Παρασκευή 5 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Βοήθησε το Ισραήλ στην απόκτηση πυρηνικών όπλων...

Κρατικά έγγραφα, που παρουσιάστηκαν στο BBC, δείχνουν ότι τη δεκαετία του '60 την προμήθευσαν με βαρύ ύδωρ

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Απόρρητα έγγραφα της βρετανικής κυβέρνησης που αποκάλυψε προχτές αργά το βράδυ ο ρεπόρτερ του BBC Μάικλ Κρικ, σύμφωνα με τα οποία το Ισραήλ απέκτησε πυρηνικά όπλα στις αρχές της δεκαετίας του '60 χάρη στις μυστικές (ακόμη και απ' τις ΗΠΑ) βρετανικές προμήθειες απαραίτητου πυρηνικού υλικού.

Σύμφωνα με βρετανικά κρατικά έγγραφα, η Γαλλία και η Νορβηγία είχαν συμφωνήσει να βοηθήσουν το Ισραήλ για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, Ντιμόνα, αλλά δεν είχαν τη δυνατότητα να προμηθεύσουν βαρύ ύδωρ, που είναι αναγκαίο υλικό για τη δημιουργία πυρηνικής αντίδρασης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρεται πως τότε απέρριψαν αίτημα του Ισραήλ να του προμηθεύσουν βαρύ ύδωρ, καθώς οι Ισραηλινοί δεν έδιναν την υπόσχεση ότι δε θα το προόριζαν για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Ομως, όπως αποκάλυψε το BBC, Βρετανοί αξιωματούχοι συμφώνησαν να προμηθεύσουν 20 τόνους του υλικού το οποίο στάλθηκε στο Ισραήλ σε δυο δόσεις το 1959 και το 1960.

Ο τότε υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρόμπερτ Μακναμάρα, επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στο BBC ότι η Ουάσιγκτον προσπαθούσε να εμποδίσει το Ισραήλ να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα και ότι «δε γνώριζε ότι η Βρετανία προμήθευσε βαρύ ύδωρ».

«Το γεγονός ότι το Ισραήλ προσπαθούσε να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα δε θα προξενούσε έκπληξη σε κανέναν από εμάς. Αυτό που με εξέπληξε είναι το γεγονός ότι η Βρετανία προμήθευσε το Ισραήλ με βαρύ ύδωρ, χωρίς να ενημερώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, γιατί όπως εξήγησε «συνεργαζόμασταν πολύ στενά με τους Βρετανούς και ανταλλάσσαμε πληροφορίες για τα πυρηνικά».

«Αραβες ηγέτες - ο τότε Πρόεδρος της Αιγύπτου Νάσερ, για παράδειγμα τον Ιούνη του 1967 είχε δηλώσει ότι σχεδίαζε να εξαλείψει το Ισραήλ. Το Ισραήλ ήταν πολύ φυσικό να θέλει να αποκτήσει πυρηνικά. Ηταν μια επικίνδυνη στρατηγική τόσο για το Ισραήλ όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά ήταν κάτι που έπρεπε να είχαμε προβλέψει», είπε ο Ρόμπερτ, «ξεχνώντας» εκείνη τη στιγμή πως το Ισραήλ αναζήτησε και πήρε απ' τη Βρετανία το απαραίτητο πυρηνικό υλικό στις αρχές της δεκαετίας του '60 και όχι στα τέλη...

Ο Ιαν Γκίλμορ που διατέλεσε υπουργός Αμυνας και Εξωτερικών της Βρετανίας στις συντηρητικές κυβερνήσεις κατά τις δεκαετίες του '70 και '80 εξέφρασε έκπληξη για το γεγονός, λέγοντας πως αυτό έγινε «χωρίς» - κατά τα φαινόμενα... - «να το γνωρίζει η πολιτική ηγεσία της χώρας»...

«Εάν οι δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν ανακατευτεί σε αυτήν την ιστορία γνώριζαν τι ακριβώς έκαναν αυτό δεν το γνωρίζω. Υποθέτω όμως ότι το γνώριζαν. Παρ' όλα αυτά φαίνεται ότι δεν είχαν ιδέα για τις πολιτικές επιπτώσεις της ενέργειάς τους. Εάν κάποιος υπουργός γνώριζε κάτι, τότε θα το ανακοίνωνε στον πρωθυπουργό, που με τη σειρά του θα συγκαλούσε έκτακτη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου που θα ακύρωνε τη μεταφορά του πυρηνικού υλικού στο Ισραήλ», είπε ο πρώην υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης.

Φονικό από Ισραηλινό...

Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα τα ισραηλινά ΜΜΕ μετέδιδαν το θάνατο πέντε επιβατών (Αραβες με ισραηλινή υπηκοότητα) ενός λεωφορείου και τον τραυματισμό άλλων τριών όταν ένας Ισραηλινός στρατιώτης στη διάρκεια λογομαχίας άνοιξε πυρ εντός του οχήματος. Το φονικό σημειώθηκε στο βόρειο Ισραήλ κοντά στο Σφαράμ. Αραβες βουλευτές της Κνεσέτ κατήγγειλαν το φονικό ως «πράξη τρομοκρατίας εξτρεμιστών Εβραίων». Ομοίως καταδίκασε το συμβάν ως «τρομοκρατική πράξη» και ο Ισραηλινός υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Γιδεών Εζρα.

Νωρίτερα, χιλιάδες Ισραηλινοί έποικοι που αντιδρούν στις - προγραμματισμένες να αρχίσουν στις 17 Αυγούστου - εκκενώσεις εποικισμών ακύρωσαν τα σχέδιά τους να διαδηλώσουν στη Γάζα, λόγω μεγάλου μπλόκου αστυνομικών και στρατιωτικών... Οσοι απ' τους εποίκους αντιστάθηκαν στους αστυνομικούς, συνελήφθησαν...

Ενθουσιασμός χιλιάδων στη Γάζα...

Αντίθετα, στην πόλη της Γάζας, πάνω από 10.000 Παλαιστίνιοι, κρατώντας σημαίες της Παλαιστίνης διαδήλωσαν μέχρι το παλαιστινιακό κοινοβούλιο χόρευαν ενθουσιασμένοι για την επικείμενη αποχώρηση μερικών χιλιάδων Εβραίων εποίκων απ' τη Λωρίδα της Γάζας και της Δυτικής Οχθης. «Μετά από 38 χρόνια βάναυσης κατοχής, φεύγουν και ελπίζω πως δε θα επιστρέψουν», δήλωναν αρκετοί σε απεσταλμένους ΜΜΕ που κάλυπταν την εκδήλωση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ