Τετάρτη 22 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Σαρωτικές εκκαθαρίσεις και επιθέσεις

Η κτηνωδία και η βαρβαρότητα του πολέμου και της κατοχής: Ιρανός κατοχικός «αστυνομικός» ετοιμάζεται να ποδοπατήσει το διαμελισμένο κορμί βομβιστή αυτοκτονίας

Associated Press

Η κτηνωδία και η βαρβαρότητα του πολέμου και της κατοχής: Ιρανός κατοχικός «αστυνομικός» ετοιμάζεται να ποδοπατήσει το διαμελισμένο κορμί βομβιστή αυτοκτονίας
ΒΑΓΔΑΤΗ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Τα «διαπιστευτήριά» του έδωσε, για άλλη μια φορά, χτες, ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Χοσιάρ Ζεμπάρι, τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ, με αξιωματούχους των οποίων είχε συναντήσεις ενόψει της έναρξης της μεγάλης συνόδου που διοργανώνει για το Ιράκ η ΕΕ. Την ίδια ώρα, εντός της κατεχόμενης χώρας συνεχίζονταν οι επιθέσεις της αντίστασης αλλά και οι σκληρές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των αμερικανικών δυνάμεων.

Πενήντα αντάρτες σκοτώθηκαν, περισσότεροι από 100 συνελήφθησαν, ενώ ανακαλύφθηκαν εργαστήρια για κατασκευή παγιδευμένων αυτοκινήτων, αποθήκες όπλων και πολλά ξένα διαβατήρια, υποστήριζαν, χτες, Αμερικανοί αξιωματούχοι παρουσιάζοντας «τα αποτελέσματα» της εκκαθαριστικής επιχείρησης «Λόγχη». Η «Λόγχη» ισοπέδωσε, με βάση τις ελάχιστες ανεξάρτητες πηγές, ολόκληρες συνοικίες στην Καραμπίλα και στο Κάιμ, καθώς οι βομβαρδισμοί σε ολόκληρη την περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Συρία ήταν αλλεπάλληλοι. Επίσης, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 15 πολίτες νεκροί, μόνο στην Καραμπίλα.

Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν, όμως, και από την πλευρά των ανταρτών. Η αιματηρότερη σημειώθηκε την Κυριακή, όταν καμικάζι ανατινάχτηκε σε εστιατόριο κοντά στην «Πράσινη Ζώνη» στη Βαγδάτη, όπου συχνάζουν Ιρακινοί αστυνομικοί. Σκοτώθηκαν 23 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 36. Την ίδια μέρα, σε διαφορετικές επιθέσεις σε Βαγδάτη, Τικρίτ, Μοσούλη, σκοτώθηκαν 8 άνδρες των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και 1 πολίτης.

Τη Δευτέρα, συνολικά σε επιθέσεις στο Μπάλαντ και στο Μπαϊτζί, όπου σημειώθηκε μάχη, σκοτώθηκαν 4 Ιρακινοί στρατιώτες, 2 αντάρτες και στο Κχάλις σκοτώθηκαν 2 οδηγοί. Στο Ντουτζάιλ, Ιρακινοί στρατιώτες «σκότωσαν κατά λάθος» μία μητέρα με το παιδί της.

Χτες, τουλάχιστον 15 αντάρτες επέδραμαν σε αστυνομικό τμήμα στη Βαγδάτη, όπου τραυμάτισαν 2 αστυνομικούς. Στο Ρούτμπαχ, 1 Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε, ενώ στο Ταλ Αφάρ όλμοι έπληξαν σπίτι σκοτώνοντας 2 πολίτες και αντάρτες κατέλαβαν το δημαρχείο και το ανατίναξαν.

Ζεμπάρι «επί το έργον»

«Υπάρχουν στοιχεία ότι η Συρία δε δείχνει την απαραίτητη θέληση για να σταματήσει τους μαχητές που παρεισφρέουν από τα σύνορά της στο Ιράκ», υποστήριξε ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, δίνοντας νέα «τροφή» στις αμερικανικές απειλές κατά της Δαμασκού αλλά και «δικαιολογώντας» έτσι τις αιματηρές κατοχικές εκκαθαρίσεις στη συγκεκριμένη περιοχή. Ο Ζεμπάρι επανέλαβε τις εκκλήσεις για «βοήθεια στη σταθερότητα και στην ανοικοδόμηση του Ιράκ», εξαίροντας, βέβαια, «όσους, ήδη, κάνουν ό,τι μπορούν». Τέλος, χαρακτήρισε «κατανοητή» την πιθανότητα αποχώρησης «ορισμένων από τις ξένες δυνάμεις που βρίσκονται στο Ιράκ, στα τέλη του χρόνου, αφού τότε οι ιρακινές δυνάμεις θα έχουν βελτιωθεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ