Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κινδυνεύουν άνθρωποι και μνημεία

Ανθρωποι κινδυνεύουν και με κατάρρευση απειλούνται ιστορικά μνημεία και κατοικίες, λόγω της συνεχιζόμενης κυβερνητικής αδιαφορίας για την αποκατάσταση τμήματος του δημοτικού δρόμου στην περιοχή «Κάστρο» της Σκοπέλου.

Το θέμα φέρνουν στη Βουλή με Ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Τάκης Τσιόγκας, ενώ η ιστορία είναι γνωστή εδώ και χρόνια στο ΥΠΠΟ, αφού υπάρχει και σχετικό αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι βουλευτές σημειώνουν ότι «το τμήμα του δρόμου που βρίσκεται στη συνέχεια του περιβόλου του Ι.Ν. Παναγίας Πύργου, που οδηγεί στο Κάστρο του νησιού και σε εισόδους αρκετών σπιτιών, υποχώρησε από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του 2002 και ως τώρα δεν έχει γίνει τίποτα για την αποκατάστασή του. Αποτέλεσμα της αδιαφορίας των αρμόδιων υπηρεσιών είναι να αποκλειστεί η περιοχή οδικώς, να κινδυνεύουν με κατάρρευση ιστορικά μνημεία της περιοχής και σπίτια, αλλά το κυριότερο να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές».

Προσθέτουν ότι το έργο στήριξης του βραχώδους πρανούς της θεμελίωσης του ναού «εμφανίζει προβλήματα ευστάθειας σ' όλο το μήκος, περίπου 200 μ., τα οποία εκδηλώνονται με τη μορφή μετακινήσεων και καταπτώσεων».

Η κυβερνητική αδιαφορία που αφήνει αυτά τα φαινόμενα να εξελίσσονται ανεμπόδιστα, έχει σαν αποτέλεσμα «την εμφάνιση ρηγματώσεων στο δάπεδο και στο περιμετρικό τοιχίο της οδού με κορύφωση τη σημερινή βλάβη - κατολίσθηση τμήματος του βράχου και αποκοπή του κύριου δρόμου του παλιού οικισμού - όπως και στην τοιχοποιία της ανωδομής των γύρω κτισμάτων».

Ερωτάται, λοιπόν, ο υπουργός ΠΟλιτισμού: «Γιατί παρότι έχουν περάσει δύο χρόνια το υπουργείο δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα της ΤΑ για αποκατάσταση της καταστροφής που έχει υποστεί ο δρόμος της Παναγίας του Πύργου και της παλαιότερης συνοικίας της Σκοπέλου; Τι μέτρα προτίθεται να πάρει άμεσα ώστε να χρηματοδοτηθεί η σύνταξη μελέτης και κατασκευής του έργου στήριξης» του δρόμου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ