Παρασκευή 29 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Κινητοποίηση ενάντια στο μεσαίωνα

Με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Μετάλλου, οι εργαζόμενοι έμειναν έξω από το ναυπηγείο, διεκδικώντας τα αιτήματά τους

Στιγμιότυπο απ' την παρέμβαση του Συνδικάτου Μετάλλου στα Ναυπηγεία
Στιγμιότυπο απ' την παρέμβαση του Συνδικάτου Μετάλλου στα Ναυπηγεία
Χαστούκι στην αντιλαϊκή πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, την πολιτική του εργασιακού μεσαίωνα και της εργολαβικής - εργοδοτικής ασυδοσίας, ήταν η χτεσινή, από τις 6 το πρωί, δυναμική παρέμβαση του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και της ταξικής του διοίκησης, στα Ναυπηγεία Χαλκίδας, με αφορμή την απόλυση εργαζόμενου (και ξανά απολυμένου από το ναυπηγείο) από τον εργολάβο Μίρκο. Απόλυση παράνομη και εκδικητική που έγινε με εντολή της Διοίκησης του ναυπηγείου (του εφοπλιστή Ηλία), με παραβίαση των ΔΣΕ από τους εργολάβους.

Στα Ναυπηγεία Χαλκίδας, εκτός από το μόνιμο προσωπικό, 135 άτομα, λειτουργούν και 4-5 εργολαβίες σε μόνιμη βάση, στις οποίες εργάζονται 40 εργαζόμενοι περίπου, ασυνδικάλιστοι. Εργάζονται με μισθούς πείνας και όχι αυτές που προβλέπονται από τη Συλλογική Σύμβαση που έχουν υπογράψει το Συνδικάτο Μετάλλου με τους εργολάβους και ισχύουν σε όλη τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

Ετσι, χτες, όλη μέρα καμιά εργολαβία δε δούλεψε και όλοι οι εργαζόμενοι σ' αυτές παρέμειναν, μετά τη δυναμική παρέμβαση του Συνδικάτου, έξω από την πύλη του ναυπηγείου, διεκδικώντας ικανοποιητικούς μισθούς, που να αντεπεξέρχονται στις σύγχρονες ανάγκες τους και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου, μέλη της διοίκησής του και εργαζόμενοι από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, μαζί με συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ από τη Χαλκίδα (αφού αρκετοί μεταλλεργάτες είναι Ευβοιώτες, πρώην εργαζόμενοι του ναυπηγείου που δεν επαναπροσλήφθηκαν από το νέο ιδιοκτήτη του, εφοπλιστή Ηλία) βρέθηκαν από τις 6 το πρωί, στο Μικρό Βαθύ Αυλίδας που βρίσκεται το τρίτο σε μέγεθος ναυπηγείο της χώρας. Κάλεσαν τους εργαζόμενους στις εργολαβίες να παραμείνουν εκτός ναυπηγείου και εκτός εργασίας, προκειμένου να διεκδικήσουν το δίκιο τους, την ίση αμοιβή για ίση δουλιά με τους άλλους συναδέλφους τους.

Διστακτικοί και επιφυλαχτικοί στην αρχή, αφού τέτοια ενέργεια πρώτη φορά συνέβαινε στα Ναυπηγεία Χαλκίδας, ξεθάρρεψαν στη συνέχεια και εμπιστεύτηκαν το αγωνιστικό συνδικάτο. Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αυτής της παρέμβασης, για να σταματήσει και στο Ναυπηγείο Χαλκίδας η ασύδοτη δράση εργολάβων - εργοδοσίας και οι εκλεκτικές προσλήψεις. Χαρακτήρισε την κινητοποίηση αφετηρία κλιμάκωσης του αγώνα, ενώ υπογράμμισε την αναγκαιότητα της οργάνωσης και του ενωμένου αγώνα, προκειμένου να σπάσει η εργολαβική - εργοδοτική ασυδοσία. Επιτόπου έγιναν νέες εγγραφές μελών στο συνδικάτο και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι συγκρότησαν 3μελή επιτροπή που θα έχει την ευθύνη και την επαφή, στην πορεία, για δημιουργία παραρτήματος του Συνδικάτου.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org