Σάββατο 16 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο μισό οι υπερωρίες

Το δεύτερο μεγάλο δώρο της κυβέρνησης στην εργοδοσία, με το εν λόγω νομοσχέδιο, είναι η μείωση της αμοιβής των υπερωριών, αλλά και η διευκόλυνση των επιχειρήσεων στο να εξασφαλίζουν τις υπερωρίες σε μεγαλύτερο εύρος από ό,τι ισχύει σήμερα.

Ετσι με το άρθρο 1 του νομοσχεδίου ορίζεται ότι για τις επιχειρήσεις που έχουν πενταήμερη βδομάδα εργασίας και συμβατικό ωράριο έως 40 ώρες, ο εργαζόμενος υποχρεώνεται σε υπερεργασία πέντε ωρών (41η έως την 45η), σύμφωνα με την απόφαση του εργοδότη. Για όσους εργαζόμενους ισχύει σύστημα έξι εργάσιμων ημερών την εβδομάδα, η υπερεργασία ανέρχεται στις 8 ώρες την εβδομάδα (από 41η έως 48η ώρα). Σε αυτές τις ώρες οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να παρέχουν την εργατική τους δύναμη, ενώ οι εργοδότες δεν υποχρεούνται σε καμιά σχετική άδεια εκ μέρους των ελεγκτικών μηχανισμών. Σημειώνεται ότι με το ισχύον καθεστώς, οι εργαζόμενοι υποχρεώνονταν σε «ιδιόρρυθμη υπερωρία», δηλαδή επί της ουσίας σε υπερεργασία, μόνο τις τρεις πρώτες ώρες, πέραν του 40ωρου (41η, 42η και 43η). Από εκεί και πέρα για την υπερωριακή απασχόληση χρειάζονταν ειδική άδεια και η συνδρομή συγκεκριμένου λόγου. Ταυτόχρονα, η αμοιβή των ωρών της υπερεργασίας μειώνεται κατά 50%, αφού η προσαύξηση κατά 50% επί του ωρομισθίου μειώνεται στο 25% επ' αυτού.

Για την υπερωριακή απασχόληση και το ύψος της αμοιβής, το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης: Για κάθε ώρα νόμιμης υπερωρίας (πέραν δηλαδή των 45 ωρών στο καθεστώς της πενθήμερης εργασίας και πέραν των 48 ωρών στο καθεστώς της εξαήμερης) αμοιβή ίση με το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 50% και μέχρι τη συμπλήρωση 120 ωρών. Η αμοιβή πέραν των 120 ωρών νόμιμης υπερωρίας διαμορφώνεται στο 75% και για κάθε ώρα «κατ' εξαίρεση υπερωρίας» η προσαύξηση στο ημερομίσθιο θα είναι 100% από 150% που ισχύει σήμερα.

Τα άλλα άρθρα του νομοσχεδίου είναι μόνο το ντεκόρ σε ένα νόμο που χτυπάει τους εργαζόμενους και το εργατικό εισόδημα. Η δυνατότητα εξαγοράς 150 ενσήμων για εργαζόμενους που αν και έφτασαν το 65ο έτος της ηλικίας δεν κατοχυρώνουν δικαίωμα σύνταξης (άρθρο 6) μόνο για εύσημα προς την κυβέρνηση δεν είναι. Γιατί είναι αυτή η κυβέρνηση της ΝΔ, που το 1992, αύξησε τον αριθμό των ενσήμων στα 4.500 από 4.050 που ήταν. Τώρα που αποδεικνύεται πόσο καταστροφική για τους εργαζόμενους είναι η συγκεκριμένη διάταξη, αντί να μειώσουν τα όρια κατοχύρωσης συνταξιοδότησης, τους λένε ελάτε να αγοράσετε ένσημα.

Το ίδιο ισχύει και για το άρθρο 5. Καμία χάρη δεν κάνει η κυβέρνηση στις γυναίκες εκείνες που ενώ είχαν χάσει τον άντρα τους σε εργατικό ατύχημα, αν ήταν κάτω των 40 ετών, λάμβαναν τη σύνταξη του συζύγου τους μόνο για τρία χρόνια και μετά έμεναν χωρίς πόρους μέχρι το 65ο έτος της ηλικίας τους. Το αίσχος αυτό, που είχε επιφέρει ο νόμος 2676 /99 του ΠΑΣΟΚ, έπρεπε να σταματήσει. Το γεγονός ότι η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνεται σε έναν τέτοιο αντεργατικό νόμο, είναι ένα προπαγανδιστικό τρικ που πέφτει στο κενό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ