Ξεδιπλώνεται μέρα με τη μέρα το κυβερνητικό σχέδιο για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και το ξεπούλημα των πρώην ΔΕΚΟ, που αποτελεί βασικό μέτωπο της αντιλαϊκής επίθεσης τους επόμενους μήνες.
Πριν ακόμα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την «εξυγίανση» των ΔΕΚΟ - αναμένεται το Νοέμβρη - η κυβέρνηση φροντίζει να καλλιεργεί το έδαφος είτε διοχετεύοντας σχέδια για την «εξυγίανση» ανά ΔΕΚΟ ή σε όλες μαζί, είτε βάζοντας μπροστά «γαλάζιους» συνδικαλιστές, είτε κάνοντας διαρκώς επίδειξη αποφασιστικότητας για να βολιδοσκοπήσει τις αντιδράσεις.
Μετά την «Ολυμπιακή», η κυβέρνηση «δείχνει» προς την πλευρά της ΕΥΔΑΠ, της ΔΕΗ και του ΟΣΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι θα εφαρμοστεί το «μοντέλο του ΟΤΕ», δηλαδή η επαίσχυντη συμφωνία της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων για τους νεοπροσλαμβανόμενους, παράλληλα με την εφαρμογή προγραμμάτων «εθελουσίας εξόδου» (διάβαζε απολύσεων).
Σε αυτή τη γραμμή πλεύσης κινήθηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και στην ΕΥΔΑΠ απάντησε καταφατικά, λέγοντας πως, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ, «είναι σαφές ότι θα ισχύσει στις υπόλοιπες ΔΕΚΟ το μοντέλο που ίσχυσε στον ΟΤΕ». Ο Θ. Ρουσόπουλος χαρακτήρισε «σημαντική τομή» στη λειτουργία των ΔΕΚΟ την κατάργηση της μονιμότητας και την επιβολή ελαστικών εργασιακών σχέσεων, ισχυριζόμενος πως «είναι αδήριτος ανάγκη ότι έπρεπε να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας των επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αυτό, λοιπόν, επεκτείνεται πέραν του ΟΤΕ και στις υπόλοιπες ΔΕΚΟ».
Ο εκπρόσωπος δεν έκανε καν τον κόπο να αποδοκιμάσει τα στελέχη της ΝΔ στην ΕΥΔΑΠ, που, όπως έγραψε χτες και ο «Ρ», μπαίνουν μπροστά για την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας και το σπάσιμο και το ξεπούλημα τμημάτων της σε εργολάβους. «Καθένας μπορεί να προτείνει ελεύθερα ό,τι θέλει», ήταν η δημοκρατικοφανής απάντηση του Θ. Ρουσόπουλου, ο οποίος τελικά παρέπεμψε στις θέσεις που εξέφρασε γενικότερα για τις ΔΕΚΟ ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κ. Καραμανλής στην ομιλία του στη ΔΕΘ είχε εξαγγείλει «τη σταδιακή προσαρμογή των εργασιακών σχέσεων στο εσωτερικό των ΔΕΚΟ προς εκείνες του ιδιωτικού τομέα», διευκρινίζοντας ότι «το πρότυπο του ΟΤΕ αποτελεί μια σημαντική αφετηρία».
Αυτή τη στιγμή η ΕΥΔΑΠ δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης, είπε από την πλευρά του ο Γ. Αλογοσκούφης, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τη συνέχεια. Παράλληλα, ανέφερε: «Τα θέματα και των ΔΕΚΟ και των ιδιωτικοποιήσεων εξετάζονται κατά περίπτωση και στον κατάλληλο χρόνο κάνουμε τις ανακοινώσεις και για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων».
Από τη δική του πλευρά ο Γ. Σουφλιάς σε κατ' ιδίαν συνομιλία που είχε χτες με δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής απέδωσε σε «τρεις-τέσσερις» υπαλλήλους της ΕΥΔΑΠ, στελέχη της ΝΔ, τις θέσεις για ιδιωτικοποίηση και ξεπούλημα στους εργολάβους της εταιρίας. Επικαλέστηκε το διάτρητο και αναξιόπιστο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ για να υποστηρίξει ότι προβλέπει πως η ΕΥΔΑΠ θα διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα της, ενώ «δεν ήξερε τίποτα» ούτε ο ίδιος ούτε η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για προγράμματα εθελουσίας εξόδου. Το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ ανέλαβε να ερμηνεύσει αυθεντικά ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ ΕΥΔΑΠ, Κ. Γαλάνης, ο οποίος μιλώντας στον «Φλας» είπε ότι δεν προβλέπει ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ «γι' αυτή την 4ετία»...
Στο «στόχαστρο» της κυβέρνησης βρίσκεται σταθερά ο ΟΣΕ, στον οποίο εξάλλου έκανε αναφορά ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, ενώ σχεδόν καθημερινά κυβέρνηση και «παπαγαλάκια» κόπτονται για τα τεράστια ελλείμματα του οργανισμού, προετοιμάζοντας το έδαφος για σπάσιμο και ξεπούλημα της τεράστιας περιουσίας του.
Παρόμοια σχέδια υπάρχουν και για τη ΔΕΗ, την οποία θέλουν να συρρικνώσουν προς όφελος των μονοπωλίων που πιέζουν διαρκώς για μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα της ηλεκτρικής ενέργειας, αξιώνοντας μάλιστα τις δωρεάν υπηρεσίες της ΔΕΗ και εγγυημένα κέρδη! Η «κρίση κορυφής» που έχει ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό στη διοίκηση της ΔΕΗ (Παλαιοκρασσάς - Μανιατάκης) δεν είναι άσχετη με τη διαμάχη ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων που κινούνται στο παρασκήνιο και περιμένουν το «πράσινο φως» της κυβέρνησης για την «τελική έφοδο».
Γενικότερα, πάντως, η λεγόμενη εξυγίανση των ΔΕΚΟ δεν είναι παρά το απαραίτητο βήμα πριν από το στρατηγικό ξεπούλημά τους στα μονοπώλια.