Σάββατο 30 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εμπρηστική πολιτική

Δυστυχώς, και τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο φαίνεται πως η χώρα μας θα βυθιστεί αρκετές φορές στην πύρινη λαίλαπα των δασικών πυρκαγιών. Ηδη, η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε προχτές στη Ραφήνα άφησε πίσω της έναν τραγικό απολογισμό: Μετέτρεψε σε στάχτη 10.000 στρέμματα δάσους - από τα ελάχιστα που είχαν απομείνει στην περιοχή από τις πυρκαγιές των περασμένων δεκαετιών. Κατέστρεψε πάνω από 60 σπίτια, κυρίως λαϊκών οικογενειών, που μόχθησαν μια ζωή για να τα φτιάξουν. Εστειλε στα νοσοκομεία με τραύματα 14 ανθρώπους. Προκάλεσε σοβαρές ζημιές στα δίκτυα της ΔΕΗ και των τηλεπικοινωνιών. Με άλλα λόγια, προκάλεσε ένα σοβαρό πλήγμα στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, όχι μόνο της περιοχής, αλλά γενικότερα της Αττικής που ασφυκτιά από τα δηλητήρια του νέφους.

Κανείς, ακόμη και η ίδια η κυβέρνηση, δεν αμφισβητεί ότι πρόκειται για εμπρησμό. Ο πραγματικός, όμως, υπεύθυνος, αυτός που οπλίζει κάθε φορά τα χέρια των «ανώνυμων» εμπρηστών και «επώνυμων» καταπατητών και οικοπεδοφάγων, δεν είναι άλλος από την πολιτική που ακολουθούν επί δεκαετίες οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για μια πολιτική που αυξάνει διαρκώς - ακόμη και με νόμους και ειδικές ρυθμίσεις - τις προσδοκίες του μεγάλου κεφαλαίου για την εμπορευματοποίηση και κερδοσκοπία πάνω στη γη και τη στέγη, που μπορεί να προέλθει ακόμη και με την οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίηση των δασών, των ρεμάτων, του αιγιαλού και της παραλίας. Μια πολιτική που δε διστάζει να υποσχεθεί - όπως πρόσφατα διάφοροι υπουργοί στον ΣΕΒ - την άσκηση επιχειρηματικής δράσης, ακόμη και στους Εθνικούς Δρυμούς και τις άλλες προστατευόμενες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους!

Οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ, είναι υπόλογες γιατί με την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος άνοιξαν διάπλατα το παράθυρο για τον αποχαρακτηρισμό δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων δάσους και δασικών εκτάσεων. Με βάση αυτή την αναθεώρηση, ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ ο δασοκτόνος νόμος, που τώρα έρχεται να εφαρμόσει πιστά η κυβέρνηση της ΝΔ. Είναι οι ίδιοι που κατάργησαν το «μαχητό τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου» για χάρη των μεγαλοκαταπατητών και των μεγαλεμπόρων και των κυκλωμάτων της παράνομης δόμησης. Είναι οι ίδιοι που ετοιμάζονται τώρα να ξεπουλήσουν «αντί πινακίου φακής» στους καταπατητές τη δημόσια ακίνητη περιουσία. Είναι οι ίδιοι που αρνούνται επίμονα να συντάξουν το Δασικό Κτηματολόγιο. Είναι, επίσης, αυτοί που εξαιρούν από την αναδάσωση μεγάλα τμήματα καμένων δασικών εκτάσεων, με αποτέλεσμα να ξεφυτρώνουν στα αποκαΐδια βίλες με πισίνες! Είναι, τέλος, οι ίδιοι που απογύμνωσαν από στελέχη και υποδομές τις υπηρεσίες της δασοπυρόσβεσης.

Το ΚΚΕ δε θα πάψει να καταγγέλλει τους πραγματικούς ενόχους. Δε θα πάψει να τονίζει σε όλους τους τόνους ότι όσο η γη θα είναι εμπόρευμα οι δασικές πυρκαγιές θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Το ΚΚΕ δε θα πάψει να παλεύει για την ανατροπή των δασοκτόνων νόμων και να διεκδικεί την πλήρη αναδάσωση των καμένων περιοχών, αλλά και την ύπαρξη ουσιαστικών μέτρων πρόληψης των πυρκαγιών. Θα πρέπει, όμως, και οι εργαζόμενοι, μετά τις αλλεπάλληλες καταστροφές, να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα. Να απεγκλωβιστούν από την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που τους παραδίδει μόνο «καμένη γη»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ