Τετάρτη 31 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Προσπαθώντας να ματαιώσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων,  η διοίκηση της ΣΟΦΤΕΞ προειδοποιεί το σωματείο εργαζομένων πως ... «δε θα ανεχθεί του λοιπού αντισυμβατικές και παράνομες συμπεριφορές»!

Με τετράωρη στάση εργασίας-ανά βάρδια- και συγκέντρωση στο υπουργείο Ανάπτυξης απαντούν οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ (από τα εργοστάσια Αθήνας και Μεγάλου Πεύκου) στη διοίκηση της εταιρίας, που με διάφορους εκβιασμούς και απειλές, συρρικνώνει συστηματικά την επιχείρηση μεθοδεύοντας έτσι και την απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων. Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΣΟΦΤΕΞ, θα επαναληφθούν και μεθαύριο Παρασκευή, όπου και θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία.

Με ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων της επιχείρησης, η οποία απευθύνεται σ' όλους τους εργαζόμενους της Αθήνας καταγγέλλεται:

  • Προσωπικά ο διευθύνων σύμβουλος και μέτοχος της ΣΟΦΤΕΞ και η πολυεθνική κοινοπραξία, «γιατί οδηγεί τη ΣΟΦΤΕΞ στη συρρίκνωση και στη διάλυση, γιατί προσπαθεί με εκβιασμούς και μεθοδεύσεις να σπρώξει εκατοντάδες εργαζόμενους στην ανεργία».
  • Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, «γιατί ενώ χάρισε τη ΣΟΦΤΕΞ με το πρόσχημα ότι θα διατηρηθούν 1.275 θέσεις εργασίας, παρακολουθεί αδιάφορα τους εκβιασμούς, τις απολύσεις και τη διάλυση της μεγαλύτερης ελληνικής χαρτοβιομηχανίας».

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης αναφέρεται ότι οι εργαζόμενοι στη ΣΟΦΤΕΞ «απεργούμε για να ανακληθούν οι παράνομες απολύσεις, για να σταματήσουν οι εκβιασμοί, το κλείσιμο τμημάτων και η διάλυση της εταιρίας για να διατηρήσουμε τη δουλιά και την αξιοπρέπειά μας».

Στο μεταξύ οι αντεργατικές προκλήσεις της διοίκησης της επιχείρησης κλιμακώνονται με... γεωμετρική πρόοδο. Με επιστολή -εν είδει τελεσιγράφου- προς το ΔΣ του σωματείου που υπογράφεται από το διοικητικό διευθυντή Δημήτρη Ντρη, η διοίκηση απειλεί ωμά τους εργαζόμενους. Με την επιστολή αυτή, η διοίκηση επιχειρεί να εμφανιστεί ως το θύμα των γεγονότων που συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα στα πλαίσια 24ωρης απεργίας, όπου η διοίκηση επιδίωξε να θέσει σε λειτουργία το λέβητα με το προσωπικό ασφαλείας, προκειμένου να σπάσει την απεργία, αλλά λόγω της σθεναρής αντίστασης των εργαζομένων δεν το κατάφερε.

Η προκλητική επιστολή, της οποίας το περιεχόμενο συνάδει περισσότερο σε χουντικό ανακοινωθέν, αποτελεί ένα πρώτης τάξεως τεκμήριο για το πώς αντιμετωπίζονται οι εργαζόμενοι από τους Αμερικανούς ιδιοκτήτες. Η επιστολή αναφέρει: «Διά της παρούσης η Διοίκηση της Εταιρίας επιθυμεί να σας καταστήσει σαφές, κατά τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι δε θα ανεχθεί του λοιπού αντισυμβατικές και παράνομες συμπεριφορές ούτε τετελεσμένα γεγονότα, όπως αυτά που έγιναν κατά την 24ωρη απεργία της 25-5-2000 στο χώρο του Λεβητοστασίου, όπου το Διοικητικό σας Συμβούλιο παρεμπόδισε το προσωπικό ασφαλείας να εκτελέσει τα καθήκοντά του υπακούοντας στις εντολές του εργοδότη, οι οποίες αποσκοπούσαν στην αποτροπή αμέσου και επικείμενου κινδύνου ζημιών στο λέβητα, καθ' ομολογία των εργαζομένων ως προσωπικό ασφαλείας και των μελών του ΔΣ Χρήστου Κατσούλια και Κωνσταντίνου Παντελάκη προς τον υπογράφοντα επί παρουσία μάλιστα αστυνομικών οργάνων. Η εταιρία επιφυλάσσεται ν' ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά της»!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ