Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ
Τριετία αυξήσεων προαναγγέλλει η κυβέρνηση

Στόχος η ενίσχυση της εμπορευματοποίησης

Σε τροχιά άγριας κερδοσκοπίας και εμπορευματοποίησης μπαίνει η αγορά κατοικίας μετά τις «διαρροές» για τις υποτιθέμενες νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, που η κυβέρνηση έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα τις «αναπροσαρμόσει» (χωρίς να πει πόσο) από την 1-1-2006. Το ζήτημα συντηρείται και από την ανούσια «αντιπαράθεση» ανάμεσα στην κυβέρνηση και την «αντιπολίτευση» του ΠΑΣΟΚ, στην οποία ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης καταλογίζει «μεθοδευμένη προσπάθεια δημιουργίας πολιτικών εντυπώσεων από κομματικούς μηχανισμούς που βρίσκονται μέσα στο υπουργείο Οικονομικών».

Γεγονός είναι ότι η κυβέρνηση - με τη βοήθεια των «μηχανισμών» - ετοιμάζεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την απόκτηση κατοικίας από τους εργαζόμενους με τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών που θα επιβάλει από το Γενάρη του 2006. Στο όνομα της τόνωσης της οικονομίας και των φορολογικών εσόδων, η κυβέρνηση δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω ενίσχυση της εμπορευματοποίησης. Την τακτική αυτή έρχεται να υπηρετήσει η δήλωση του υπουργού, ο οποίος χτες έκανε λόγο για «ήπια προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών μέσα στην επόμενη τριετία». Ετσι, τα λαϊκά νοικοκυριά θα βρίσκονται συνεχώς κάτω από τη «δαμόκλειο σπάθη» των αναμενόμενων ανατιμήσεων, ενώ το συγκεκριμένο κλίμα ευνοεί πρώτα και κύρια το κύκλωμα των μεγαλοεργολάβων, μεσιτών και άλλων επιτήδειων που λυμαίνονται το χώρο. Είναι φανερό το γεγονός ότι η λαϊκή κατοικία επιβαρύνεται και από τις ανατιμήσεις στις οποίες αποβλέπουν το κύκλωμα κατασκευής και εμπορίας και από τις δρομολογημένες φορολογικές επιβαρύνσεις που επιβάλλει η κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά το ύψος των αντικειμενικών αξιών που βγήκαν στη δημοσιότητα, ο υπουργός είπε πως «δεν έχουν απολύτως καμία βάση». Ισχυρίστηκε πως «αν είναι υπηρεσιακές εκτιμήσεις, αυτές δεν έχουν τεθεί υπόψη της πολιτικής ηγεσίας», προσθέτοντας ότι δόθηκε εντολή για Ενορκη Διοικητική Εξέταση, προκειμένου να «αποκαλυφθούν όσοι παίζουν αυτού του είδους τα παιχνίδια σε βάρος των πολιτών».

  • Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων υπογραμμίζει πως «η νέα επίθεση της κυβέρνησης στο λαϊκό εισόδημα κάνει ακόμα πιο επίκαιρη την πρόταση του ταξικού κινήματος για δωρεάν και φθηνή κατοικία με ευθύνη του κράτους, για μετατροπή του ΟΕΚ σε φορέα κατασκευής λαϊκής κατοικίας με κρατική χρηματοδότηση, για δωρεάν σίτιση και στέγαση των φοιτητών, σπουδαστών».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ