Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Συγκέντρωση... για να ξεθυμάνει η οργή

Εκατοντάδες αμπελουργοί συγκεντρώθηκαν χτες στην Περιφέρεια

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων αγροτών από τα χωριά του Ν. Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί συγκέντρωση στην πόλη του Ηρακλείου, που αναγκάστηκε να διοργανώσει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου (ΟΑΣΝΗ) κάτω από την πίεση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα αγροτικά νοικοκυριά.

Στη συγκέντρωση ήταν έκδηλη η αγανάκτηση των αγροτών που συγκεντρώθηκαν στην Περιφέρεια και πέταξαν και ποσότητες σταφυλιών. Ομως, όπως φάνηκε, ήταν περισσότερο ένα συλλαλητήριο εκτόνωσης της οργής των αμπελουργών, όπου σκοπίμως η ΟΑΣΝΗ έθεσε ανώδυνα αιτήματα και στόχους πάλης, κομμένα και ραμμένα στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Κινούμενα, λοιπόν, στα μέτρα και την πολιτική του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τα αγροτοσυνεταιριστικά στελέχη τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ - με την παρουσία πάντα και των αντίστοιχων βουλευτάδων του νομού - προσπάθησαν, να εξαντλήσουν όλη την αγανάκτηση των μικρομεσαίων αγροτών που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο, αλλά και εκατοντάδων άλλων που δε συμμετείχαν, για να διεκδικήσουν ανέξοδα αιτήματα μακριά από τα πραγματικά τους προβλήματα.

Στη χτεσινή κινητοποίηση δεν έγινε λόγος:

  • ούτε για εισόδημα, που να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες των αγροτών,
  • ούτε για την κατάργηση των αντιαγροτικών κανονισμών, που επιβάλλουν πλαφόν και πρόστιμα συνυπευθυνότητας, που ενισχύουν τους εμποροβιομηχάνους και εξανεμίζουν το αγροτικό εισόδημα,
  • ούτε για ικανοποιητικές τιμές, με την παρέμβαση του κράτους, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και συγκομιδής κ.ά.

Ενδεικτικά, τα αιτήματα για μείωση του στρεμματικών αποδόσεων στη σταφίδα και την καταβολή αποζημιώσεων για τη μικροκαρπία, ήταν αρκετά «βολικά» για τον Μπασιάκο, που ήδη τα εξήγγειλε. Επίσης, αίτημα όπως η ολοκλήρωση του Ελαιοκομικού Μητρώου, η οικονομική ενίσχυση γενικά των συνεταιριστικών οργανώσεων, η επανεξέταση της εφαρμογής του νόμου για τα πανωτόκια κλπ. μπήκαν προφανώς ως συμπληρώματα...

Το συμπέρασμα που πρέπει να βγάλουν οι αγρότες είναι ότι όλοι αυτοί που εμφανίζονται να κόπτονται για το εισόδημά τους και την παραγωγή τους είναι αυτοί που με την πολιτική που υπηρετούν, τους δημιουργούν τα προβλήματα, τους οδηγούν στη φτώχεια, τους ξεκληρίζουν και τους διώχνουν από τα χωριά τους, συγκεντρώνοντας τη γη σε ακόμα λιγότερα χέρια. Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να συνεχιστεί και να ενισχυθεί ο αγώνας γύρω από αιτήματα και στόχους πάλης που θα δίνουν διέξοδο και που θα απαντούν στις πραγματικές ανάγκες των μικρομεσαίων αγροτών, μέχρι να λυθούν τα προβλήματά τους, μέχρι την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής - αντιαγροτικής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ