Σάββατο 30 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Περί εξυγίανσης

Το επικοινωνιακό χαλί στρώθηκε με αριστοτεχνικό τρόπο: Προηγήθηκαν οι αποκαλύψεις για ατασθαλίες απ' το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας - όπως υπεξαίρεση των εισπράξεων από νοσοκομείο ή μισθοδοσία ανύπαρκτων υπαλλήλων.

Ο συμπολιτευόμενος Τύπος έγραψε για «όργιο παρανομιών και κακοδιαχείρισης του ΕΣΥ» απ' την προηγούμενη κυβέρνηση και παρουσίασε την κυβέρνηση της ΝΔ ως σωτήρα με τη ρύθμιση τριών δισ. ευρώ χρεών των νοσοκομείων -αποσιωπώντας, όμως, ότι στο μετά τη ρύθμιση διάστημα άρχισαν να σωρεύονται και πάλι χρέη, καθώς τα νοσοκομεία δεν πληρώνουν γιατί εσαεί είναι υποχρηματοδοτούμενα. Και ο αντιπολιτευόμενος Τύπος - που εκθείαζε τα κατορθώματα του ΠΑΣΟΚικού εκσυγχρονισμού στο χώρο της Υγείας - αναδεικνύοντας μαζί με τις ατασθαλίες και την επιδημία γαστρεντερίτιδας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κρήτης έγραψε για σημεία και τέρατα στα δημόσια νοσοκομεία της απελπισίας...

Και ακολούθησε ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, με τα εγκαίνια της Πολυκλινικής στο Ολυμπιακό Χωριό, απ' όπου στιγμάτισε τη «διασπάθιση του δημόσιου χρήματος» και επανέλαβε το στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης για την «οικονομική εξυγίανση του ΕΣΥ». Μέσο για την οικονομική εξυγίανση είναι η «αυτοχρηματοδότηση του συστήματος» και υπόδειγμα η «οικονομική αυτοτέλεια» της Πολυκλινικής, για τη λειτουργία της οποίας θεσμοθετήθηκε απ' την κυβέρνηση της ΝΔ η Ανώνυμη Εταιρία (ΑΕΜΥ ΑΕ) που θα διαχειρίζεται όλες τις μονάδες Υγείας.

Αυτοχρηματοδότηση του συστήματος σημαίνει ότι το κράτος απαλλάσσεται απ' την υποχρέωσή του να προσφέρει δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και ότι τα λαϊκά στρώματα επωμίζονται τα βάρη είτε μέσω των ασφαλιστικών ταμείων είτε με απευθείας πληρωμές στην ώρα της ανάγκης. Ετσι, για άμεση προσαρμογή, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλει νοσήλια στα Ταμεία - πλην του ΟΓΑ - για τις εξετάσεις των ασφαλισμένων τους στα Κέντρα Υγείας, εφαρμόζοντας παλιότερη - υπό αναστολή - απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας προτρέχει για να είναι έτοιμο μόλις ψηφιστεί ο νόμος για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να εκχωρήσει την κατασκευή τριών μεγάλων νοσοκομειακών μονάδων σε επενδυτές που θα μπορέσουν να έχουν την εκμετάλλευσή τους από 15 - 30 χρόνια. Το ίδιο, θα επιβάλλει κοστολόγιο, άρα και μεγάλη πληρωμή και για 1.000 εξετάσεις ή ιατρικές πράξεις που σήμερα πληρώνονται με ελάχιστες ενδεικτικές τιμές.

Ολο αυτό το θεσμικό πλέγμα και οι τεχνικές διαχείρισης που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ θα δώσουν νέα ώθηση στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, στην οποία είχαν πρωταγωνιστήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό και το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει όχι την εμπορευματοποίηση αλλά γιατί αργεί η κυβέρνηση να εγκαινιάσει τα έργα τα δικά του...

Διαλογιζόμενος παρατηρητής της δικομματικής κοκορομαχίας εμφανίζεται και ο ΣΥΝ που αναρωτιέται πότε θα αρχίσει ο διάλογος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ή αν η κυβέρνηση θα «μπορέσει επιτέλους να εφαρμόσει κανόνες λειτουργίας και έλεγχο της αυθαιρεσίας των ιδιωτικών κλινικών, κάτι που δεν "κατόρθωσαν" οι προκάτοχοί της;».

Οι λαϊκές ανάγκες επιβάλλουν τη διεκδίκηση ενός ενιαίου δημόσιου συστήματος Υγείας χωρίς καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα, που θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες στους κατοίκους της χώρας και στους εργαζόμενους αυτού του δημόσιου συστήματος, αξιοπρεπείς αμοιβές και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ