Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
Σε πλήρη διάλυση υπηρεσίες και οικονομικά

Η διοικητική αποδιάρθρωση του Δήμου Δραπετσώνας και το έντονο οικονομικό πρόβλημα που παρουσιάζει ήταν το θέμα του έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε προχτές το βράδυ, μετά από πρωτοβουλία της αγωνιστικής παράταξης «Ενότητα» και άλλων δημοτικών συμβούλων.

Ο δήμαρχος της πόλης όμως, Γ. Αραβιάδης, και οι τρεις αντιδήμαρχοί του επέλεξαν να μην παραβρεθούν στη συνεδρίαση! Αν και η συνεδρίαση τελικά πραγματοποιήθηκε, η απουσία των εκπροσώπων της δημοτικής αρχής προκάλεσε την έντονη αγανάκτηση όλων των παρευρισκομένων που στηλίτευσαν τη στάση του δημάρχου και των συνεργατών του.

Αυτή τη στιγμή το χρέος του δήμου σε προμηθευτές, οφειλές εργαζομένων και τοκοχρεολύσια από δάνεια φτάνει τα πέντε εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 70% των εσόδων του δήμου. Την ίδια στιγμή, η συμπεριφορά της δημοτικής αρχής έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση και των εργαζομένων οι οποίοι διεκδικούν την καταβολή του πριμ παραγωγικότητας, την αποπληρωμή των ασφαλιστικών τους εισφορών και τις υπερωρίες.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης αλλά και της αποδιάρθρωσης του τομέα καθαριότητας, είναι να μη μαζεύονται τα σκουπίδια από τους δρόμους. Ο δήμαρχος μάλιστα το περασμένο Σάββατο, με πρόσχημα τη συσσώρευση των σκουπιδιών, συγκάλεσε τη δημαρχιακή επιτροπή προκειμένου να αναθέσει την καθαριότητα σε ιδιώτες. Το αίτημα του δημάρχου όμως απερρίφθη παμψηφεί.

Στο δήμο, όπως καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στις δημοτικές επιχειρήσεις, «δημιούργησαν και δημιουργούν ασύστολα νέες γενιές απλήρωτων εργαζομένων χωρίς να σκέφτεται κανείς το δράμα των προηγούμενων. Παίζεται συνεχώς ένα βρώμικο παιχνίδι απολύσεων - προσλήψεων και συντηρείται ένα φαύλο καθεστώς πολιτικής ομηρίας. Διμηνίτες "εθελοντές" εργάστηκαν, αμείφθηκαν ελάχιστα ή καθόλου και περιφέρονται από επιχείρηση σε επιχείρηση, στριμώχνονται καθημερινά στα σκαλιά του δημαρχείου ζητιανεύοντας τα χαμένα τους μεροκάματα και ένσημα».

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση των εργαζομένων, «τα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία του Δήμου κυκλοφορούν σαν το χάρο στους δρόμους ασυντήρητα και επικίνδυνα. Χωρίς φρένα, χωρίς φώτα, χωρίς πινακίδες, χωρίς ΚΤΕΟ και κατά καιρούς ανασφάλιστα. Το πλυντήριο κάδων παραμένει ακινητοποιημένο και τα σκουλήκια και οι μυρωδιές είναι παντού». Ανάλογα προβλήματα και ελλείψεις καταγγέλλουν και σε όλες σχεδόν τις υπηρεσίες του δήμου.

Μιλώντας στο «Ρ» ο Νίκος Μπεάζογλου, επικεφαλής της «Ενότητας», τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να διασφαλιστεί το δικαίωμα των εργαζομένων στη μόνιμη και σταθερή δουλιά και να εφαρμοστούν διάφανες διαδικασίες στο δήμο. Αφού επισήμανε την ανάγκη να μαζευτούν άμεσα τα σκουπίδια, κατήγγειλε την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του τομέα καθαριότητας που επιχείρησε ο δήμαρχος και τόνισε πως ο δήμος εισπράττει τρία εκατομμύρια το χρόνο από ανταποδοτικά τέλη. Στους δημότες όμως ανταποδίδει υπηρεσίες ύψους μόλις ενός εκατομμυρίου. Αναφερόμενος στην απουσία του δημάρχου από το προχτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, τον χαρακτήρισε «λιποτάκτη» και υπογράμμισε την ανάγκη να λυθούν τα προβλήματα των εργαζομένων μέσα από το διάλογο και να συζητηθεί άμεσα το οικονομικό πρόβλημα του δήμου και όχι να μετακυληθεί στην επόμενη διοίκηση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ