Τετάρτη 31 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ»
Είναι απαράδεκτη η απαγόρευση

Τη βραδιά που έγινε το γεγονός, στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο όπου συζητήθηκε η απόφαση, ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου (σ.σ. μέλος της «Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης») τόνισε ότι «εμείς θα συνυπάρξουμε και με τους Τσιγγάνους, τους Αλβανούς, τους Πολωνούς. Παλιότερα, όταν η Ν. Κίος ήταν κοινότητα, είχαν γίνει προσπάθειες ένταξής τους. Η πρώτη προσπάθεια έγινε πριν 15 χρόνια. Εγιναν δεκάδες διαβήματα, αλλά, με ευθύνη της πολιτείας, τίποτα δεν προχώρησε. Ετσι, η κοινωνική τους περιθωριοποίηση προχώρησε κι άλλο».

Η περιοχή που ζουν οι Τσιγγάνοι ήταν αγροτική. Στη συνέχεια, υποβαθμίστηκε παραγωγικά. Καλλιέργειες εγκαταλείφθηκαν. Τσιγγάνικες οικογένειες αγόρασαν γη και εγκαταστάθηκαν μόνιμα. Η πόλη μεγαλώνει και η επέκταση του σχεδίου πόλης αναμένεται να γίνει στην περιοχή αυτή.

Η Χρύσα Χονδρούλη, επίσης δημοτική σύμβουλος, είναι αποκαλυπτική: «Είναι ανησυχητικά αυτά που συμβαίνουν. Είναι απαράδεκτη η απαγόρευση εισόδου των Τσιγγάνων στην πόλη. Επίσης στην ουσία εκβιάζονται, με την απόφαση του ΔΣ, οι καταστηματάρχες να μην έχουν συναλλαγές μαζί τους. Φόρτωσαν όλη την εγκληματικότητα σε αυτούς. Είμαστε οι μόνοι που τους υπερασπιστήκαμε. Το επεισόδιο που συνέβη με τον Τσιγγάνο και τον δήμαρχο, δεν ήταν σημαντικό. Του έδωσαν, όμως, άλλες διαστάσεις... Αποτέλεσμα ήταν να δείρουν έναν ανύποπτο Τσιγγάνο, περαστικό, που είχε έρθει να πάρει φάρμακα για τα παιδιά του».

«Πρέπει να δούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι αποκλεισμένοι από την κοινωνία με ευθύνη της πολιτείας», μας λέει ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Χατζηγεωργίου. «Χρειάζεται αγώνας στο τρίπτυχο γη - στέγη - εργασία - μόρφωση. Το φάρμακο για την αντιμετώπιση της κατάστασης είναι η κοινωνική ένταξη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ