Παρασκευή 5 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ανησυχούν οι Αμερικανοί για την έκβαση

Από έρευνες στη Χαντίθα στο σημείο όπου έγινε η επίθεση της αντίστασης και σκοτώθηκαν 14 Αμερικανοί πεζοναύτες

Associated Press

Από έρευνες στη Χαντίθα στο σημείο όπου έγινε η επίθεση της αντίστασης και σκοτώθηκαν 14 Αμερικανοί πεζοναύτες
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Θέλουν να υποχωρήσουμε. Θα αποτύχουν. Δεν καταλαβαίνουν το χαρακτήρα και τη δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών», τόνισε ο Τζορτζ Ου. Μπους, απορρίπτοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο απόσυρσης των στρατευμάτων των ΗΠΑ από το Ιράκ. Αν και τα δημοσιεύματα για σταδιακή αποχώρηση των Αμερικανών βρίθουν...

Οι δηλώσεις Μπους εκλαμβάνονται ως αντίδραση στην επίθεση που σημειώθηκε την Τετάρτη, κοντά στη Χαντίθα και όπου έχασαν τη ζωή τους 14 πεζοναύτες.

«Είμαστε σε πόλεμο. Αντιμετωπίζουμε έναν αδίστακτο αντίπαλο. Αν αποχωρήσουμε, ο εχθρός θα προσαρμόσει ανάλογα την τακτική του», υπογράμμισε ο Μπους, αν και το BBC σημειώνει ότι στην Ουάσιγκτον υπάρχει ανησυχία για την πορεία των επιχειρήσεων στο Ιράκ, αλλά και για τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Από τη Δευτέρα, 22 πεζοναύτες έχουν σκοτωθεί, εκ των οποίων οι 15 σε μία μόνο ημέρα, στη σουνιτική επαρχία Αλ Ανμπαρ, δυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πενταγώνου έως τις 3 Αυγούστου, 1.811 αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ από το Μάρτη του 2003.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αυξάνεται ο αριθμός των Αμερικανών που δεν πιστεύουν ότι ο πόλεμος στο Ιράκ θα έχει αίσιο τέλος.

Χτες, δολοφονήθηκε ο Χαϊντάρ Μοχάμαντ Αλί αλ-Ντουζάιλι, στέλεχος του Εθνικού Ιρακινού Κογκρέσου του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Αχμαντ Σάλαμπι. Στις 31 Ιουλίου άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον φάλαγγας αυτοκινήτων του κόμματος του Αχμαντ Σάλαμπι στη νότια Βαγδάτη, σκοτώνοντας έναν σωματοφύλακα.

Την ίδια στιγμή, συγκεχυμένες οι πληροφορίες για την τύχη ενός Αμερικανού πεζοναύτη στο Ιράκ την Τετάρτη. Η οργάνωση Ανσάρ αλ Σούνα υποστηρίζει ότι τον απήγαγαν στη διάρκεια συγκρούσεων, κοντά στην πόλη Χαντίθα, βορειοδυτικά της Βαγδάτης, τη Δευτέρα. Στη διάρκεια της συγκεκριμένης μάχης, οκτώ Αμερικανοί στρατιώτες είχαν χάσει τη ζωή τους. Το αμερικανικό Πεντάγωνο εξακολουθεί να διαψεύδει την ανακοίνωση των ανταρτών, ενώ η οργάνωση ανακοίνωσε ότι σύντομα θα δημοσιοποιήσει και φωτογραφίες του Αμερικανού πεζοναύτη.

Τέλος, το 59% των Πολωνών τάσσεται υπέρ της πλήρους αποχώρησης των πολωνικών στρατευμάτων από το Ιράκ και το 30% τάσσεται τουλάχιστον υπέρ μιας μείωσης της πολωνικής στρατιωτικής παρουσίας από τη χώρα αυτή που υπάρχει από το 2003. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου PBS, που δημοσιεύτηκε χτες, μόνο το 6% των Πολωνών τάσσονται υπέρ της παραμονής και των 1.400 στρατιωτών της πολωνικής στρατιωτικής δύναμης, ενώ το 5% δεν έχει γνώμη.

«Μυστικές φυλακές»

Εν τω μεταξύ, τα δημοσιεύματα και οι πληροφορίες για τις «μυστικές φυλακές» των Αμερικανών ανά τον κόσμο αυξάνονται. Η Διεθνής Αμνηστία ξαφνικά ξύπνησε και «κατηγόρησε» τις ΗΠΑ για πολιτική μυστικών φυλακίσεων σε όλο τον κόσμο, επικαλούμενη τις καταθέσεις δύο ανδρών από την Υεμένη.

Η οργάνωση βασίστηκε στις συνεντεύξεις των Σάλαχ Νάσερ Σαλίμ Αλί, 27 ετών, και του Μουχάμαντ Φαράτζ Αχμεντ Μπασμιλάχ, 37 ετών. Παρά το γεγονός ότι συνελήφθησαν κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες, οι αναφορές και οι εμπειρίες τους ήταν ταυτόσημες. Ο πρώτος συνελήφθη το 2003 στην Ιορδανία και ο δεύτερος στην Ινδονησία - τον ίδιο χρόνο - για να μεταφερθεί αργότερα στην Ιορδανία.

Και οι δύο υποστήριξαν ότι βασανίστηκαν από πράκτορες των ιορδανικών μυστικών υπηρεσιών και στη συνέχεια φυλακίστηκαν σε συνθήκες πλήρους απομόνωσης για περίπου οκτώ μήνες.

Επιπλέον, υποστήριξαν ότι κατά τη διάρκεια της φυλάκισής τους ανακρίνονταν από Αμερικανούς πράκτορες - σε καθημερινή βάση - για τις δραστηριότητές τους στην Ινδονησία και το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, γίνεται λόγος για «μυστικές φυλακές» στις εξής χώρες: Ιορδανία, Πακιστάν, Αίγυπτο, Ταϊλάνδη και Αφγανιστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ