να μεταβάλλει μονομερώς τη σύμβαση εργασίας. Οταν από τη μεταβολή αυτή βλάπτονται τα συμφέροντά τους, υλικά ή ηθικά, άμεσα και έμμεσα, η κρίση για το αν η μονομερής μεταβολή είναι βλαπτική ανήκει στα δικαστήρια, στα οποία και μπορεί να προσφύγουν οι εργαζόμενοι».

Το Σωματείο των εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές και τα Γηροκομεία με ανακοίνωσή του καταγγέλλει την ελέω Θεού, Αρχιεπισκοπής και Ανεξάρτητης Δικαιοσύνης κατακρεούργηση των εργατικών δικαιωμάτων στους χώρους της ιδιωτικής Υγείας και Πρόνοιας και υπογραμίζει: «Υποκρίνεται η Εκκλησία με τη στάση της και αποδεικνύει ότι Θεός της είναι το κέρδος, με τη στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων».

Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν τις αποφάσεις της Εκκλησίας και να συσπειρωθούν σε αυτό οργανώνοντας την πάλη τους ενάντια στα αντεργατικά μέτρα. Επίσης τους καλεί να παλέψουν μαζί με τις άλλες ταξικές δυνάμεις και το ΠΑΜΕ για την κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και των αντεργατικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για κατώτερο μισθό 1.300 ευρώ και κατώτερη σύνταξη 1.050 ευρώ, σύνταξη στα 50 για τις γυναίκες και στα 55 για τους άντρες, στο χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ