Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
«Εχουμε τη δύναμη να κερδίσουμε αυτό που μας κλέβουν»

Εκατοντάδες κάτοικοι και εργαζόμενοι του Ελληνικού ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της «Δημοτικής Συνεργασίας», απαιτώντας μια παραλία δημόσια, ελεύθερη, που δε θα τη λυμαίνονται τα κάθε λογής ιδιωτικά συμφέροντα

Με κεντρικό σύνθημα «Εχουμε τη δύναμη να κερδίσουμε αυτό που μας κλέβουν - Παραλία ελεύθερη, δημόσια, με δωρεάν πρόσβαση για το λαό», εκατοντάδες κάτοικοι και εργαζόμενοι του Ελληνικού ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της παράταξης «Δημοτική Συνεργασία», στην προχτεσινή συγκέντρωση που διοργάνωσε, με θέμα «Η κατάσταση στο δήμο και η αλήθεια για την παραλία».

Με αυτό τον τρόπο έστειλαν σαφές μήνυμα στα συμφέροντα που λυμαίνονται την παραλία, αλλά και σε κυβέρνηση και διοίκηση του δήμου, πως ο λαός του Ελληνικού στέκεται απέναντι στην απόπειρα μετατροπής της παραλίας σε ιδιωτικό χώρο και θα διεκδικήσουν το δικαίωμά τους για παραλία δημόσια, ελεύθερη και με δωρεάν πρόσβαση. Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο επικεφαλής της παράταξης Χρήστος Κορτζίδης.

Η συγκέντρωση άνοιξε με την προβολή ταινίας για την παραλία του Σαρωνικού. Σε αυτό αποτυπώθηκε η κατάσταση που επικρατεί εκεί. Ενα κάγκελο μήκους 3,5 χιλιομέτρων αποτρέπει τους κατοίκους της περιοχής να χαρούν την παραλία. Επιπλέον μια σειρά από νυχτερινά μαγαζιά έχουν ιδιοποιηθεί ένα μεγάλο κομμάτι από αυτή. Την ίδια στιγμή ο χώρος του Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας πρόκειται να τσιμεντοποιηθεί, αφού θα χτιστούν 57.000 τ.μ., ενώ θα δημιουργηθούν μαρίνες που θα φιλοξενούν πολυτελή κότερα...


Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο Χρ. Κορτζίδης, επικεφαλής της παράταξης. «To πρόβλημα της παραλίας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή», είπε. «Τώρα γιγαντώνεται η ιδιωτικοποίησή της και αν δεν αντισταθούμε, το πρόβλημα θα "κλείσει" αρνητικά. Τώρα γιγαντώνεται η επιχειρηματική δράση. Τώρα εκχωρείται το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας».

Στη συνέχεια μίλησε για την επίθεση που δέχεται η παράταξη από τα «συμφέροντα της παραλίας» (σ.σ. οι απόψεις και οι επιδιώξεις των οποίων βρίσκουν απλόχερη φιλοξενία και προβολή από τον τοπικό Τύπο). «Εχουμε, τόνισε ο ομιλητής, μια πρωτοφανή επίθεση σε βάρος της παράταξής μας από τα συμφέροντα της παραλίας. Αυτοί έχουν την εξής λογική: ΄Η θα εξαγοραστείς, ή εν πάση περιπτώσει θα σιωπάς, αλλιώς θα σε τσακίσουμε. Αυτό δεν μπορούμε να το αφήσουμε έτσι. Κατ' αρχήν είναι και ζήτημα τάξης. Αλλιώς, θα καθορίζουν τα κάθε είδους συμφέροντα ποιος θα μιλάει και τι θα λέει».

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στο πώς το ζήτημα της παραλίας συνδυάζεται με τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός. «Η ουσία του προβλήματος της παραλίας είναι η ιδιωτικοποίηση του δημόσιου χώρου, η υποταγή των αναγκών των εργαζομένων στις ανάγκες της αγοράς». Και συνέχισε: «Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, του ξεπουλήματος, έχει γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Είναι πολιτική στα πλαίσια των γενικότερων αναδιαρθρώσεων στην οικονομία και την κοινωνία. Η πολιτική αυτή συρρικνώνει και αφαιρεί δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων σε όλους τους τομείς».

Το θέμα αυτό όμως, συνέχισε ο Χρ. Κορτζίδης, συνδέεται και με την πολιτική που ακολουθεί ο δήμος «από το ότι δίνει άδειες λειτουργίας σε επιχειρήσεις, από το ότι δεν πάει να "σφραγίσει" εγκαταστάσεις, ακόμη και στην περίπτωση που δεν έχει δώσει άδεια (σ.σ: πρόκειται για την πίστα "κάρτινγκ"), από το ότι δεν ασκεί πίεση στην κυβέρνηση για να παρέμβει και να αποκαταστήσει τη νομιμότητα, καθώς και από το ότι δε διεκδικεί χώρους από την παραλία».

Τέλος, ο Χρ. Κορτζίδης αναφέρθηκε στις προτάσεις της «Δημοτικής Συνεργασίας» για την παραλία. Συγκεκριμένα:

  • Για το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας (ΟΚΙ): Ο χώρος να παραμείνει ναυταθλητικός, να φιλοξενήσει την Εθνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία και ναυταθλητικούς ομίλους. Να είναι δηλαδή μια δημόσια αθλητική εγκατάσταση γιατί την πλήρωσε ο ελληνικός λαός. Το σχέδιο είναι τα 440 στρέμματα του ΟΚΙ να γίνουν μαρίνα για κότερα και να χτιστούν 57.000 τ.μ. σε κτίρια.
  • Για το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας «Αγιος Κοσμάς» (ΕΑΚΝ) ζητά να γίνει χώρος ανάπτυξης του μαζικού λαϊκού αθλητισμού, να μπορούν να τις χρησιμοποιούν ελεύθερα τα σχολεία.
  • Οσον αφορά τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στην παραλία, ο Χρ. Κορτζίδης τόνισε: «Είναι παράνομες, πρέπει έτσι κι αλλιώς να απομακρυνθούν και ο χώρος που καταλαμβάνουν να αποδοθεί στο δήμο και μαζί με το υπόλοιπο κομμάτι του ΟΚΙ να λειτουργήσουν ως ελεύθερη, δωρεάν, ακτή κολύμβησης, περιπάτου και αναψυχής».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ