Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ
Φορο-τρομοκρατία με «βούλα» του ΔΝΤ

Στην κυβερνητική φαρέτρα οι κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και περιουσιακών στοιχείων, καθώς η ΝΔ βιάζεται να καλύψει τα διογκωμένα ελλείμματα και με την «τιτλοποίηση» ληξιπρόθεσμων οφειλών

Γερή μπάζα από τα λεγόμενα «ληξιπρόθεσμα χρέη» προς την Εφορία περιμένει να εισπράξει η κυβέρνηση, ακολουθώντας, κατά γράμμα, τις αντιδραστικές κατευθύνσεις και τα πορίσματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Στην κυβερνητική φαρέτρα μπαίνουν οι απειλές για κατασχέσεις σε μισθούς, συντάξεις και στα περιουσιακά στοιχεία, πρώτα και κύρια των λαϊκών στρωμάτων και όσων δε μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν στις συνθήκες του «ανταγωνισμού».

Τα παραπάνω προβλέπονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, που έρχεται να υλοποιήσει παλαιότερες διατάξεις. Η πρεμούρα τους έχει να κάνει και με την προωθούμενη «τιτλοποίηση» ληξιπρόθεσμων φορολογικών χρεών. Με την «τιτλοποίηση» θέλουν να εμφανίσουν τα δάνεια που θα πάρουν από τραπεζίτες και άλλους μεγαλορεντιέρηδες στο κονδύλι των φορολογικών εσόδων, ευελπιστώντας ότι στη συνέχεια θα μπορέσουν να καλύψουν τις τοκοχρεολυτικές δόσεις από τα «ληξιπρόθεσμα χρέη» που θα μπουν στα κρατικά ταμεία. Τα σπασμένα ετοιμάζονται, για μια ακόμη φορά, να τα φορτώσουν στα λαϊκά στρώματα της χώρας, σε μια περίοδο που η πλουτοκρατία και οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι επιδοτούνται με νέες φοροαπαλλαγές και κάθε είδους διευκολύνσεις.

Το ύψος αυτών των οφειλών, σύμφωνα με πρόσφατο πόρισμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, φτάνει στο αστρονομικό ποσό των 17 δισ. ευρώ. Κανείς, όμως, δεν είναι σε θέση να υπολογίσει τι ποσό από τα 17 δισ. ευρώ μπορούν να θεωρηθούν εισπράξιμα. Σημειώνεται πως το πόρισμα του ΔΝΤ - που παραδόθηκε στην κυβέρνηση, φέτος το καλοκαίρι - προτείνει «νέες τεχνικές στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών» και την «απομάκρυνση από πρακτικές υπέρμετρης χρήσης των δόσεων». Με άλλα λόγια, καλούν την κυβέρνηση να προχωρεί σε άμεσα και ταχύτατης απόδοσης εισπρακτικά μέτρα, όπως αυτά που ανακοινώθηκαν και άλλα αντίστοιχα που θα ακολουθήσουν. Τα φτωχά λαϊκά στρώματα απειλούνται πλέον με κατασχέσεις. Οι μικροί ΕΒΕ, που μπορούν ακόμη και φυτοζωούν, βρίσκονται μπροστά στην οριστική τους έξοδο από το πεδίο του λεγόμενου «ελεύθερου ανταγωνισμού».

Στοχοπροσηλωμένη στις κατευθύνσεις του μεγάλου κεφαλαίου, η κυβέρνηση της ΝΔ έσπευσε να «υπενθυμίσει» στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό ορισμένες από τις διατάξεις του «Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων» που έχει την απαρχή του... στα χρόνια της χούντας! Είναι δηλαδή απόλυτα φανερό το γεγονός ότι οι «εκσυγχρονιστικές συνταγές» του ΔΝΤ και άλλων φορέων του μεγάλου κεφαλαίου γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω, ακόμη και σε νομικά κατασκευάσματα αμφίβολης ποιότητας.

Να υποβαθμίσει τον τρομοκρατικό και ταξικό χαρακτήρα της εγκυκλίου του υπουργείου Οικονομικών για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών επιχείρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Θ. Ρουσόπουλος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει τίποτα το καινούριο, θεωρώντας ταυτόχρονα ως φυσιολογική την εφαρμογή του... χουντικού νομοθετικού διατάγματος, που εκτελεί η χτεσινή εγκύκλιος! «Υπάρχει το υπ' αριθμ. 356/74 νομοθετικό διάταγμα, το οποίο ισχύει εδώ και 31 χρόνια», δήλωσε, επιχειρώντας ταυτόχρονα να οχυρωθεί πίσω από το ότι «τα ίδια έκανε και το ΠΑΣΟΚ». «Το 1999 η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με Προεδρικό Διάταγμα συμπλήρωσε αυτό το νομοθετικό διάταγμα που ισχύει επί 31 χρόνια και προβλέπει πώς γίνονται οι εισπράξεις οφειλών προς το δημόσιο».

Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις οι κρατικές υπηρεσίες έχουν το νομικό δικαίωμα - μετά από την οριστική βεβαίωση των ποσών - να προχωρήσουν σε μέτρα είσπραξης της οφειλής, η οποία μπορεί να φτάσει στο 33,3% για μισθούς και συντάξεις και για ολόκληρο το ποσό σε άλλες αμοιβές (νοίκια, τόκοι κλπ.). Η διαδικασία κατάσχεσης μπορεί να διακοπεί μόνο μετά από προσφυγή του φορολογούμενου στα δικαστήρια.

Τι προβλέπει η εγκύκλιος

Σε αυτό το πλαίσιο - και με γνώμονα τις κατευθύνσεις του ΔΝΤ - η κυβέρνηση δίνει και τις παρακάτω εντολές στις Εφορίες:

  • Για μικρού ύψους οφειλές να επιλέγεται η κατάσχεση στα χέρια τρίτων. Με αυτό τον τρόπο το Δημόσιο θα μπορούσε να βάλει στο χέρι μισθούς, συντάξεις, νοίκια κ.ά.
  • Σε περίπτωση κατάσχεσης ακινήτων, που αποφέρουν εισόδημα και από νοίκια «να γίνεται ταυτόχρονα και κατάσχεση των μισθωμάτων στα χέρια του ενοικιαστή, ώστε να υπάρχει άμεση είσπραξη της οφειλής».
  • Για επαγγελματίες να «επιλέγεται η κατάσχεση απαιτήσεών τους σε χέρια τρίτων, όπως κατάσχεση απαιτήσεων στα χέρια πελατών της επιχείρησης, εφόσον αυτές αποδεικνύονται από τα βιβλία της επιχείρησης».
  • Για τους κατ' επανάληψη «μη συνεπείς οφειλέτες μπορεί να περιλαμβάνονται, μεταξύ των μέτρων είσπραξης, η κατάσχεση στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ