Παρασκευή 5 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
Απειλές Μπερνς σε Βενεζουέλα

Με αφορμή την επίσκεψη του Κολομβιανού Προέδρου στις ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Η Βενεζουέλα αποσταθεροποιεί όλη τη διασυνοριακή περιοχή με την Κολομβία παρέχοντας στις «Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας» - FARC υποστήριξη και όπλα. Τάδε έφη ο γνωστός μας πρώην Αμερικανός πρέσβης Νίκολας Μπερνς, σήμερα Νο3 του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μάλιστα ο Μπερνς, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, εξέφρασε την «έντονη ανησυχία των ΗΠΑ» για το γεγονός αλλά και την «ενόχληση» γιατί η κυβέρνηση Τσάβες «προχωρά σε μαζικές εισαγωγές όπλων»... Και άλλο λάδι στη φωτιά των απειλών εκ μέρους των Αμερικανών αξιωματούχων. Δεν τυχαίο, εξάλλου, το γεγονός ότι ο Μπερνς «παραχώρησε» τη συνέντευξη την παραμονή της άφιξης του Προέδρου της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε Βέλες, στο ράντσο του Προέδρου Μπους, στο Κρόφορντ του Τέξας, αλλά και μετά τις δηλώσεις της Κοντολίζα Ράις, όπου επιβεβαίωσε ότι η κολομβιανή κυβέρνηση «ανταποκρίνεται» στα στάνταρντ του Κογκρέσου για την «προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», όπερ και μπορεί να ενταχθεί για πλήρη χρηματοδότηση από τα προγράμματα των ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος Ουρίμπε, λοιπόν, θα έχει ευχάριστη διαμονή στο Τέξας, αφού κύριος στόχος της επίσκεψής του είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια εκ μέρους των ΗΠΑ, ώστε να κερδίσει το «βρώμικο πόλεμό του» ενάντια στους αντάρτες και το λαϊκό κίνημα.

Εν τω μεταξύ, ο διαπραγματευτής εκ μέρους της κυβέρνησης της Κολομβίας, Λουίς Κάρλος Ρεστρέπο, απέρριψε την πρόταση των FARC, για ανθρωπιστική ανταλλαγή κρατουμένων και τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης για συνομιλίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ