Τετάρτη 31 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δε λειτουργεί ένας στους τέσσερις βιολογικούς καθαρισμούς!

Παραπάνω από τη μία στις τέσσερις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού που κατασκευάστηκαν μέχρι τώρα στη χώρα μας δε λειτουργεί, είτε επειδή δεν υπάρχει η αναγκαία τεχνογνωσία, είτε επειδή δεν είναι συνδεδεμένοι με το... αποχετευτικό σύστημα των πόλεων και των οικισμών!

Αυτό, ούτε λίγο ούτε πολύ, αποκαλύφθηκε χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, ο οποίος παρ' όλα αυτά εξήγγειλε την κατασκευή δεκάδων ακόμη παρόμοιων εγκαταστάσεων μέχρι το 2006...

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, μέχρι το τέλος του 1999 η χώρα διέθετε συνολικά 197 εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, από τις οποίους σε λειτουργία βρίσκονται οι 147, ενώ 50 δεν έχουν αρχίσει να λειτουργούν για τους λόγους που προαναφέραμε. Ο Κ. Λαλιώτης δήλωσε ότι το υπουργείο αναζητεί τρόπους για να ξεπεραστούν τα προβλήματα αυτά και πρόσθεσε ότι μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2001 θα έχουν ολοκληρωθεί άλλες 93 εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων που βρίσκονται σε διαδικασία κατασκευής. Το συνολικό κόστος για όλες αυτές τις εγκαταστάσεις μέχρι το τέλος του 2000 θα έχει ανέλθει στα 194 δισ. δρχ.

Επίσης, δήλωσε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ προτείνει για την περίοδο μέχρι το 2006 την κατασκευή 185 ακόμη εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, το συνολικό κόστος των οποίων υπολογίζεται σε 350 δισ. δρχ. Προς το παρόν όμως, το πρόγραμμα αυτό παραμένει... ενδεικτικό (δεν έχει δηλαδή οριστικοποιηθεί), ενώ ούτε και τα αναγκαία κονδύλια έχουν εξασφαλιστεί. Πάντως ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο τα έργα αυτά να κατασκευαστούν με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης από ιδιώτες, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει τη λειτουργία τους από ιδιωτικούς φορείς, καθώς, όπως ανέφερε, προγραμματίζεται ένα... ευέλικτο όργανο για να αναλάβει την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων αυτών!

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι μέχρι το 2006 θα υπάρχουν 475 εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων συνολικά στη χώρα μας που θα εξυπηρετούν 13,2 εκατομμύρια κατοίκους (συμπεριλαμβανομένου και του τουρισμού).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ