Τετάρτη 31 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανασφάλεια στο Θριάσιο

Αναγκαίες οι κινητοποιήσεις κατά των επεκτάσεων της «Πετρόλα», τονίζει η Επιτροπή Αγώνα

Στο τρομερό δυστύχημα στην «Πετρόλα», το 1992, κάηκαν 14 άνθρωποι
Στο τρομερό δυστύχημα στην «Πετρόλα», το 1992, κάηκαν 14 άνθρωποι
Εντονες αντιδράσεις και ακόμα εντονότερη ανασφάλεια έχει προκαλέσει στους κατοίκους του Θριάσιου Πεδίου η είδηση πως σχεδόν δύο βδομάδες πριν - στις 15 Μάη 2000 - στις εγκαταστάσεις της «Πετρόλα» προκλήθηκε έκρηξη από διαρροή ποσότητας αερίου, η οποία προκάλεσε τον τραυματισμό ενός εργαζομένου, o οποίος μεταφέρθηκε με εγκαύματα στο Θριάσιο νοσοκομείο.

Οι αντιδράσεις στην περιοχή έχουν προκληθεί, τόσο γιατί το γεγονός παρέμεινε κρυφό όλο αυτό το διάστημα, παρότι η «Πετρόλα» εμπίπτει στις διατάξεις της οδηγίας Σεβέζο και είναι υποχρεωμένη να δημοσιοποιεί οποιοδήποτε ατύχημα, αλλά και γιατί μόλις προχτές στη Βουλή - στη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης της Λ. Κανέλλη, βουλευτή του ΚΚΕ - ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, ουσιαστικά, επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να ανάψει «πράσινο φως» στις νέες επεκτάσεις της επιχείρησης.

Υπενθυμίζουμε πως ο «Ρ» στις 21.5.2000 είχε αποκαλύψει τις προθέσεις του ομίλου Λάτση να εγκαταστήσει στα 131 στρέμματα - που μέχρι σήμερα αποτελούν τη νεκρή ζώνη μεταξύ της ΠΥΡΚΑΛ και της «Πετρόλα» - άλλες 16 μονάδες, επιπλέον των 16 υφισταμένων!

Το συγκεκριμένο ατύχημα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, συνέβη στη μονάδα υδραποθείωσης του ντίζελ, ενώ η έκρηξη προκλήθηκε από διαρροή ποσότητας αερίου, κατά τη διάρκεια της έναρξης λειτουργίας της μονάδας, ύστερα από συντήρησή της. Το πιο τραγικό της όλης ιστορίας είναι ότι το νέο ατύχημα συνέβη σε σύγχρονη μονάδα των επεκτάσεων του 1991, στις οποίες είχε αντιταχθεί το σύνολο της τοπικής κοινωνίας με πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις. Κινητοποιήσεις, που - όπως επισημαίνει η Επιτροπή Αγώνα κατά των επεκτάσεων της «Πετρόλα» - σήμερα είναι αναγκαίες όσο ποτέ.

«Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει τις ανησυχίες, καθώς και τις επισημάνσεις της Επιτροπής Αγώνα και δημιουργεί ανασφάλεια στους κατοίκους, αφού είναι νωπές οι μνήμες του ατιμώρητου δυστυχήματος στην "Πετρόλα" το 1992, με τους 14 νεκρούς και τους πολλούς τραυματίες», τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Επιτροπή. Επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο ατύχημα σκόπιμα υποβαθμίστηκε και σκόπιμα διατηρήθηκε κρυφό μέχρι προχτές από τους επίσημους φορείς και την εταιρία. Υπενθυμίζει, τέλος, πως επειδή η «Πετρόλα» εμπίπτει στις διατάξεις της οδηγίας Σεβέζο, οι κρατικοί αρμόδιοι φορείς είναι υποχρεωμένοι να πραγματοποιούν συστηματικούς ελέγχους, να υποδεικνύουν τα κατάλληλα μέτρα, τόσο για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, όσο και για τη ρύπανση που προκαλείται και να ενημερώνουν τους κατοίκους.

«Το νέο ατύχημα έρχεται να επιβεβαιώσει, για άλλη μια φορά, ότι η "Πετρόλα" είναι εργοστάσιο υψηλής επικινδυνότητας και για την περιοχή του Θριασίου και για τους εργαζόμενους σ' αυτό. Ο λαός του Θριασίου οφείλει και θα αντιδράσει άμεσα, γιατί δεν μπορεί να δεχτεί τις νέες επεκτάσεις της "Πετρόλα" που απειλούν να τινάξουν ολόκληρη την περιοχή στον αέρα», δήλωσε στο «Ρ» ο Αντώνης Χοροζάνης, επικεφαλής της ΝΑΣ Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής Αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ