Παρασκευή 29 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
Υπόδειγμα διαχείρισης της εμπορευματοποιημένης Υγείας

Στιγμή κατάνυξης μπροστά στη μελλοντική εμπορευματοποίηση

Eurokinissi

Στιγμή κατάνυξης μπροστά στη μελλοντική εμπορευματοποίηση
Την προσήλωσή της στη διεύρυνση της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτό τον ευαίσθητο χώρο πιστοποίησε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και η κουστωδία υπουργών και παραγόντων της κυβέρνησης στα εγκαίνια της λειτουργίας της Πολυκλινικής στο Ολυμπιακό Χωριό.

Πέρα απ' τους όρκους πίστης στο «δημόσιου χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας» και τις εξαγγελίες για οικονομική εξυγίανση απ' τις χρόνιες παθογένειες, ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε λόγια και επανέλαβε ξεκάθαρα αυτό που προβλέπει ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση με το νόμο 3293/2004 για την Πολυκλινική και αφορά στη διαχείριση των μονάδων Υγείας: «Προκρίναμε, είπε ο πρωθυπουργός, τη διαμόρφωση ενός ευέλικτου σχήματος διοίκησης και διαχείρισης, μακριά από τις γνωστές χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες, απαλλαγμένο από δοκιμασμένες και αποδεδειγμένα αναποτελεσματικές, μεθόδους λειτουργίας. Το νέο αυτό σχήμα παρέχει μεγαλύτερες εγγυήσεις ποιότητας, ανταγωνιστικότητας, οικονομικής αυτοτέλειας και αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού της Πολυκλινικής».

Κι ενώ διακήρυσσε με στόμφο ότι γίνονται «όλα αυτά με στόχο το όφελος του ασθενούς και το συμφέρον του πολίτη», ο πρωθυπουργός δε βρήκε ούτε μια λέξη για την - έστω τυπικά - οικονομική υποχρέωση του κράτους απέναντι στη λειτουργία αυτής της άρτιας, κατά την έκφρασή του, μονάδας της Πρωτοβάθμιας Ιατρικής Φροντίδας. Βέβαια, στον ιδρυτικό νόμο περιγράφονται οι πηγές των οικονομικών πόρων της Πολυκλινικής, που είναι τα έσοδα από το κεφάλαιό της, τις επιχορηγήσεις του Δημοσίου, του κρατικού προϋπολογισμού, τις δωρεές και την εκμετάλλευση του ενεργητικού της. Ωστόσο, όμως, πιο αποκαλυπτικό ήταν ένα ενημερωτικό σημείωμα που διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους και προβλέπει την «εξεύρεση πολλαπλών πηγών χρηματοδότησης», για να επιτευχθεί, προφανώς, ο στόχος της «οικονομικής αυτοτέλειας», που διακήρυξε ο Κ. Καραμανλής.

Οσον αφορά στην αρτιότητα της Πολυκλινικής, αυτή μεταφράζεται σε ...επαιτεία αποσπασμένων υπαλλήλων. Οπως εξήγησε ο Αθ. Παπαμίχος, πρόεδρος της Ανώνυμης Εταιρίας Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ ΑΕ) που διοικεί την Πολυκλινική, η πιλοτική λειτουργία ξεκίνησε με 40 άτομα προσωπικό (αποσπασμένους και με συμβάσεις έργου).

Στη φάση αυτή, η Πολυκλινική θα λειτουργεί σε πρωινό ωράριο, πέντε μέρες τη βδομάδα, με Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, Τμήμα Φυσικοθεραπείας και αιματολογικό - μικροβιολογικό - βιοχημικό εργαστήριο. Οταν το Ολυμπιακό Χωριό κατοικηθεί πλήρως, ξεκινά η δεύτερη φάση λειτουργίας της Πολυκλινικής. Στη δεύτερη φάση, το προσωπικό σχεδιάζεται να φτάσει τα 150 άτομα, ενώ για την πλήρη λειτουργία της Πολυκλινικής εκτίμησε ότι απαιτούνται 200 άτομα προσωπικό.

Απ' την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Νικ. Κακλαμάνης μίλησε για ένα πρότυπο έργο για τους «ανώνυμους» πολίτες της γύρω περιοχής και όλης της Αττικής.

Συνέχεια στην κοκορομαχία

Τα εγκαίνια ακολούθησε, κατά τα ειωθότα, και η καθιερωμένη κοκορομαχία κυβέρνησης αντιπολίτευσης.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας γαργάρα στην κυριολεξία την ΑΕΜΥ ΑΕ, συγχάρηκε την κυβέρνηση για τα εγκαίνια ενός έργου του ΠΑΣΟΚ και καταγγέλλοντάς την ταυτόχρονα γιατί άργησε να το εγκαινιάσει.

Ανταπαντώντας ο Νικήτας Κακλαμάνης κάλεσε σε συμπαράσταση «στα παιδιά του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής που εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους » (!) λόγω της φωτιάς!!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ