Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Με τις ευχές δεν έρχονται αποτελέσματα

Το ηχηρό ράπισμα που δέχτηκε η αυτοκρατορία απέδειξε για άλλη μια φορά ότι με τα ευχολόγια (όπως έγινε με την απόρριψη της λήψης μέτρων για τον περιορισμό των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα) μπορεί να ξεγελάς ή να κολακεύεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιλύεις προβλήματα, τα οποία κάποια στιγμή θα αναγκαστείς να αντιμετωπίσεις. Οι χιλιάδες νεκροί στις ΗΠΑ από μια φυσική, αλλά προβλέψιμη καταστροφή απέδειξαν την εγκληματική πολιτική του Μπους και του αμερικανικού κεφαλαίου, όχι απλά ενάντια στον πλανήτη, αλλά απέναντι στον ίδιο του το λαό. Πέρα από το γεγονός αυτό αποκάλυψε ότι ο «βασιλιάς είναι γυμνός», με την παντελή έλλειψη μηχανισμού τις πρώτες μέρες για τη μεταφορά ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων από την περιοχή που θα έπληττε ο τυφώνας, αλλά και την ανεπάρκεια των μηχανισμών διάσωσης μετά το επεισόδιο. Τα ελικόπτερα και ο στρατός της αυτοκρατορίας βρίσκονται στο Ιράκ, το Αφγανιστάν τη Σομαλία και όπου Γης για να λεηλατούν και να δολοφονούν είτε για τον έλεγχο του πετρελαίου, είτε για τον έλεγχο γαιοστρατηγικών σημείων. Τα κροκοδείλια δάκρυα του μακελάρη κανέναν δε συγκινούν, πολύ περισσότερο τους κατοίκους των περιοχών που τους θέρισε ο θάνατος.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ
Πράσινες «ενστάσεις», γαλάζιες απαντήσεις...

Η αξιωματική αντιπολίτευση (;) κατηγορεί την κυβέρνηση για τη μη αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων ένα χρόνο μετά τη διεξαγωγή των αγώνων. Η κυβέρνηση ανταπαντά με ερώτηση «και εσείς τι είχατε σχεδιάσει;» κι ότι κάποια στιγμή θα επιληφθεί του ζητήματος.

...και γαλαζοπράσινο δούλεμα

Αλλά μέχρι και οι πέτρες γνωρίζουν ότι οι διαξιφισμοί που σημειώνονται αφορούν την αγωνία των δυο εταίρων για το ποιος από τους εκλεκτούς τους διαπλεκόμενους θα αγοράσει (αντί πινακίου φακής) τις εγκαταστάσεις. Υποχρεώσεις γαρ... Το πράσινο και οι αθλητικοί χώροι για το λαό είναι απλά για να γεμίζουν σελίδες στα κουρελόχαρτά τους που αποκαλούν ξεδιάντροπα... προγράμματα.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
Προβλήματα περιβαλλοντικών συστημάτων ΙΙ

Το εξαίρετο βιβλίο των G. Tyler & J. Miller (από το οποίο αντλήσαμε τα στοιχεία για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και το κλίμα) από τις εκδόσεις ΙΩΝ, γίνεται και πάλι κάτι παραπάνω από επίκαιρο, μετά τον τυφώνα που έπληξε τη Ν. Ορλεάνη και παρακείμενες περιοχές. Ενα επιστημονικό μεν βιβλίο το οποίο όμως μπορεί να παρακολουθήσει ο μέσος αναγνώστης και να κατανοήσει τα πολύπλοκα περιβαλλοντικά προβλήματα. Τα οποία δυστυχώς, όπως φαίνεται, θα βρίσκονται πλέον στην ημερήσια ατζέντα των παγκόσμιων ζητημάτων, όσο δε γίνεται κατανοητή και κυρίως εφικτή, λόγω του συσχετισμού των δυνάμεων, η άμεση λήψη και εφαρμογή ριζοσπαστικών μέτρων με κατεύθυνση μια διαφορετικού τύπου ανάπτυξη, μακριά από τη λογική του κέρδους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ