Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συλλαλητήριο ταξικό

Με την παρουσίαση του πλαισίου διεκδικήσεων του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για το 2006, ανοίγει σήμερα η αυλαία των πολύμορφων εκδηλώσεων που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Με ενδιάμεσο σταθμό την αυριανή συνάντηση εκπροσώπων από τα βαλκανικά ταξικά συνδικάτα η δράση κορυφώνεται το απόγευμα του Σαββάτου με το μεγάλο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ και της ΣΕΑ ΕΒΕ στην κεντρική πύλη του λιμανιού. Τα μηνύματα από τους τόπους δουλιάς, όπως αποτυπώνονται στις καθημερινές εξορμήσεις σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης, είναι ενθαρρυντικά για την επιτυχία του πανεργατικού συλλαλητηρίου. Αντίστοιχη είναι η εικόνα που μεταφέρουν και οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΥ, που όλο το προηγούμενο διάστημα «όργωσαν» την ύπαιθρο, μεταφέροντας το κάλεσμα αγώνα στη φτωχή αγροτιά.

Το ΠΑΜΕ δίνει το σύνθημα του πανεργατικού ξεσηκωμού. Ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική συνολικά, στο κεφάλαιο, τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς εκφραστές του. Με τους απεργιακούς αγώνες του προηγούμενου διαστήματος. Με τις πολύμορφες παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις, με την αξιοποίηση όλων των μορφών πάλης. Δεν υπάρχει μικρή ή μεγάλη αναμέτρηση της εργατικής τάξης με την κυρίαρχη πολιτική που να μη φέρει ανεξίτηλη τη σφραγίδα των ταξικών δυνάμεων. Με όπλο αιτήματα και στόχους πάλης στο ύψος των σύγχρονων και πραγματικών αναγκών των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Το ΠΑΜΕ δε «χάρισε κάστανα» σε κανένα από τα αντιλαϊκά μέτρα που προώθησαν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού. Δεν ανακάτεψε ούτε στιγμή το αγωνιστικό κρασί του με το νερό της συναίνεσης και του κοινωνικού εταιρισμού, που διαπερνά από την κορφή ως τα νύχια τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Σε συνθήκες έντασης της επιθετικότητας του κεφαλαίου και της κυβέρνησης, το συλλαλητήριο του Σαββάτου αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Αποτελεί πρόκριμα για το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 12 του Νοέμβρη στην Αθήνα. Είναι το αντίπαλο δέος στην ομοφωνία της συναίνεσης που θα κυριαρχήσει τις επόμενες μέρες στη Θεσσαλονίκη, με πρωταγωνιστές την κυβέρνηση, το ΣΕΒ, το ΠΑΣΟΚ, τις συνδικαλιστικές παρατάξεις των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση». Είναι όλοι συνένοχοι στο αντιλαϊκό κρεσέντο. Την ώρα που οι βιομήχανοι θα χειροκροτούν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, οι πλειοψηφίες στη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΘ θα «διαδηλώνουν» ανέξοδα, με αιτήματα και πανό που δεν ξεφεύγουν ούτε στο ελάχιστο από τις στρατηγικές επιλογές και κατευθύνσεις του κεφαλαίου.

Γι' αυτό η θέση των εργαζόμενων είναι το Σάββατο με το ΠΑΜΕ. Με τις σημαίες του ανυπότακτου αγώνα στο κοινό μέτωπο με τους φτωχούς αγρότες, τη νεολαία, τους μικρούς ΕΒΕ. Και από την επόμενη ακόμα πιο θαρρετά, ακόμα πιο δυναμικά, στο δρόμο για τις 12 του Νοέμβρη. Με δουλιά στα συνδικάτα, για την ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ και το βάθεμα της πολιτικής δράσης των εργαζομένων. Για να βρει ισχυρό ανάχωμα η αντιλαϊκή επέλαση. Για να μπουν οι βάσεις της ταξικής αντεπίθεσης, να ανοίξει ο δρόμος για πιο ριζοσπαστικές αλλαγές, προς όφελος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ