Παρασκευή 1 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εβδομήντα νέα μέτρα κατά της «τρομοκρατίας»!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Λες και δεν είναι ήδη οργουελιανή κοινωνία η αμερικανική, τώρα με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος δε θα μπορεί ούτε καν να ανασάνει. Εξάλλου, δεν είναι και λίγα. Εβδομήντα θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα πάντα για την... «αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας και την καταπολέμηση της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής» και θα εφαρμόσει η αμερικανική κυβέρνηση, έπειτα από εισήγηση ανεξάρτητης επιτροπής των ΗΠΑ. Παράλληλα, ο Αμερικανός Πρόεδρος αποφάσισε την αναδιοργάνωση του FBI, ενσωματώνοντας σε αυτό τη νέα Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας, που θα συλλέγει πληροφορίες από το εσωτερικό των ΗΠΑ.

Στα 70 νέα μέτρα περιλαμβάνεται η εξουσιοδότηση κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων εταιριών και ατόμων, τα οποία οι αμερικανικές Αρχές υποπτεύονται ότι συμβάλλουν στη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής. Η Επιτροπή Σίλβερμαν - Ρομπ έδωσε το τελικό της πόρισμα το Μάρτη. Επρόκειτο για την ίδια επιτροπή, η οποία απεφάνθη ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν κάνει λανθασμένες εκτιμήσεις για το οπλοστάσιο του Σαντάμ στο Ιράκ και είχαν προτείνει τότε 74 μέτρα για τη βελτίωση των υπηρεσιών αυτών.

Ουσιαστικά, το μέτρο για κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων εταιριών αφορά ειδικότερα οκτώ συγκεκριμένες εταιρίες. Μεταξύ αυτών, μία τράπεζα της ΛΔ Κορέας και δύο επιχειρήσεις ιρανικών και συριακών συμφερόντων αντίστοιχα.

Ενα άλλο μέτρο αφορά στην πρόταση για τη σύσταση ενός εθνικού κέντρου κατά της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής που θα συντονίζει για πρώτη φορά όλες τις προσπάθειες των ΗΠΑ «για να σταματήσουν τη διάδοση πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων».

Οσο για την αναδιοργάνωση του FBI, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να ενσωματωθεί εντός του FBI η νέα Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας, που θα συλλέγει πληροφορίες από το εσωτερικό των ΗΠΑ. Η νέα υπηρεσία θα έχει την υπευθυνότητα για τη συλλογή πληροφοριών εντός των ΗΠΑ και θα συνδυάζει τις μυστικές υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και των μονάδων κατασκοπίας. Σύμφωνα με το «Reuters», η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών πληροφοριών της Αμερικής κρίθηκε επιτακτική μετά την 11η Σεπτεμβρίου και κυρίως έπειτα από την αποτυχία τους να συλλέξουν αξιόπιστα στοιχεία για το Ιράκ. Ενώ η νέα υπηρεσία έχει στόχο να ρίξει τα τείχη που υπάρχουν μεταξύ της CIA και του FBI.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ