Παρασκευή 24 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΛΙ ΤΑΜΑΧΟΡΙ
«ΧΧΧ» Ο απόλυτος πράκτορας - 2

Τις ίδιες ανθρωποειδείς κινηματογραφικές καρικατούρες, που συναντήσαμε στις ομοφυλόφιλες «Εσχατες Σχέσεις», συναντάμε και στον πολεμοχαρή και βίαιο «ΧΧΧ Απόλυτο Πράκτορα, Νο 2». Η διαφορά είναι πως οι καρικατούρες, στον «Απόλυτο Πράκτορα», είναι «στρέιτ», άντρες, πώς το λέμε; Και μάλιστα, μαύροι άντρες. Εκατό τα εκατό άντρες, δηλαδή, σύμφωνα με τη γενική αντίληψη, αλλά και με την εικόνα, που παρουσιάζουν στην ταινία, αφού κουβαλάνε πάνω τους του κόσμου τα όπλα. Μερικά από τα οποία ζυγίζουν πολλά κιλά! Αυτό, όμως, δεν τους σώνει, να μην είναι και να μη δείχνουν, αχυρένιοι. Ξόανα και παρδαλοί - και αυτοί. Γιατί, και αυτοί, κάνουν αφύσικες γκριμάτσες, γιατί και αυτοί μιλάνε, δήθεν, βραχνιασμένα, γιατί και αυτοί συμπεριφέρονται σαν υποκινούμενα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι μόνον η κενότητα που κυριαρχεί. Οι άνθρωποι είναι, στ' αλήθεια, επικίνδυνοι. Από επιπολαιότητα, από σκοπιμότητα (και το πιο πιθανό), η ταινία κάνει και μια φασιστική πρόταση, καθόλου ευκαταφρόνητη, για τους κάθε λογής ανοιχτομάτηδες! Μια ομάδα πράκτορες, θέλοντας να σώσουν τον πρόεδρο της Αμερικής, που κινδυνεύει από τους υπουργούς του, αποφασίζουν και ενεργούν κρυφά απ' όλους! Από το FBI, από τη CIA, από την προεδρική φρουρά, από τους θυρωρούς του Λευκού Οίκου. Παίρνουν, δηλαδή, το νόμο στα χέρια τους. Στο τέλος, και αφού ο ίδιος ο Λευκός Οίκος γίνει καλοκαιρινός, ο πρόεδρος, που διασώζεται από τους αυθαίρετους, τους βραβεύει!

Θα μου πείτε, «εντάξει, μωρέ, μια ταινία είναι και, μάλιστα, μια σάχλα». Και εγώ θα σας αντιλέξω, πως και με τέτοιες σάχλες, δυστυχώς, διαμορφώνονται οι συνειδήσεις. Μην ξεχνάτε πως ειδικά αυτού του είδους οι ταινίες απευθύνονται, κυρίως, στον αδιαμόρφωτο νεαρόκοσμο. Στο νεαρόκοσμο, όπου τα πράγματα είναι ρευστά...

Πέρα, όμως, από την ιδεολογία της ταινίας υπάρχει και το αισθητικό μέρος. Και εδώ η αυθαιρεσία φτάνει και ξεπερνάει κάθε όριο ανοχής. Κακογουστιά, ασυνέπεια, υπερβολή. Είναι τόσες πολλές οι καταστροφές, που, στο τέλος, παύεις να νοιάζεσαι, γι' αυτά που συμβαίνουν στην οθόνη. Το θέαμα ξεπερνάει και τον εαυτό του. Ασε που ξεκουφαίνεσαι από τους πυροβολισμούς και τους άλλους ηλεκτρονικούς ήχους.

Παίζουν: Αϊς Κιούμπ, Σάμιουελ Τζάκσον, Γουίλεμ Ντάφο, Σκοτ Σπίντμαν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ