Παρασκευή 5 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΕΕ - ΗΠΑ
Στην παράταση

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ -ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Αυτοσυγκράτηση και υπομονή» ζήτησε με ανακοίνωσή του από τους εμπλεκόμενους ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, μιλώντας για την αποκορύφωση της έντασης με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η Τεχεράνη ανταποκρίθηκε αναβάλλοντας, έως τις αρχές της επόμενης βδομάδας, την προαγγελθείσα επανέναρξη της επεξεργασίας ουρανίου -αναμένοντας προφανώς την επόμενη κίνηση της ευρωπαϊκής τρόικας. Οι τρεις χώρες της ΕΕ (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία), οι οποίες εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις και επιδιώκουν (απλώς και μόνο;) το «πάγωμα» του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος της ισλαμιστικής κυβέρνησης της Τεχεράνης, φέρονται να σχεδιάζουν την ανακοίνωση των «κινήτρων» προς το Ιράν για τη διακοπή του πυρηνικού του προγράμματος την ερχόμενη Κυριακή.

Παράλληλα, η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ/ΟΗΕ) έμοιαζε και αυτή να ζητά παράταση για να ολοκληρώσουν τους ελέγχους τους οι επιθεωρητές της στο πυρηνικό εργοστάσιο Ισφαχάν, όπου θα γίνουν οι εργασίες επεξεργασίας.

Η τρόικα της ΕΕ άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκλησης της επιτροπής της ΔΕΑΕ, η οποία αναφέρει χώρες που παραβιάζουν διεθνείς συμφωνίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με το ερώτημα της επιβολής κυρώσεων - και μια «σκληρή» απόφαση του τελευταίου ίσως ανοίξει το δρόμο στους σκληρότερους κύκλους εντός κυβέρνησης των ΗΠΑ που δεν κρύβουν τα σχέδιά τους για στρατιωτικού τύπου λύση.

Η ανάληψη της εξουσίας από τον πρώην φρουρό της ισλαμικής επανάστασης και δήμαρχο της Τεχεράνης, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, έγινε υπό τη σκιά της διεθνούς αυτής «κρίσης», και το πώς θα αντιδράσει ο φερόμενος ως «σκληρός» της συντηρητικής πτέρυγας στην κληρικαλιστική ιεραρχία παραμένει ερώτημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ