Τετάρτη 22 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αποτυχία, κατά κοινή ομολογία

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Οχι μόνο χωρίς αποτέλεσμα αλλά με εμφανέστατη την απογοήτευση εκ μέρους της παλαιστινιακής πλευράς ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο. Η συνάντηση Σαρόν - Αμπάς, έγινε στο σπίτι του πρώτου στην Ιερουσαλήμ, γεγονός που προκάλεσε επικρίσεις από πλευράς ορισμένων μαχητικών παλαιστινιακών οργανώσεων.

Θεωρητικώς το θέμα της ήταν ο συντονισμός των 2 πλευρών ενόψει της ισραηλινής αποχώρησης από τη Γάζα. Παρ' όλα αυτά, ο Αμπάς φέρεται να έθεσε, επίσης, το ζήτημα των περίπου 8.000 Παλαιστινίων αιχμαλώτων, που άρχισαν χτες πάλι απεργία πείνας, αλλά και της αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων και από περιοχές της Δυτικής Οχθης. Από την πλευρά του, ο Σαρόν επέμεινε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν κάνει αρκετά για «να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία».

Την άποψη Σαρόν συμμερίζεται, όπως αναμενόταν, και η Ουάσιγκτον. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με ανακοίνωση, κατηγορεί την «παλαιστινιακή βία για υπόσκαψη των προσπαθειών ειρήνευσης», με αφορμή τις επιθέσεις που εξαπολύθηκαν εκατέρωθεν τα τελευταία 24ωρα, στοιχίζοντας, συνολικά, τη ζωή σε 3 Παλαιστινίους μαχητές και 2 Ισραηλινούς εποίκους. Παρ' όλα αυτά, η Ράις, συναντώντας τον Αμπάς το Σάββατο, εξέφρασε ικανοποίηση για τις «προσπάθειες ασφαλείας».

Το κλίμα ήταν βαρύ, ήδη, πριν από τη συνάντηση της Ιερουσαλήμ, καθώς ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε, τα ξημερώματα χτες, ευρύτατη επιχείρηση «σκούπα» στη Δυτική Οχθη, συλλαμβάνοντας περισσότερους από 52 Παλαιστινίους, μέλη της «Τζιχάντ». Επίσης, την ώρα που πραγματοποιούνταν η συνάντηση, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, ισραηλινό αεροσκάφος έπληξε με 2 ρουκέτες εγκαταλειμμένο κτίριο με στόχο στέλεχος της «Τζιχάντ», που, όμως, δε βρισκόταν εκεί.

Μετά τη συνάντηση, αντί για τις προγραμματισμένες δηλώσεις Αμπάς, στους δημοσιογράφους μίλησε ο πρωθυπουργός Κορέι. Παραδέχτηκε ότι η συνάντηση ήταν «δύσκολη» και πολύ κατώτερη των προσδοκιών των Παλαιστινίων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ