Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Ξέχασαν» τη συμβολή τους

Γρηγοριάδης Κώστας

«Ακριβός ο λογαριασμός της εικοσαετούς λιτότητας για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, παχυλά τα κέρδη για το κεφάλαιο. Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΝΕ / ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, που παρουσιάστηκε χτες στη Θεσσαλονίκη, ενόψει της ΔΕΘ, η οικονομική πολιτική που ακολουθείται από το 1986 συρρίκνωσε το μερίδιο της εργασίας (από 75% το 1984 σε 64% το 2004). Η παραγωγικότητα της εργασίας αυξήθηκε κατά 30%, αλλά η μέση πραγματική αμοιβή μόνο κατά 20% στο σύνολο της οικονομίας. Την ίδια περίοδο, το εργατικό κόστος ανά μονάδα προϊόντος στις επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 11%... καθώς εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, με άμεσους και έμμεσους φόρους, χρηματοδοτούν το 80% του προϋπολογισμού... Οι εύποροι Ελληνες είναι 6,6 φορές πιο πλούσιοι από τους φτωχότερους...».

Αυτά γράφει το χτεσινό πρωτοσέλιδο θέμα της «Αυγής». «Ξέχασε», όμως, να σημειώσει τη συμβολή του ΣΥΝ, στο πλάι της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, σε όλη αυτήν την πορεία, με την υπογραφή των κατάπτυστων Εθνικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των ψίχουλων, που παρουσιάζονταν ως αυξήσεις, τη συμμετοχή στον «κοινωνικό διάλογο» και την επιχείρηση ταξικού ευνουχισμού της εργατικής τάξης, την καταγγελία του ΠΑΜΕ, ως φορέα μαξιμαλιστικών αιτημάτων και διάσπασης, κλπ., κλπ.

Ας μην παριστάνουν τις «μωρές παρθένες» επομένως...

Αμετανόητοι

Ακόμη δεν έχει δώσει επίσημη απάντηση η αμερικανική κυβέρνηση στην προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας εκ μέρους της Κούβας. Οπως είναι γνωστό, η κουβανική κυβέρνηση προσφέρθηκε, από την πρώτη στιγμή και μη θέτοντας την παραμικρή προϋπόθεση, να βοηθήσει με την αποστολή 1.586 γιατρών και 34 τόνων ιατρικού υλικού.

Προχτές, όμως, όταν ρωτήθηκε σχετικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σκοτ Μακλέλαν, από τους δημοσιογράφους, έδωσε την εξής απάντηση: «Ελπίζουμε ο Κάστρο να προσφέρει την ελευθερία στο λαό του».

Προφανώς, ο κ. Μακλέλαν εννοεί την ...ελευθερία ύπαρξης μιας χούφτας πλουσίων και εκατομμυρίων φτωχών, της εκμετάλλευσης και των οξύτατων κοινωνικών ανισοτήτων, της ανεργίας και της περιθωριοποίησης και, πάνω απ' όλα, την ...ελευθερία να πεθαίνεις αβοήθητος από τα όποια φυσικά φαινόμενα, σαν τον τυφώνα «Κατρίνα». Εχει δίκιο, πάντως. Τέτοιες ...ελευθερίες δεν υπάρχουν στην Κούβα...

Θυσία στο βωμό του κέρδους

Τη γνωστή παροιμία «τρώγοντας ανοίγει η όρεξη» θυμίζει η πολιτική προσλήψεων - απολύσεων που εφαρμόζουν τα τελευταία χρόνια οι πολυεθνικές και οι κάθε είδους συνεταίροι τους. Του λόγου το αληθές βεβαιώνει και η προχτεσινή απόφαση της γερμανικής, πολυεθνικής αυτοκινητοβιομηχανίας «Φολκσβάγκεν», να επιδιώξει την παραπέρα αύξηση της κερδοφορίας, προχωρώντας σε μαζικές απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων που τα αφεντικά της εταιρίας θεωρούν ότι ...πλεονάζουν!

Επιδιώκοντας ανακοπή της πτωτικής πορείας που εμφάνισαν πέρσι τα κέρδη της εταιρίας, τα αφεντικά της «Φολκσβάγκεν» αποφάσισαν να ...απαλλαγούν από το βάρος των μισθών μερικών χιλιάδων εργαζομένων. Αν και η εταιρία αναμένει για φέτος αύξηση των κερδών (πέρσι εμφάνισε καθαρά κέρδη 677 εκατ. ευρώ), ο εκτελεστικός διευθυντής της «Φολκσβάγκεν» Bernd Pischetsrieder ανακοίνωσε προχτές πως σχεδιάζει να μειώσει τα έξοδα της εταιρίας διεθνώς κατά 3,1 δισ. ευρώ (3,9 δισ. δολ. ΗΠΑ) φέτος, στέλνοντας μερικές χιλιάδες εργαζόμενους στην πρόωρη συνταξιοδότηση.

Αμέσως μετά την επίσημη προαναγγελία των χιλιάδων απολύσεων, οι στόχοι των αφεντικών της «Φολκσβάγκεν», για αύξηση των υπερκερδών τους με την εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων στην αυτοκινητοβιομηχανία, επιβεβαιώθηκαν. Η μετοχή της «Φολκσβάγκεν» σημείωσε άνοδο κατά 2,97%!

Οι «αυστηροί έλεγχοι»...

Ακόμα πιο κάτω και από την ήδη εξευτελιστική περσινή τιμή είναι η φετινή προσφορά των εμποροβιομηχάνων στους παραγωγούς μαλακού σταριού, καθώς εκμεταλλεύονται τις αθρόες εισαγωγές του προϊόντος από χώρες εκτός ΕΕ, που έχουν ως γνωστόν πολύ χαμηλότερο κόστος παραγωγής. Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επιμένει στα επικοινωνιακά της παιχνίδια και υποστηρίζει ότι δεσμεύοντας τα εισαγόμενα φορτία μαλακού σταριού από τη Βουλγαρία, ώσπου να ολοκληρωθούν οι «εξονυχιστικοί» έλεγχοι για την κατάσταση της ποιότητά τους, προασπίζει το εισόδημα των παραγωγών. Μόνον που οι εισαγωγές μαλακού σταριού δε γίνονται μόνο από τη Βουλγαρία. Χώρια, που δε φαίνεται να «ιδρώνει το αυτί» των εμποροβιομηχάνων, αν καθυστερήσει η παράδοση των φορτίων για 10 ή 15 μέρες. Ετσι κι αλλιώς παρουσιάζονται αμετακίνητοι στην απόφασή τους να ρίξουν την τιμή του προϊόντος κατά 3 λεπτά το κιλό, όπως άλλωστε κάνουν και με κάθε άλλο αγροτικό προϊόν, παρά τους... αυστηρούς ελέγχους των εισαγόμενων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αρχίζουν τα σχολεία και οι αγώνες

Από τη Δευτέρα, τα παιδιά θα ξανανταμώσουν στο σχολείο. Θα ξαναβρεθούν με τους καθηγητές τους, όχι με όλους όμως, γιατί τα κενά και οι καθυστερήσεις στην τοποθέτηση χιλιάδων εκπαιδευτικών καλά κρατούν. Μέσα στη βδομάδα θα αρχίσουν να παίρνουν τα βιβλία. Μπορεί βέβαια να τους λείπουν κάποια, αλλά... είναι, λέει, επουσιώδη και δεν τρέχει τίποτα αν καθυστερήσουν και λίγο να φτάσουν στα σχολεία. Θα τα βάλουν μέσα στις καινούριες τους τσάντες, αυτές που χρυσοπλήρωσαν μαζί με τα υπόλοιπα σχολικά οι γονείς. Και ύστερα θα αρχίσουν και τις ξένες γλώσσες, τον αθλητισμό, τη μουσική, το χορό... όλα αυτά που αγαπάνε αλλά δεν τα μαθαίνουν στο σχολείο και νιώθουν το οικονομικό βάρος που φορτώνονται οι οικογένειές τους. Θα αρχίσουν και τα φροντιστήρια, το άγχος, το εξοντωτικό πρόγραμμα... και θα πληρώνουν οι γονείς...

Και το χειρότερο είναι ότι πληρώνουν και ξαναπληρώνουν για μια παιδεία που χρόνο με το χρόνο υποβαθμίζεται. Βάζουν το χέρι όλο και πιο βαθιά στην τσέπη για να συντηρήσουν την ελπίδα, ίσως και την αυταπάτη, ότι το παιδί τους θα αποκτήσει περισσότερα εφόδια ή «δεξιότητες», όπως λένε τα σύγχρονα «ευρω-ευαγγέλια». Ομως, δυστυχώς, αυτό το σύστημα το μόνο που φροντίζει με ευλάβεια είναι η χειραγώγηση της συνείδησης των παιδιών από πολύ τρυφερές ηλικίες και όχι η μόρφωσή τους. Γι' αυτό φέρνει τους ίδιους τους ιδιώτες μέσα στη δημόσια εκπαίδευση, με κάθε τρόπο, από το ...παράθυρο αλλά και, ξεδιάντροπα, από την πόρτα, για να κάνουν τις δήθεν «χορηγίες» τους, να «καλύψουν» τις σκόπιμα δημιουργημένες ελλείψεις στα σχολεία και, σε τελική ανάλυση, να «διδάξουν» οι ίδιοι οι εργοδότες στα παιδιά πώς θα είναι αύριο πειθήνιοι εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα.

Το μοντέλο αυτό δεν ετοιμάζεται για το μακρινό μέλλον. Εχει ήδη δρομολογηθεί. Και βρίσκεται σε απόλυτη αντίθεση όχι μόνο με τις ελπίδες των γονιών, αλλά συνολικά με τα συμφέροντα των εργαζομένων. Γι' αυτό και ο αγώνας για κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών αναγκών μέσα από αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα, ο αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς και στη συνεχή μορφωτική υποβάθμιση, αφορά πρώτα και κύρια στην εργατική τάξη και δεν παίρνει καθυστέρηση.

Η πλατφόρμα διεκδικήσεων του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, που παρουσίασε προχτές το ΠΑΜΕ, βάζει στις προτεραιότητες τα αιτήματα για την εκπαίδευση των παιδιών του λαού. Είναι αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, στις ανάγκες των παιδιών της. Είναι πλαίσιο πάλης που πρέπει να γίνει παντιέρα στους αγώνες του λαού, γιατί η παιδεία είναι ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.

ΥΓ: Τη Δευτέρα, δε θα πάνε όλοι οι μαθητές στο σχολείο, γιατί οι ελλείψεις φτάνουν στα όρια της απανθρωπιάς: Δε θα ανοίξει η πλειοψηφία των σχολείων ειδικής αγωγής γιατί δεν έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια για τη μεταφορά των μαθητών!


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ

Τα «Θεσσαλονικιώτικα»...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΙ ΦΟΒΕΡΑ ΚΑΙ ΤΡΟΜΕΡΑ πράγματα μας λέει ο πρωθυπουργός! Θα καταστεί, λέει, η Θεσσαλονίκη κέντρο επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης για όλα τα Βαλκάνια. Πώς; Με το ιδιωτικού τύπου πανεπιστήμιο που σχεδιάζουν να φτιάξουν;

Γιατί, αν η ανάπτυξη μιας πόλης και μιας περιοχής γινόταν με πρωθυπουργικές μεγαλοστομίες, είναι σίγουρο ότι η Θεσσαλονίκη εδώ και πολλά χρόνια θα ήταν η σημαντικότερη πόλη του πλανήτη. Και τι δεν έχουν πει, οι εκάστοτε πρωθυπουργοί στα μέχρι σήμερα εγκαίνια της ΔΕΘ...

Μόνο που η πραγματικότητα των τεράστιων ποσοστών ανεργίας σε ολόκληρη τη Μακεδονία, οι επιχειρήσεις που φεύγουν - επιχορηγούμενες, μάλιστα - αναζητώντας φθηνότερο εργατικό δυναμικό, η έλλειψη αγροτικής υποδομής και στοιχειωδών έργων κοινωνικής πολιτικής, τους διαψεύδουν όλους, για μια ακόμη χρονιά.

Βέβαια, πολλά έχουμε να ακούσουμε ακόμη τις επόμενες μέρες. Από τις χτεσινές δηλώσεις των κυβερνώντων, πήραμε απλά μια μικρή γεύση. Ομως, οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης γνωρίζουν πολύ καλά πού βρίσκεται η αλήθεια και πού τα ψέματα με στόχο τον εντυπωσιασμό και μόνον.

ΣΕ ΔΟΥΛΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ, όπως διαβάζουμε, το υπουργείο Οικονομίας. Ετοιμάζει, λέει, μεγάλο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για την επόμενη χρονιά ύψους μερικών δισεκατομμυρίων ευρώ! Εν ολίγοις, και το 2006 ...ξεπουλάμε.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Αλλά δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε, αφού υπάρχει η αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, που ...θα βάλει τέλος στην εκποίηση του δημόσιου τομέα. Είμαστε σίγουροι ότι θα ετοιμάσουν κάποιο συγκλονιστικό υπόμνημα για τη ...νομική ορθότητα των συμβάσεων ξεπουλήματος.

Αφήστε, που θα μιλήσουν για σκάνδαλα και για «φωτογραφικές» παραχωρήσεις. Τέτοια ...μεγάλη αντίσταση!

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, έχουμε κι άλλες καινοτομίες ιδιαίτερα σημαντικές. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αλλάζει όνομα και θα λέγεται «Εθνικό Πλαίσιο Στήριξης» (κατά τα πρότυπα του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, φυσικά).

Φυσικά, αλλάζει μόνον όνομα και όχι ...κονδύλια ή παραλήπτες. Αυτά θα συνεχίσουν να είναι στα γνωστά χαμηλά επίπεδα και, βέβαια, όλα τα έργα θα γίνονται σε σύμπραξη με ιδιώτες. Οπως αυτοί θέλουν και με όσες διευκολύνσεις θέλουν.

Τα γηροκομεία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δελτίο Τύπου με τις προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, που κατέθεσε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κυκλοφόρησε ο νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός.

Ομολογουμένως, ο νομάρχης επιδεικνύει εσχάτως ιδιαίτερη ζέση για το θέμα των γηροκομείων, που είναι και «πιασάρικο» επικοινωνιακά, αφού αγγίζει την ευαισθησία του κόσμου. Ετσι, ζητάει την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου επί το αυστηρότερον και την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών της Νομαρχίας. Με άλλα λόγια, οι προτάσεις του στοχεύουν σε μια αποτελεσματικότερη διαχείριση της βαρβαρότητας, που έχουν δημιουργήσει οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις με την πολιτική τους και, ταυτόχρονα, οδηγούν στο ξεκαθάρισμα του τοπίου από τους «μικρούς» επιχειρηματίες του χώρου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την άλωση και αυτού του τομέα από το μεγάλο κεφάλαιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ούτε μια κουβέντα, όμως, δεν αναφέρει ο «ευαίσθητος» νομάρχης για την υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίσει δωρεάν και υψηλού επιπέδου φροντίδα στους ηλικιωμένους ή για την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, η οποία - είτε έτσι είτε αλλιώς - καταλήγει στην άγρια εκμετάλλευση των αναγκών των ηλικιωμένων και των οικογενειών τους. Τον καταλαβαίνουμε. Αυτά έρχονται σε ευθεία αντίθεση και σύγκρουση με την πολιτική τόσο της ΝΔ όσο και του κόμματός του (ΠΑΣΟΚ).

Συμβαίνουν κι αυτά

Οι καταγγελίες για πολλές και διάφορες παρανομίες σε αρκετές πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες της Ρόδου είχαν γίνει πέρυσι και είχε διαταχθεί έρευνα από τον προϊστάμενο της Πολεοδομίας. Εγινε έρευνα, λοιπόν, και κατέληξε σε πόρισμα, το οποίο υποβλήθηκε στον εισαγγελέα. Ακολούθησε η διενέργεια τακτικής ανάκρισης και ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά της πρώην προϊσταμένης της Πολεοδομίας. Οταν, όμως, ο ανακριτής Ρόδου - στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας - ζήτησε να τεθούν υπόψη του οι φάκελοι των ξενοδοχείων, όπου υπάρχουν όλα τα στοιχεία που αφορούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους, τα ...βρήκε μπαστούνια. Η απάντηση, που πήρε από την Πολεοδομία και το Κτηματολόγιο, είναι ότι οι φάκελοι έχουν εξαφανιστεί...

Συμβαίνουν κι αυτά σε μια κοινωνία, όπου η πρώτιστη ...αξία είναι το επιχειρηματικό κέρδος και το κράτος είναι ταγμένο στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

«Ευρω-οικολογικές» ... ευαισθησίες

Τελειωμό δεν έχουν τα βάσανα για τους μικρούς αλιείς της χώρας μας, αφού χρόνο με το χρόνο πολλαπλασιάζονται τα περιοριστικά για το επάγγελμά τους μέτρα, που παίρνονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, στη βάση φυσικά των σχετικών συναποφασισμένων ευρωενωσιακών κατευθύνσεων και των ευρω-κοινοτικών υποδείξεων. Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απαγόρευση της αλιείας του ερυθρού τόνου και του ξιφία, απαγόρευση που, όπως λένε οι ίδιοι μικρομεσαίοι αλιείς ανά την Ελλάδα, χαντακώνει ακόμη περισσότερο το επάγγελμά τους. Το παραπάνω μέτρο όμως καταντάει προκλητικό, όταν σε πολλές περιπτώσεις πλούσιοι ερασιτέχνες ψαράδες με πανάκριβα ταχύπλοα συναγωνίζονται σε οργανωμένους αγώνες στο ψάρεμα του ερυθρού τόνου! Φαίνεται ότι γι' αυτούς δεν ισχύουν οι ...«ευρω-οικολογικές» ευαισθησίες, οι οποίες για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι απλώς αποτελούν το όχημα για το οριστικό ξεπάστρεμα των μικρών ψαράδων προς όφελος της μεγάλης επιχειρηματικής αλιείας.

Δικομματισμός...

Οταν ήταν στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ και ο τότε υφυπουργός Ανάπτυξης, Κ. Κουλούρης, με τη συνοδεία τηλεοπτικών συνεργείων, «κυνηγούσε» την ακρίβεια στις λαϊκές αγορές, η ΝΔ, αξιωματική αντιπολίτευση τότε, περιέγραφε με μαύρα χρώματα την άσχημη πραγματικά κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων, κατάγγελλε την πολιτική της κυβέρνησης και πρότεινε, ως λύση, να δοθούν κάποια επιδόματα στους φτωχότερους και, κυρίως, να απελευθερωθεί πραγματικά η αγορά και να λειτουργήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σήμερα, η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει την ίδια ουσιαστικά με τις προκατόχους της αντιλαϊκή πολιτική, κλιμακώνοντας τα αντιλαϊκά μέτρα και το ΠΑΣΟΚ, στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλάει για ακρίβεια και νέα φτώχεια και προτείνει όσα πρότεινε, πριν μερικά χρόνια, η ΝΔ. Να δοθούν κάποια επιδόματα στους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους και, κυρίως, «να προχωρήσει επιτέλους η κυβέρνηση στην ορθή απελευθέρωση των αγορών και στην αντιμετώπιση των όποιων ολιγοπωλιακών πρακτικών οδηγούν σε υπερβολικές αυξήσεις των τιμών. Να λειτουργήσει πραγματικά η Επιτροπή Ανταγωνισμού»...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για ποια ρεαλιστικότητα;

Επί χρόνια ακούμε τους ιδεολογικούς και πολιτικούς μας αντιπάλους, να κατηγορούν τους κομμουνιστές και το ταξικό κίνημα ότι δεν προβάλλουν συγκεκριμένες προτάσεις στα διάφορα προβλήματα, ότι συνθηματολογούν και ότι είναι οπαδοί της άρνησης. Το ζητούμενο δηλαδή, κατά την άποψή τους, είναι οι συγκεκριμένες προτάσεις. Το διεκδικητικό πλαίσιο, βέβαια, και τα αιτήματα της εργατικής τάξης για το επόμενο χρονικό διάστημα, που παρουσίασε προχτές το ΠΑΜΕ, είναι συγκεκριμένα και χειροπιαστά και διατυπώνονται με γνώμονα και κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Κατώτατος μισθός 1.300 ευρώ. Κατώτατη σύνταξη και επίδομα ανεργίας 1.050 ευρώ. Αφορολόγητο όριο 30.000 ευρώ για την οικογένεια, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας. Θέλετε και άλλες συγκεκριμένες προτάσεις; Κατάργηση των διοδίων. Δωρεάν εισιτήρια το πρωί. Επίδομα ενοικίου και θέρμανσης. Απαγόρευση των απολύσεων. 30 μέρες άδεια σε όλους.

Βεβαίως, οι ταξικές δυνάμεις πάντα είχαν και έχουν προτάσεις συγκεκριμένες. Μόνο που όταν δεν μπορεί η κυρίαρχη προπαγάνδα να τις συγκαλύψει, προκειμένου να χρησιμοποιήσει το επιχείρημα της γενικής συνθηματολογίας, τότε επιστρατεύει την επιχειρηματολογία της ...μη ρεαλιστικότητας. Πολλοί από το χώρο του πολιτικού προσωπικού της άρχουσας τάξης, των επιχειρηματιών, των τραπεζιτών και των προπαγανδιστών τους στα Μέσα Ενημέρωσης, επιτίθενται, χαρακτηρίζοντάς τες ως μαξιμαλιστικές και μη εφαρμόσιμες. Δε βλέπετε, αναφωνούν, τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο, όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί; Ιδού, λοιπόν, το ερώτημα: Είναι ρεαλιστικά τα αιτήματα, που προβάλλει το ΠΑΜΕ;

Στην προκειμένη περίπτωση, μπορούμε να ανατρέξουμε στον πάντα επίκαιρο Μπρεχτ και στη ρήση του: «Είμαστε ρεαλιστές, ζητάμε το ανέφικτο»! Ενα σύνθημα βγαλμένο από την ίδια τη Διαλεκτική της κοινωνικής εξέλιξης και γι' αυτό βαθιά ταξικό. Πέρα από αυτό, σε μια κοινωνία, όπου οι σχέσεις μεταξύ των τάξεων είναι βαθιά ανταγωνιστικές, το ρεαλιστικό και το πραγματικό μπορεί να το προσεγγίσει κάποιος από συγκεκριμένη ταξική σκοπιά. Από αυτήν την άποψη, η ρεαλιστικότητα των αιτημάτων προκύπτει από τις πραγματικές ανάγκες, που έχει το εργατικό νοικοκυριό να ζει σε συνθήκες στοιχειώδους αξιοπρέπειας. Ο ρεαλισμός αναδύεται από το γεγονός ότι η εργατική τάξη και οι άλλοι εργαζόμενοι παράγουν όλο και περισσότερο πλούτο, τον οποίο αρπάζουν και καταβροχθίζουν οι εκπρόσωποι της οικονομικής ολιγαρχίας. Ο ρεαλισμός αναδεικνύεται από τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιούνται για τα επιχειρηματικά κέρδη, τα οποία ειδικά αυτό το εξάμηνο αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, που φτάνουν και ξεπερνούν το 100% και σε ορισμένες περιπτώσεις και το 300%.

Κάθε αίτημα, που στοχεύει στην ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών, στη βελτίωση των όρων ζωής της εργατικής τάξης, είναι και ρεαλιστικό, είναι και κοινωνικά δίκαιο. Αλλά είναι μη ρεαλιστικό για το κεφάλαιο. Ολα, βέβαια, κρίνονται από τους συσχετισμούς των δυνάμεων και τις συνθήκες της ταξικής πάλης, το μεγάλο αυτό καμίνι που πλάθει την κοινωνική συνείδηση. Από την άποψη αυτή, η σημερινή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ, κινητοποίηση -σταθμός της νέας εξόρμησης των ταξικών δυνάμεων, δείχνει το δρόμο της προοπτικής του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ