Παρασκευή 1 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Μαζική απάντηση σε αντεργατικά μέτρα

Μεγάλη διαδήλωση χτες στη Μελβούρνη, σήμερα στο Σίδνεϊ

Μαζικά ανταποκρίθηκαν χτες στη Μελβούρνη οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων στο κάλεσμα των εργατικών συνδικάτων για να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε μια σειρά αντιλαϊκών μέτρων που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση των Φιλελευθέρων του Τζον Χάουαρντ από σήμερα, 1η του Ιούλη. Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη εφημερίδα της Μελβούρνης «Herald-Sun», οι διαδηλωτές έφθασαν τις εκατό χιλιάδες ενώ συνδικαλιστές μιλούν για 150 χιλιάδες. Ηταν η μεγαλύτερη διαδήλωση που έγινε τα τελευταία χρόνια στη Μελβούρνη. Σήμερα αναμένεται ανάλογη εργατική διαδήλωση στο Σίδνεϊ.

Οσον αφορά στα μέτρα, νόμος σχετικά με την οικοδομική δραστηριότητα προβλέπεται να κατατεθεί κατά την τωρινή νέα θητεία της κυβέρνησης, που έχει και την πλειοψηφία στη Γερουσία και λέγεται ότι θα έχει αναδρομική ισχύ και θα καταστήσει παράνομες ακόμη και απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν απ' τον περασμένο Μάρτη για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων και συμφωνιών με τους εργοδότες.

Ο αρμόδιος υπουργός υπεύθυνος για τις εργασιακές σχέσεις, Κέβιν Αντριους, ξεκαθάρισε τις προθέσεις της κυβέρνησης σε ομιλία του στη Βουλή, όπου τόνισε ότι «απαγορεύεται κάθε μορφή απεργιακής κινητοποίησης μέσα στα χρονικά περιθώρια υπάρχουσας συμφωνίας» σε κάποια ανεγειρόμενη οικοδομή ή σε υπό κατασκευή έργο. Ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Αυστραλίας έθεσε τα αντεργατικά σχέδια των εργοδοτών σε συναντήσεις που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών με τον αρμόδιο υπουργό, με το αίτημα να υιοθετηθούν στη νέα θητεία της κυβέρνησης.

Εξάλλου προβλέπονται και μια σειρά άλλων μέτρων. Οπως η κατάργηση του νόμου περί άδικων απολύσεων και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων με την υπογραφή ατομικών. «Οι προτεινόμενοι δρακόντειοι νόμοι - αναφέρει η Αννα Ρα, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Αυστραλίας - και τα σκληρά μέτρα θα περιορίζουν στο ελάχιστο τη δυνατότητα των εργαζομένων να αμυνθούν για την προάσπιση των κεκτημένων δικαιωμάτων τους. Κάθε εργαζόμενος προσωπικά αλλά και το συνδικάτο του, αν τολμήσει και προβεί σε απεργιακή κινητοποίηση, κινδυνεύει να καταβάλει αποζημιώσεις σε οποιονδήποτε κινήσει δικαστική αγωγή με το αιτιολογικό ότι υπέστη βλάβη απ' την απεργιακή κινητοποίηση».

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, τα δικαστήρια δε θα έχουν κανέναν περιορισμό όσον αφορά στο ύψος του ποσού των αποζημιώσεων που θα επιβάλλουν στον «παραβάτη» εργαζόμενο ή στο συνδικάτο του που προέβη στην απεργιακή κινητοποίηση. Υπάρχουν σχέδια ακόμα και για επιβολή προστίμου μέχρι 22.000 δολαρίων σε απεργούς και 110.000 για το αρμόδιο συνδικάτο. Ο ηγέτης του Συνδικάτου Οικοδόμων μιλώντας στη διαδήλωση είπε: «Αυτήν την πόλη τη χτίσαμε εμείς με τα ίδια μας τα χέρια. Εχουμε τη δύναμη να την παραλύσουμε. Ενα μόνο δείγμα είναι το σημερινό που δεν μπορεί να κινηθεί τίποτα χάρη στη δική σας πολυπληθή παρουσία. Εχουμε τη δύναμη και την αντοχή και θα παλέψουμε για όσο χρειαστεί ενάντια στην κυβέρνηση και στους εργοδότες».

Στη συγκέντρωση εντυπωσιακή συμμετοχή είχαν και Ελληνες της Μελβούρνης οι οποίοι συμμετείχαν με τον Εργατικό Σύνδεσμο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ και το Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας, που με ένα επιβλητικό κόκκινο πανό δέσποζε στη διαδήλωση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσφορές(2017-01-29 00:00:00.0)
Μηνύματα αλληλεγγύης από όλο τον κόσμο(2012-07-25 00:00:00.0)
Διεκδικούν ίσες αμοιβές ανδρών - γυναικών...(2010-06-11 00:00:00.0)
Διαδηλώσεις κατά του αντεργατικού νόμου(2006-06-29 00:00:00.0)
Τις μέρες του Σιάτλ θύμισε η Μελβούρνη(2000-09-12 00:00:00.0)
Οι 1.400 απολυμένοι και τα λιμάνια της απεργίας...(1998-04-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ