Τετάρτη 31 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Αλλωστε δεν ψηφίζουν εδώ»

ΝΕΑ ΚΙΟΣ (Αποστολή Γ. Ανδρούτσος).-

Πόλη με 3.500 ψυχές. Δίπλα τους ζουν 500 Τσιγγάνοι. Τόπος διαμονής τους η περιοχή Καρακάξα, έξω από τα όρια του δήμου. Εκτός σχεδίου. Παράγκες και παραπήγματα, αλλά και ορισμένες κατοικίες σκόρπιες...

Η ζωή των ανθρώπων εδώ κινείται με διαφορετικούς ρυθμούς και τρόπους από ό,τι στην υπόλοιπη ελληνική κοινωνία. Αλλη γλώσσα, άλλες συνήθειες, άλλος τρόπος ζωής. Δεν ήταν κάτι νέο. Ωσπου πριν μια βδομάδα κάτοικοι της Κίου ήρθαν στα χέρια με τους Τσιγγάνους.

Αυτοί που μπήκαν μπροστά στην επίθεση κατηγορούν τους Τσιγγάνους ότι κλέβουν, δε σέβονται την περιοχή που ζουν, αυθαιρετούν, συμπεριφέρονται αντικοινωνικά.

Οι Τσιγγάνοι απαντούν ότι ανάμεσά τους υπάρχουν και κακοί, αλλά τονίζουν ότι «δεν πρέπει η σκούπα να τους παίρνει όλους σβάρνα».

Με επικεφαλής το δήμο, άρχισαν κινητοποιήσεις, υποτίθεται, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Οι πιο ψύχραιμοι έκαναν λόγο για την αδιαφορία της πολιτείας και ότι οι Τσιγγάνοι, Ελληνες πολίτες και αυτοί, πρέπει να ενταχθούν στην κοινωνία. Γρήγορα όμως επικράτησαν οι άλλες φωνές. Αυτές που κυριάρχησαν και στο δημοτικό συμβούλιο που αποφάσισε: «Δηλώνουμε ότι δεν επιθυμούμε την παρουσία, διέλευση και παραμονή Τσιγγάνων στο Δήμο μας μέχρι την κατ' αρχήν διευθέτηση του ζητήματος».

Υστερα άρχισαν οι προπηλακισμοί, οι ομάδες «περιφρούρησης», κάποιοι θερμόαιμοι πήραν τα στειλιάρια κι άλλοι τις καραμπίνες. Οι περισσότεροι καταστηματάρχες της πόλης αρνούνται να πουλήσουν σε Τσιγγάνους. Αλλωστε ο δήμος, με απόφασή του, τους ζητά «να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στο μέλλον του τόπου»... Τα παιδιά των Τσιγγάνων δεν πάνε στο σχολείο, αφού οι γονείς τους φοβούνται να τα στείλουν, ενώ οι ίδιοι δεν τολμούν να πλησιάσουν το δήμο.

Η Αστυνομία περίμενε στη γωνιά την αφορμή. Επενέβη, τελικά, και οι καταυλισμοί των Τσιγγάνων έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Η αλήθεια είναι ότι το έπαιρναν παράνομα. Παρά την ύπαρξη κατοικιών, η ΔΕΗ δε χορηγούσε ρεύμα, επειδή έχουν κτιστεί αυθαίρετα.

Αυθαίρετα έχουν κτίσει και άλλοι κάτοικοι. Ομως γι' αυτούς υπάρχει διαφορετική μεταχείριση.

Οι περισσότεροι από τους Τσιγγάνους ζουν από το μικρεμπόριο, το παραεμπόριο ή σαν εποχικοί εργάτες γης. Αυτή τους η δραστηριότητα δημιουργεί τριβές.

Αλλωστε, πριν λίγες μέρες, το κύριο αντικείμενο σύσκεψης στο Εμπορικό Επιμελητήριο Αργολίδας ήταν πώς θα σταματήσει αυτή η δραστηριότητα. Επίσης ο Δήμος Νέας Τίρυνθας, σε πρόσκλησή του για την προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αναφέρει στα θέματα ημερήσιας διάταξης: «Απομάκρυνση Αθιγγάνων από περιφέρεια Δήμου Ν. Τίρυνθας».

Σε αυτό το κλίμα υπήρχε μια «παραφωνία». Η ανακοίνωση της ΝΕ Αργολίδας του ΚΚΕ: «Η πτώση του βιοτικού επιπέδου, η αύξηση της ανεργίας, το ξεκλήρισμα της μικρής και μεσαίας αγροτιάς, η κατάργηση και καταπάτηση των κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, η διακίνηση ναρκωτικών και η περιθωριοποίηση φτωχών - λαϊκών στρωμάτων, είναι πλευρές της ίδιας πολιτικής, που πλήττει εξίσου όλα τα λαϊκά στρώματα, ανεξάρτητα από φύλο - χρώμα - θρήσκευμα ή καταγωγή.

Οι υπεύθυνοι είναι γνωστοί: Η κυβέρνηση, η ΕΕ, η πλουτοκρατία. Οι πολιτικές δυνάμεις που θεωρούν μονόδρομο την αντιλαϊκή πολιτική. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που, αντί να μπουν μπροστά στους αγώνες, υπονομεύουν κάθε προσπάθεια λαϊκής αντίστασης.

Τα γεγονότα στη Ν. Κίο αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι της πολιτικής της στην ΤΑ πρωτοστατούν στον αποπροσανατολισμό από τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα και στέλνουν τα ΜΑΤ να τιμωρήσουν το "ένοχο" γι' αυτά τμήμα του Ελληνικού Λαού, τους Τσιγγάνους».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γ. Μανινής ισχυρίζεται ότι η ελεύθερη διέλευση των Τσιγγάνων στην πόλη εμποδίζεται με την έννοια της συνεχούς απειλής από πλευράς τους... «Εμείς, λέει, δεν απαγορεύουμε τη διέλευση σε κανένα». Αλλωστε, ούτε «κάτοικοι της Ν. Κίου είναι ούτε ψηφίζουν εδώ», πρόσθεσε. Αναφερόμενος στις ομάδες «περιφρούρησης», ισχυρίστηκε ότι συγκροτήθηκαν από το δήμο, για να προλάβουν την εκδήλωση ακραίων περιστατικών.

Ο Στέλιος Πινάτσης είναι 60 χρόνων, γέννημα - θρέμμα της Ν. Κίου. Το ξυλουργείο του βρίσκεται πολύ κοντά στις τσιγγάνικες παράγκες. Ομολογεί ότι «έχει επικρατήσει μια φασιστική αντίληψη: "Να φύγουν οι Τσιγγάνοι από την περιοχή χωρίς καμιά προσπάθεια κοινωνικής ένταξης"». «Υπάρχουν, συνεχίζει, κάτοικοι που τα χωράφια τους είναι δίπλα από την περιοχή που ζουν οι Τσιγγάνοι. Επειδή έχουν γίνει κλοπές στην παραγωγή τους, είναι οργισμένοι. Αλλους τους παρασέρνει το γενικό κλίμα που έχει επικρατήσει. Ακούγονται όμως και πράγματα "τραβηγμένα", που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ