Τετάρτη 31 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Μεθοδεύσεις αποπροσανατολισμού των αγροτών

Μονόδρομος για τους ροδακινοπαραγωγούς είναι οι αγώνες, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατάκης

 

Τον αποπροσανατολισμό των αγροτών και τον κατευνασμό των όποιων αγωνιστικών διαθέσεων υπάρχουν, είχαν σαν στόχο της οι οργανωτές της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες στην Ημαθία με θέμα το «ροδάκινο», μετά από πρωτοβουλία του υπουργείου Γεωργίας και με τη συμμετοχή των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας, βουλευτών, εμπόρων, μεταποιητών και εκπροσώπων των ομάδων παραγωγών.

Το υπουργείο Γεωργίας προσπαθεί να πείσει πως δήθεν νοιάζεται και παλεύει για να λυθεί το πρόβλημα του ροδάκινου. Και αυτό ενόψει του αδιεξόδου που θα προκύψει στη διάθεση του προϊόντος, δεδομένης της μεγάλης φετινής παραγωγής που αναμένεται να ξεπεράσει τον 1 εκατ. τόνο αφού ευνόησαν οι καιρικές συνθήκες και δεν προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές, αντίστοιχες των προηγούμενων ετών.

Στο πλαίσιο αυτό ο υφυπουργός Β. Αργύρης μίλησε για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να πάρει μέτρα στον τομέα των μεταφορικών, να «πιέσει» τους μεταποιητές ώστε να κρατήσουν σε ικανοποιητικά επίπεδα τις τιμές και να «διεκδικήσει» αύξηση του πλαφόν εξαγωγών σε τρίτες χώρες. Φυσικά, διευκρίνισε, πως οι αγρότες δεν πρέπει να περιμένουν και πολλά πράγματα, γιατί οι κανονισμοί της ΕΕ είναι δεσμευτικοί.

Στο πνεύμα της «συναίνεσης» και «συνεργασίας», στο πλαίσιο των εντολών της ΕΕ, κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των βουλευτών της ΝΔ, που φρόντισαν από τη μεριά τους να λειτουργήσουν εξίσου πυροσβεστικά, αφού την ίδια αντιαγροτική πολιτική ευαγγελίζονται.

Στο μεταξύ έγινε γνωστό πως πριν λίγες μέρες δημιουργήθηκε η πρώτη διεπαγγελματική οργάνωση για τους Νομούς Ημαθίας και Πέλλας. Σ' αυτή συμμετέχουν οι βιομήχανοι, οι εξαγωγείς και οι ομάδες παραγωγών.

Μονόδρομος ο αγώνας

«Το πολιτικό κόστος φοβάται η κυβέρνηση που λειτουργεί ως εντολοδόχος των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και γι' αυτό οργανώνει τέτοιου είδους ανέξοδες συσκέψεις, ενώ δεν ¨"τολμά" να ζητήσει, ούτε καν την αναθεώρηση του κανονισμού για τα οπωροκηπευτικά που καταδικάζει τα προϊόντα της χώρας μας και ιδιαίτερα το ροδάκινο», ανέφερε στην παρέμβασή του στη σύσκεψη, αλλά και μιλώντας προς τους αγρότες στη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε το απόγευμα ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατάκης. Μάλιστα προειδοποίησε τους αγρότες πως «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν του ενωμένου και συντονισμένου αγώνα, αν θέλουν να φρενάρουν τις δραματικές επιπτώσεις από τις επιλογές κυβέρνησης και ΕΕ και το σαρωτικό ξεκλήρισμα που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια». Χαρακτηριστικά ανέφερε πως μέσα στη δεκαετία 1987 - 1997 εγκατέλειψαν τη γεωργία 129.000 οικογένειες και «αυτό ήταν μόνο η αρχή».

Στην περιοδεία του στα χωριά Σεβαστιανά, Αρσένι και Ριζό, ο Γ. Πατάκης άκουσε την απόγνωση των αγροτών, ορισμένοι από τους οποίους ακόμη δεν έχουν πληρωθεί την περσινή παραγωγή. Παρουσίασε τις θέσεις του Κόμματος για την προστασία των προϊόντων, τη στήριξη και ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών και κάλεσε στο μονόδρομο του αγώνα για τη λύση των προβλημάτων τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ