Τετάρτη 31 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Με αφορμή μια Ερώτηση στην Ευρωβουλή

Την προεκλογική περίοδο είχαν επισκεφτεί το χώρο των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της ΑΓΝΟ μια σειρά υποψήφιοι βουλευτές και στελέχη κομμάτων. Ανάμεσά τους και ο νυν υπουργός Γεωργίας, ο οποίος αρκέστηκε σε γενικόλογες υποσχέσεις για τις «κοινωνικές ευαισθησίες» του ΠΑΣΟΚ, αποφεύγοντας όμως επιμελώς να πάρει θέση στα συγκεκριμένα ερωτήματα που του έθεσε το Σωματείο, που αφορούσαν το μέλλον της επιχείρησης και την τύχη των 550 εργαζομένων, γνωρίζοντας προφανώς την πολιτική που θα ακολουθούσε η κυβέρνηση την επόμενη των εκλογών.

Την τακτική αυτή δεν την αντιλήφθηκαν οι εργαζόμενοι και συνέβαλαν με την ψήφο τους να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση. Φυσικά, η πολιτική της απαξίωσης και της ομηρίας συνεχίζεται, οδηγώντας τη μεγαλύτερη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία της χώρας σε ακόμα πιο δύσκολους δρόμους. Η πορεία αυτή οδηγεί με ακρίβεια την επιχείρηση εκτός αγοράς, τους εργαζόμενους στην ανεργία και τους γαλακτοπαραγωγούς στα νύχια και το έλεος των αδίστακτων ιδιωτικών συμφερόντων του κλάδου, που κύρια εκπροσωπούνται από τις δύο μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες.

Αυτή λοιπόν είναι μία πολιτική που με τη μέθοδο της διολίσθησης και της μόνιμης απαξίωσης της επιχείρησης επιδιώκει σταθερά τον τελικό στόχο, που είναι ταυτισμένος με τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και δεν είναι άλλος από το ξεπούλημα όσων δημόσιων και συνεταιριστικών επιχειρήσεων έχουν ακόμα απομείνει.

Την ίδια περίοδο το εργοστάσιο της ΑΓΝΟ επισκέφθηκε, ανάμεσα σ' άλλους, και το στέλεχος της ΝΔ, και «εξπέρ» στα αγροτοσυνεταιριστικά, κ. Τσιτουρίδης, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ υποσχέθηκε στους εργαζόμενους ότι με κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα και ότι στο πρόγραμμα της ΝΔ είναι και η στήριξη της ΑΓΝΟ και η ενίσχυση των συνεταιριστικών της χαρακτηριστικών. Κι αυτό γιατί η ΝΔ είναι κατά των «ολιγοπωλίων» και θα επιδιώξει, μέσω της λειτουργίας και του παρεμβατικού ρόλου της ΑΓΝΟ, και την απασχόληση των εργαζομένων να διασφαλίσει και το εισόδημα των παραγωγών να στηρίξει.

Ολαός μας λέει ότι «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια» και γι' άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε η λαϊκή σοφία. Τις τελευταίες μέρες γίναμε όλοι μάρτυρες της κοινής προσπάθειας του ΣΕΒΓΑΠ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Γαλακτοκομικών Προϊόντων) και τριών ευρωβουλευτών της ΝΔ, κ.κ. Τρακατέλης, Αβέρωφ, Μαρίνος, προκειμένου στα πλαίσια της Κομισιόν να καταδικαστεί η ΑΓΝΟ για υποτιθέμενες επιχορηγήσεις που της δόθηκαν και για δήθεν μεροληπτική μεταχείριση που τυγχάνει η ΑΓΝΟ από την πλευρά της κυβέρνησης σε σχέση με τις άλλες γαλακτοβιομηχανίες.

Μάλιστα οι κ.κ. βουλευτές της ΝΔ εγκάλεσαν την κυβέρνηση να δώσει όλα τα στοιχεία για τις σχέσεις ΑΤΕ - ΑΓΝΟ έτσι όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά την εκκαθάριση και το διαγωνισμό που πραγματοποίησε η ίδια η ΑΤΕ. Με άλλα λόγια απαιτούν από την Κομισιόν να «βάλει στη θέση» της την κυβέρνηση, γιατί παραβιάζει δήθεν με τη στάση της τις αρχές της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού, δημιουργώντας προϋποθέσεις παρεμβατικού ρόλου της ΑΓΝΟ.

Το ερώτημα φυσικά που προκύπτει για όλους τους πολίτες και ειδικά για τους εργαζόμενους και παραγωγούς της ΑΓΝΟ είναι εύλογο. Γιατί η ΝΔ άλλα έλεγε προεκλογικά, διά στόματος του κ. Τσιτουρίδη και άλλα κάνει μετεκλογικά διά των ευρωβουλευτών της;

Θα μπορούσε φυσικά κανείς εύκολα να βγάλει το συμπέρασμα ότι και τα δύο κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, μόνο που τέτοια συμπεράσματα πρέπει να βγαίνουν πριν τις εκλογές και να καθορίζουν αποφασιστικά την ψήφο του λαού, γιατί «μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται». Επειδή όμως ποτέ δεν είναι αργά, απαιτείται και σήμερα προβληματισμός και επαγρύπνηση για να μην περάσουν τα σχέδιά τους.

Αν θέλουν οι εργαζόμενοι και οι κτηνοτρόφοι να συνεχίσουν οι μεν πρώτοι να έχουν δουλιά, οι δε δεύτεροι στήριγμα στο εισόδημά τους, άλλος δρόμος δεν υπάρχει από αυτόν του αγώνα και της πάλης ενάντια στη λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης και του εργασιακού μεσαίωνα.


Φίλιππος ΓΕΩΡΓΟΥΔΑΚΗΣ
Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΑΓΝΟ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ