Παρασκευή 29 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Συνθλίβονται δικαιώματα και ναυπηγείο

Η διέξοδος βρίσκεται στη δημιουργία Ενιαίου Δημόσιου Φορέα, στα πλαίσια μιας άλλης πολιτικής, της Λαϊκής Οικονομίας

«Αποδείχτηκε πόσο στον "αέρα" βρίσκεται η ύπαρξη και λειτουργία μιας επιχείρησης μέσα στον καπιταλιστικό ανταγωνισμό. Η διέξοδος βρίσκεται σε μια αναπτυγμένη ναυπηγική βιομηχανία, με τη δημιουργία Ενιαίου Δημόσιου Φορέα στα πλαίσια μιας άλλης πολιτικής - Λαϊκής Οικονομίας, προς όφελος των εργαζομένων και του λαού. Γι' αυτό το στόχο πρέπει να αγωνιστούμε».

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της η αγωνιστική παράταξη της Εργοστασιακής Επιτροπής Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΕΝΣ) δείχνοντας προς τους εργαζόμενους του ναυπηγείου ποια πραγματικά είναι η διέξοδος στα ζοφερά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Αυτή την πολιτική, επισημαίνει η ΕΕΝΣ, εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με βάση τους κανονισμούς και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παραδίδοντας το μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας και μάλιστα για ένα κομμάτι ψωμί (1,5 δισ. δραχμές) και με προίκα τις παραγγελίες του Πολεμικού Ναυτικού, στους ιδιώτες (γερμανική πολυεθνική HDW, την οποία διαδέχτηκε η επίσης γερμανική THYSSEN GROUP). Την ίδια πολιτική - συνεχίζει η ΕΕΝΣ - ακολουθεί σήμερα, με την ίδια προσήλωση, και η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία είναι έτοιμη με τη σειρά της να δώσει στους αγοραστές και νέα υπερπρονόμια.

Στη συνέχεια η ΕΕΝΣ αναφέρεται στις ραγδαίες εξελίξεις γύρω από τα ναυπηγεία. Από τα στοιχεία που παραθέτει προκύπτει ότι η γερμανική πολυεθνική ταυτόχρονα με τις αξιώσεις της προς την κυβέρνηση για νέες παραγγελίες από το Πολεμικό Ναυτικό, δηλαδή και άλλο «ζεστό χρήμα» από τους φορολογούμενους πολίτες της χώρας, δεν εγγυάται ούτε θέσεις εργασίας, αλλά ούτε ακόμα και την ίδια τη λειτουργία του ναυπηγείου! Απόδειξη αποτελεί ότι ήδη έχει γίνει σαφές από τη γερμανική διοίκηση πως εγγυάται τις 1.400 από τις 1.800 θέσεις εργασίας. Ακόμα ότι δεν αναφέρει «ούτε λέξη» για την τύχη του ναυπηγείου, καθώς η συμφωνία αγοραπωλησίας το 2001 προέβλεπε τη λειτουργία του ως ναυπηγείο για 10 χρόνια...

Για να περάσει, υπογραμμίζει η ΕΕΝΣ, εύκολα τα όσα σχεδιάζει -ανάμεσα στα οποία είναι και η σύνθλιψη των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων - έχει επιδοθεί σε μία προσπάθεια επιβολής κλίματος αυταρχισμού και τρομοκρατίας σε βάρος των εργαζομένων του ναυπηγείου, επιχειρώντας τη «νεκρανάσταση» ακόμα και του κατάπτυστου εσωτερικού κανονισμού του Νιάρχου (εφοπλιστής και πρώτος ιδιοκτήτης του ναυπηγείου). Είναι χαρακτηριστικό ότι καλεί εργαζόμενους σε... απολογίες, κάνει αναφορές, επιπλήξεις και πολλά ακόμα!

Τέλος, η ΕΕΝΣ τονίζει τις τεράστιες ευθύνες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ του Σωματείου που πρωτοστάτησαν στην ιδιωτικοποίηση και καλεί όλους τους εργαζόμενους σε αγωνιστική συσπείρωση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ