Σελ. /36
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Ιούνη 2000 - αριθ. φύλλου: 7688

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ
ΗΠΑ, εμπόριο όπλων και επεμβάσεις

Ο «Ριζοσπάστης» ξεκινά σήμερα ένα μικρό αφιέρωμα στο εμπορικό δαιμόνιο των αρχιτρομοκρατών του πλανήτη. Γίνεται προσπάθεια να παρουσιάσουμε τι πουλάνε - πώς το πουλάνε - πού το πουλάνε. Τι άλλους στόχους υπηρετούν με το εμπόριο όπλων και τι προσχήματα βρίσκουν για να αναμειχθούν στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και να εδραιώσουν την επικυριαρχία τους


ΣΕΛ.  10   -   11
ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ
Το ειδικό 24σέλιδο ένθετο

- Συζήτηση με τον Θάνο Μικρούτσικο και τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου

- Μικρό αφιέρωμα στον αγωνιστή λογοτέχνη Δημήτρη Ραβάνη-Ρεντή

- Ποικίλη ύλη για θέματα πολιτισμού, αθλητισμού, ιστορίας, επιστήμης και άλλα πολλά


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ 2004
Σύγχρονο ΟΠΙΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ η Ολυμπιάδα

Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 θα κοστίσει, με τους πλέον μέτριους υπολογισμούς, πάνω από δύο τρισεκατομμύρια δρχ. Ο ελληνικός λαός «θα πληρώσει αναμφίβολα το μάρμαρο» οικονομικά, αλλά και θα νιώσει στο πετσί του τις αντιδραστικές αλλαγές, που προωθεί η άρχουσα τάξη και οι οποίες επιταχύνονται λόγω της Ολυμπιάδας.

Η ανάγκη προετοιμασίας της Ολυμπιάδας δεν απαιτεί απλά «εργασιακή ειρήνη», αλλά εφαρμογή ελαστικών σχέσεων εργασίας, ενώ, με πρόσχημα την ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων, θα νομιμοποιηθεί και θα ενταθεί η κρατική βία και καταστολή. Πιο ανοιχτά και επίσημα, η χώρα θα βρεθεί στα χέρια συγκεκριμένων μυστικών υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, τα καλύτερα «φιλέτα» της Αττικής θα γίνουν στόχος κερδοσκοπίας και εμπορευματοποίησης κοινωνικών δικαιωμάτων του λαού, ενώ ολόκληρες περιοχές της πρωτεύουσας θα μετατραπούν σε «κοσμοπολιτικά κέντρα», με άμεση επίδραση στον τρόπο ζωής των κατοίκων.

Το ζητούμενο, όπως τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή, είναι η αγωνιστική παρέμβαση του λαού, για μην εξελιχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε ένα σύγχρονο όπιο του λαού.


ΣΕΛ.  14   -   17

ΕΛΛΑΔΑ
Μόνιμο πεδίο βολής και ΝΑΤΟικό ορμητήριο

Από τις ΝΑΤΟικές ασκήσεις «παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας» (η πρώτη ονομάζονταν «Νέο Πνεύμα», έγινε στις 25 Μάη 1995, στην Καλαμάτα και «συνέπεσε» με τις τελικές επεξεργασίες του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ) φθάσαμε στην «Dynamic Mix», η οποία έχει επισήμως πλέον επιθετικό χαρακτήρα και προετοιμάζει τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις - μαζί και τις ελληνικές - για τις επόμενες τυχοδιωκτικές και εγκληματικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια, την Κεντρική Ασία και όπου αλλού επιτάσσουν τα συμφέροντα της Νέας Τάξης.

Η Ελλάδα μετατρέπεται γοργά από τους ιμπεριαλιστές και τους εγχώριους κυβερνώντες σε πεδίο διεξαγωγής των ασκήσεων αυτών και - το κυριότερο - σε χώρο και προγεφύρωμα εξόρμησης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, για την επιβολή των ιμπεριαλιστικών σχεδίων.


ΣΕΛ.  3,    6   -   7

Προσφορά

Η Αννα Γεωργίου - Ζουμπούλη πρόσφερε στο ΚΚΕ 300.000 δρχ. στη μνήμη του αδελφού της ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, προέδρου ΟΤΕ, ο οποίος εκτελέστηκε το 1949, καθώς και στη μνήμη των χιλιάδων αγωνιστών που εκτελέστηκαν.



ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Ασυμβίβαστα καπιταλισμός και οικολογική ισορροπία

Με τον πλανήτη γεμάτο ανοιχτές πληγές, ετοιμάζεται η ανθρωπότητα να γιορτάσει - κατ' ευφημισμόν μάλλον - την αυριανή Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος. Ανακοίνωση του Τμήματος Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  18   -   19
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ
Πολύπλευρη η εκμετάλλευσή της

Η μισθωτή εργαζόμενη γυναίκα και ο ρόλος που της έχουν επιφυλάξει μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα, η αξιοποίησή της - σαν το πιο ευάλωτο τμήμα της εργατικής τάξης - για το πέρασμα των πιο αντιδραστικών, αντεργατικών αλλαγών, είναι το ζήτημα που ασχολείται σήμερα ο «Ριζοσπάστης»


ΣΕΛ.  20   -  21
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Πλήρες ξήλωμα της κοινωνικής ασφάλισης

Τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για το πλήρες ξήλωμα της κοινωνικής ασφάλισης και στο χώρο των ΕΒΕ, αναδεικνύει ο «Ρ» με βάση τις θέσεις της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων ΒΔ Ελλάδας


ΣΕΛ.  22   -   23

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ