ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ Α.ΤΖΕΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΒΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ |
Αναμφίβολα από τις σημαντικότερες και πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις στην Ολομέλεια της Βουλής είναι οι συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων και οι Επερωτήσεις, και την περίοδο που διανύσαμε έγιναν αρκετές. Σε αυτές όμως οι εκπρόσωποι του δικομματισμού, κατά κανόνα, δεν έμπαιναν στην ουσία των συζητούμενων θεμάτων, αλλά συναγωνίζονταν σε ένα θέατρο εντυπώσεων και σε «ατάκες», οι οποίες αξιοποιούνταν κατά το δοκούν στο προπαγανδιστικό δικομματικό παιχνίδι.
Το ΚΚΕ, διά της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα και των άλλων βουλευτών, στις Επερωτήσεις που κατέθεσε, έμειναν μακριά από αυτό το παιχνίδι εντυπώσεων και προσπάθησαν να θέσουν την ουσία των κάθε φορά συζητούμενων θεμάτων.
Η πρώτη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών έγινε στις 18 Φλεβάρη και αφορούσε στα προβλήματα των αγροτών. Η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι είναι ανάγκη να αναζητηθούν οι πραγματικές αιτίες του αγροτικού προβλήματος, ενώ, σχολιάζοντας τα όσα ακούστηκαν για την ανάγκη διαπραγμάτευσης στην ΕΕ για τα συμφέροντα των αγροτών, επισήμανε: «Δε νοείται διαπραγμάτευση για τα συμφέροντα των αγροτών όταν έχεις συμφωνήσει με τις επιλογές της ΕΕ, έχεις αποδεχτεί την ΓΚΑΤΤ και τη λειτουργία της παγκόσμιας αγοράς. Οταν λέτε στους αγρότες ότι πρέπει να πάρουν υπόψη τους την παγκόσμια οικονομία είναι σαν να τους λέτε να ετοιμάσουν το τέλος τους».
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ της Ε.Παντελάκη ΣΤΟΝ ΟΛΠ-ΙΚΟΝΙΟ |
Τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς έφερε στη Βουλή με Επερώτησή της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στις 3 Μάρτη. Οι βουλευτές κατήγγειλαν ότι η αντιαγροτική πολιτική, που και η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί, οδηγεί σε ξεκλήρισμα τη μικρομεσαία αγροτιά. Τόνισαν ότι η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο, αφού οι τιμές έχουν καταρρεύσει και η ύπαιθρος ερημώνει με γοργούς ρυθμούς. Την ίδια στιγμή, η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζει πιστά όλους τους καταστροφικούς κανονισμούς της ΕΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Το ΚΚΕ, τόνισαν με έμφαση, στηρίζει τους αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς και μετέφεραν στη συζήτηση τα αιτήματα για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί.
Τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής ήταν το θέμα της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών που έγινε στις 13 Μάη και η συναίνεση της σημερινής όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης πιστοποιήθηκε ξεκάθαρα στις ομιλίες των Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου, ενώ ο Αλ. Αλαβάνος υποστήριξε την αυταπάτη ότι η ΕΕ μπορεί να αποβεί αντίβαρο στις αμερικανικές επιλογές.
Προέβλεψε δε ότι στην επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, οι ΗΠΑ θα ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση «γην και ύδωρ».
Τα προβλήματα της Υγείας ήταν το θέμα της συζήτησης στις 18 Μάρτη και οι εκπρόσωποι του δικομματισμού βρήκαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με άλλα θέματα όπως του «βασικού μετόχου», προκειμένου να κρύψουν τη συμφωνία τους στις πολιτικές επιλογές στο χώρο της Υγείας.
«Εθνικό Σύστημα Υγείας σημαίνει δωρεάν σύστημα Υγείας που δεν κοστίζει στον ασφαλισμένο, αλλά γενικότερα στον εργαζόμενο και τον άνθρωπο ανεξάρτητα από ηλικία», τόνισε χαρακτηριστικά η Αλ. Παπαρήγα. Από ένα τέτοιο σύστημα, είπε, δεν εξαιρείται κανείς ανεξάρτητα αν εργάζεται ή όχι, αν έχει ασφαλιστικό βιβλιάριο ή όχι, ανεξάρτητα εάν ζει στην πόλη ή στην ύπαιθρο, ανεξάρτητα αν είναι Ελληνας πολίτης ή όχι.
Η σημερινή κυβέρνηση, είπε, δεν μπορεί και δε θέλει να κάνει επί της ουσίας κριτική στο ΠΑΣΟΚ και απόδειξη για αυτό είναι ότι διατήρησε το θεσμικό πλαίσιο και όλη τη γενική γραμμή πλεύσης της πολιτικής Υγείας που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ. Αναπτύσσοντας τις προτάσεις του ΚΚΕ, ανέφερε: «Εμείς υποστηρίζουμε ένα ενιαίο δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, ίσο για όλους, ανεξάρτητα σε ποιον τομέα δουλεύουν, για όλο το λαό. Μιλάμε για αναπτυγμένο σε τρία επίπεδα σύστημα: Πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο και εδώ ανήκει η επείγουσα ιατρική, η πρόληψη και περιλαμβάνεται και ο τομέας της δημόσιας Υγείας. Πρέπει το σύστημα να είναι εξειδικευμένο πληθυσμιακά, γεωγραφικά, επιδημιολογικά και να έχει όλα τα χαρακτηριστικά για τις γυναίκες, την τρίτη ηλικία, τα παιδιά κλπ.».
Δεν μπορεί, συνέχισε, να υπάρξει δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, όταν συνυπάρχει στο χώρο η επιχειρηματική δράση. «Θεωρούμε, τόνισε, ότι οι ιδιωτικές μονάδες που πληρούν τις προϋποθέσεις πρέπει να ενταχθούν στο δημόσιο κρατικό κοινωνικό σύστημα Υγείας. Ενα δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας ισότιμο και καθολικό θα πρέπει να έχει σαν στόχο την κατάργηση κάθε εισφοράς των εργαζομένων και των οικογενειών τους στον κλάδο Υγείας».
Κορυφαίο επεισόδιο του δικομματικού θεάτρου ήταν η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, που άρχισε στις 11 Ιούνη. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ αποχώρησε από τη συζήτηση αμέσως μετά την ομιλία της Αλ. Παπαρήγα, η οποία τόνισε: «Το δικομματικό θέατρο ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όχι μόνο έχει το στοιχείο της υποκρισίας, αφού δεν υφίστανται πραγματικές διαφορές ανάμεσα στις θέσεις των δύο κομμάτων, αλλά είναι και επικίνδυνο, αφού στοχεύει στον εγκλωβισμό των εργαζομένων και στην επιλογή του μικρότερου κακού».
«Λαϊκή μομφή και στα δύο κόμματα», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε η Αλ. Παπαρήγα, τονίζοντας: «Αποχωρούμε και επανερχόμαστε δριμύτεροι από τη Δευτέρα», στο πλάι των εργαζομένων, ζητώντας να μετατραπούν οι αγώνες τους σε ενέργεια ανατροπής της ασκούμενης πολιτικής. Ανάμεσα στα δύο κόμματα, είπε, δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές, αφού τα προγράμματά τους είναι ταυτόσημα. Απλώς πρόκειται για μία αντιπαράθεση για το ποιο θα είναι το πολιτικό προσωπικό του κράτους. «Αυτή η αντιπαράθεση, με αυτόν τον τρόπο υπηρετεί κάτι πολύ βαθύτερο και αυτό είναι το επικίνδυνο: Να κρατήσουν τον ελληνικό λαό σε μια ελεγχόμενη στα δικά τους μέτρα αντιπαράθεση», είπε χαρακτηριστικά.
Τα προβλήματα της ακτοπλοΐας ήταν το θέμα Επερώτησης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ που συζητήθηκε στις 14 Ιούνη. Οι βουλευτές του Κόμματος με τις τοποθετήσεις τους συγκρούστηκαν με την κυρίαρχη πολιτική της εξυπηρέτησης του εφοπλιστικού κεφαλαίου και της ΕΕ και ανέδειξαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι ναυτεργάτες όσο και οι κάτοικοι των νησιών της χώρας. Αναφέρθηκαν εκτεταμένα στις επιπτώσεις της πολιτικής που ακολούθησαν διαδοχικά το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στις κινητοποιήσεις των κατοίκων των νησιών αλλά και των ναυτεργατών. Οι βουλευτές δήλωσαν ότι λύση από τα σημερινά αδιέξοδα μπορεί να δώσει μόνο μια διαφορετική πολιτική που δε θα έχει στο επίκεντρό της την κερδοφορία των εφοπλιστών. Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν στις συνεχείς αυξήσεις στα ναύλα των πλοίων, καταγγέλλοντας ότι με την τρελή κούρσα ανόδου των εισιτηρίων τα νησιά οδηγούνται ολοένα και περισσότερο στην απομόνωση προς όφελος της εφοπλιστικής κερδοσκοπίας.
Στις 28 Ιούνη οι πολιτικοί αρχηγοί συζήτησαν για τα θέματα της Δημόσιας Διοίκησης και οι εκπρόσωποι του δικομματισμού «συγκρούστηκαν» απλώς για τα «γαλάζια και τα πράσινα παιδιά». Η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε την ταύτιση επί της ουσίας των δύο κομμάτων, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Τα δύο κόμματα, όπως φαίνεται και από τα προεκλογικά τους προγράμματα, θέλουν να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές και να εκσυγχρονίσουν το κράτος, προκειμένου αυτό να γίνει ακόμα πιο επιτελικό στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής, να τα βγάζει πέρα με τους επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς και να είναι πιο ικανό στην υποταγή στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, μέσω των διάφορων συμφωνιών». Ο προβληματισμός που υπάρχει και στα δύο κόμματα, είπε, είναι για το πώς οι εναλλαγές στη διακυβέρνηση και οι αλλαγές των προσώπων δε θα διακόπτουν τη συνέχεια της ασκούμενης αντιλαϊκής πολιτικής.
Τελευταία συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών ήταν αυτή στις 22 Ιούνη για τα προβλήματα των γυναικών, την πραγματοποίηση της οποίας ζήτησε η Αλ. Παπαρήγα. Αφού ανέπτυξε αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενες γυναίκες, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε χαρακτηριστικά: «Τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα όταν καταστρατηγούνται τα δικαιώματα που ο νόμος της δίνει, όταν γίνεται αντικείμενο διπλής εκμετάλλευσης; Τι πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι που τους αρπάζουν τις κατακτήσεις και η θέση τους επιδεινώνεται; Εχουν άλλο όπλο από την οργάνωση, την πάλη, την απεργία, τις κινητοποιήσεις; Εμείς δεν ξέρουμε άλλο όπλο, παρά όλες τις μορφές της πάλης, αυτές που αποφασίζουν οι εργαζόμενοι».
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι σε όλη την ΕΕ η γυναικεία ανεργία είναι αυξημένη και υπάρχει μεγάλος βαθμός εκμετάλλευσης της γυναικείας εργασίας και ως εκ τούτου «τα πράγματα είναι πολύ βαθύτερα και βεβαίως είναι πολιτικά, αφού η πολιτική που ακολουθείται είναι πανευρωπαϊκή και διεθνοποιημένη. Οι κυβερνώντες, είπε, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα, γιατί η υπερεκμετάλλευση της γυναίκας, η καταπίεσή της έως και η σεξουαλική της παρενόχληση είναι συστατικό μιας πολιτικής που τα οργανώνει και τα διευθετεί όλα με βάση το κέρδος».