Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΗΝ «ΤΡΙΚΟΛΑΝ»
Προδιαγεγραμμένο έγκλημα

Ηδη από το 2003 η εργοδοσία σχεδίαζε το κλείσιμο του εργοστασίου και το ξεπάστρεμα των εργαζομένων

Ενα χρόνο μετά το οριστικό λουκέτο, επιβεβαιώνεται ότι η εργοδοσία είχε από το 2003 αποφασίσει το μέλλον των 98 εργαζομένων της «Τρικολάν»
Ενα χρόνο μετά το οριστικό λουκέτο, επιβεβαιώνεται ότι η εργοδοσία είχε από το 2003 αποφασίσει το μέλλον των 98 εργαζομένων της «Τρικολάν»
Ενα χρόνο στην ανεργία συμπληρώνουν σήμερα οι απολυμένοι της «ΤΡΙΚΟΛΑΝ». Ενα χρόνο ανυποχώρητου αγώνα για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη σταθερή δουλιά, στη σύνταξη, στη ζωή. Συσπειρωμένοι στο σωματείο τους και στο ταξικά προσανατολισμένο Εργατικό Κέντρο Νάουσας, καθημερινά συνεχίζουν την πάλη ενάντια στην πολιτική που τους καταδίκασε στην ανεργία και στην ανέχεια, ικανοποιώντας την πείνα του κεφαλαίου για περισσότερα κέρδη.

Οι περισσότεροι από τους 98 απολυμένους της «ΤΡΙΚΟΛΑΝ» εξακολουθούν να βρίσκονται στην ανεργία. Και οι ελάχιστοι (34) που μπήκαν στα προγράμματα μερικής απασχόλησης δουλεύουν χωρίς να γνωρίζουν πότε και αν θα πληρωθούν. Π.χ., οι 15 που απασχολούνται στις υπηρεσίες της νομαρχίας, επί τρεις μήνες δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται.

Αυτό το παρόν και το μέλλον εξασφάλισε για τους απολυμένους εργάτες και εργάτριες η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι κυβερνήσεις τους. Την ίδια ώρα που ο Λαναράς σχεδίαζε την αντεργατική του επίθεση, πάλευαν να του εξασφαλίσουν νέες χρηματοδοτήσεις, νέα προνόμια για να αυξήσει την κερδοφορία του και να συνεχίσει να δυναμώνει την οικονομική αυτοκρατορία του, τον όμιλο «ΚΛΩΝΑΤΕΞ».

Αυτό αποκαλύφθηκε και μέσα από την εκδίκαση της αγωγής που κατέθεσαν οι απολυμένοι της «ΤΡΙΚΟΛΑΝ» ζητώντας να κριθούν άκυρες και καταχρηστικές οι απολύσεις τους, η οποία συζητήθηκε χτες στο Τμήμα Εργατικών Διαφορών του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βέροιας. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Μέσα από την κατάθεση του Χ. Τρεμπελή, προέδρου του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, αλλά και όπως αναγκάστηκε να παραδεχτεί ο Φ. Μπαλόγιαννης, γενικός διευθυντής του ομίλου «FANCO» του Λαναρά, ήδη από το 2003 ο όμιλος είχε εξασφαλίσει δάνειο 9 εκατ. ευρώ, για την εκταμίευση του οποίου είχε δεσμευτεί να προχωρήσει σε μείωση προσωπικού και κλείσιμο και εκποίηση εργοστασίων. Ηθελε όμως κι άλλα χρήματα και προχώρησε σε επαναδιαπραγμάτευση με τις τράπεζες το καλοκαίρι του 2004, που κατέληξε στη συμφωνία για το δάνειο των 23 εκατ. ευρώ. Συμφωνία που καθόρισε και τις λεπτομέρειες της αντεργατικής επίθεσης που εκδηλώθηκε λίγο καιρό αργότερα, με πρώτα θύματα τους απολυμένους της «ΤΡΙΚΟΛΑΝ» του ομίλου «FANCO» και επόμενα τους συναδέλφους τους στα «Κλωστήρια Ναούσης». Μέχρι και σήμερα ο Λαναράς εξακολουθεί να απολαμβάνει προνόμια και επιδοτήσεις ενώ την ίδια ώρα συνεχίζει να απολύει εργάτες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ