Κυριακή 4 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
Η Ελλάδα μόνιμο πεδίο βολής και πολεμικό ορμητήριο

Οπου εμφανίζεται ο ΝΑΤΟικός στρατός κατοχής, εκεί και τα μπλόκα του φιλειρηνικού κινήματος. Η φωτογραφία από την προχτεσινή κινητοποίηση στο Καλό Νερό την ώρα της απόβασης
Οπου εμφανίζεται ο ΝΑΤΟικός στρατός κατοχής, εκεί και τα μπλόκα του φιλειρηνικού κινήματος. Η φωτογραφία από την προχτεσινή κινητοποίηση στο Καλό Νερό την ώρα της απόβασης
Προάγγελο των αμερικανονατοϊκών σχεδίων για την περιοχή των Βαλκανίων και ευρύτερα, αποτελούν οι ΝΑΤΟικές ασκήσεις που τα τελευταία χρόνια διεξάγονται στην Ελλάδα και εκτός αυτής. Η διεξαγωγή ΝΑΤΟικών ασκήσεων επί του ελληνικού εδάφους και η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε διάφορες ΝΑΤΟικές ασκήσεις εκτός ελληνικών συνόρων είναι μια παλιά υπόθεση.

Ομως την τελευταία πενταετία, η εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς του ΝΑΤΟ, για την επιβολή της νέας τάξης του ιμπεριαλισμού στους λαούς της περιοχής, έχει πάρει ακόμα πιο βαθύ χαρακτήρα. Η υποταγή και ενσωμάτωση της Ελλάδας στη νέα ιμπεριαλιστική στρατηγική εδραιώνεται όλο και περισσότερο με καταστροφικές επιπτώσεις για τα ελληνικά συμφέροντα και στην ίδια την υπόσταση της χώρας και την ειρήνη στην περιοχή.

Πάγια επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η όσο το δυνατόν πιο ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας σε ό,τι το ΝΑΤΟσχεδιάζει, προσδοκώντας, για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας, ένα ρόλο στα πλαίσια του νέου καταμερισμού που κάνουν οι ιμπεριαλιστές στην περιοχή. Το ελληνικό έδαφος έχει μετατραπεί σε μόνιμο πεδίο ασκήσεων των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων και οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις σε ουραγό των Αμερικανών σε όλα τα βρώμικα παιχνίδια τους στην περιοχή. Στο βωμό αυτών των επιδιώξεων της κυβέρνησης θυσιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας για χάρη του ΝΑΤΟ. Χαρακτηριστική περίπτωση.

Η διολίσθηση είναι συνεχής και προωθείται μεθοδικά βάση σχεδίου. Ξεκίνησαν με τις λεγόμενες «ασκήσεις παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας». Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή με την άσκηση «Νέο Πνεύμα» που έγινε στις 25 Μάη 1995 στην Καλαμάτα και στο σενάριό της πρόβλεπε την παροχή δήθεν ανθρωπιστικής βοήθειας μετά από καταστροφικό σεισμό. Πέντε χρόνια μετά, φθάσαμε στη φετινή άσκηση «DYNAMIC MIX», η οποία τις μέρες αυτές διεξάγεται στην Πελοπόννησο και τη Μακεδονία κάτω από συνθήκες εξευτελιστικές για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, με όλη την Ελλάδα παραδομένη στα ΝΑΤΟικά στρατηγεία.

Πρόκειται για ένα μπαράζ ασκήσεων με σενάρια αποσταθεροποίησης, υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ και αφορούν την περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μέσα από τις ασκήσεις αυτές, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο στο σχεδιασμό και στην εκτέλεσή τους έχουν οι Αμερικανοί, σκιαγραφούνται ο αποσταθεροποιητικός ρόλος του ΝΑΤΟ και οι προοπτικές που επιφυλάσσουν τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία για την περιοχή και τους λαούς της.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία, η Ελλάδα έχει εμπλακεί ενεργά, γεγονός που εμπεριέχει ανυπολόγιστους κινδύνους για την ίδια την ασφάλεια της χώρας και την ειρήνη στην περιοχή. Η Ελλάδα έχει επιλεγεί από τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία ως πεδίο διεξαγωγής αυτών των ασκήσεων, αλλά και ως χώρος εξόρμησης των στρατιωτικών τους δυνάμεων για την επιβολή των ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Δεν είναι μόνο οι αμερικανικές και ΝΑΤΟικές βάσεις οι οποίες προορίζονται να εξυπηρετήσουν αυτά τα σχέδια, αλλά και το σύνολο της υποδομής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αεροδρόμια και λιμάνια, που είναι στη διάθεση του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών.


Κ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ