Παρασκευή 26 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΟΛΜΠΡΑΪΤ
«Ανταλλαγή απόψεων» εφ' όλης της ύλης

Συζήτηση για τα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, την κατάσταση στα Βαλκάνια και το Κόσσοβο, είχε στη Φλωρεντία, στο περιθώριο της συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, ο Γ. Παπανδρέου με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μ.Ολμπράιτ

Ανταλλαγή απόψεων για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, του Κυπριακού, καθώς και για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, με επίκεντρο το Κόσσοβο και τη Γιουγκοσλαβία, είχε χτες το μεσημέρι στη Φλωρεντία ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μαντλίν Ολμπράιτ.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ, γενικότερα, και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικότερα, αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει αναδειχτεί σε βασική χώρα προώθησης της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια και ότι έχει ρεαλιστικές προτάσεις και απόψεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, από την πλευρά της Μ. Ολμπράιτ, αλλά και από άλλους εταίρους, έγιναν ιδιαίτερα θετικά σχόλια για την αποτελεσματική και καλή παρουσία της ελληνικής ταξιαρχίας στην KFOR. Στη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών - στην οποία από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ακόμη ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Βαλκανικών Υποθέσεων, πρέσβης Μιχάλης Σπινέλης, και ο σύμβουλος του υπουργού και επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας, Αλέξανδρος Ρόντος - δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις εξελίξεις στη Σερβία.

Ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι οι κυρώσεις και η διεθνής απομόνωση της Σερβίας επιφέρουν τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και δε βοηθούν την πορεία εκδημοκρατισμού της χώρας. Ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται την ορθότητα της λογικής αυτής όπως και την ανάγκη να υπάρξουν «ανοίγματα» προς το σερβικό λαό από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η απόφαση των δύο υπουργών να συνεχιστεί και να ενισχυθεί περαιτέρω η συνεργασία Ελλάδας - Ηνωμένων Πολιτειών γενικότερα στα Βαλκάνια, και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία. Προς την κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε να υπάρξουν επαφές μεταξύ των δύο χωρών, σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων, οι οποίοι θα αναλάβουν να επεξεργαστούν προτάσεις και ιδέες για τον εκδημοκρατισμό της Σερβίας, όπως ανέφεραν οι αρμόδιες πηγές.

Για Ελληνοτουρκικά - Κυπριακό

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας - Ηνωμένων Πολιτειών συζήτησαν και για το Κυπριακό, όπου ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε και η κυρία Ολμπράιτ συμφώνησε στην ανάγκη να αρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του τρίτου γύρου.

Αναφορικά, τέλος, με τα Ελληνοτουρκικά ο Γ. Παπανδρέου ενημέρωσε την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών για τα αποτελέσματα των χτεσινών συναντήσεών με τον Ισμαήλ Τζεμ, ενώ η κυρία Ολμπράιτ επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να βοηθήσουν εφόσον οι δύο χώρες (Ελλάδα, Τουρκία) χρειαστούν τη συνδρομή τους. Την ίδια επισήμανση έκανε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Μ. Ολμπράιτ και προς τον Ι. Τζεμ, με τον οποίο συναντήθηκε λίγο πριν τη συνάντησή της με τον Γ. Παπανδρέου. Κατά τις ίδιες πηγές, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών επισήμανε στον Τούρκο ομόλογό της την ανάγκη να ξεκινήσουν ουσιαστικές συνομιλίες στο Κυπριακό και να σημειωθεί πρόοδος, ενώ από την πλευρά του ο Ι. Τζεμ επανέλαβε τις τουρκικές θέσεις περί συνομοσπονδίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιμένει στο «όχι» η Τουρκία(2000-12-16 00:00:00.0)
Στην κατάψυξη ή στο φούρνο;(2000-09-15 00:00:00.0)
Θα απλοποιήσουμε τις εξαγωγές όπλων στους συμμάχους μας(2000-05-25 00:00:00.0)
Σε νέα φάση εισέρχεται το Κυπριακό(2000-05-07 00:00:00.0)
Σταθερά οξυμένοι οι τόνοι(1999-01-28 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ επιμένουν(1998-05-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ