Σάββατο 21 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - «ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ»
Προηγείται το «όχι» διογκώνονται οι πιέσεις

Associated Press

ΠΑΡΙΣΙ.--

Γκρίνια έχει, ήδη, αρχίσει στο «στρατόπεδο» των υποστηρικτών του «ευρωσυντάγματος» μετά την πολλοστή δημοσκόπηση που δείχνει το ΟΧΙ να προηγείται. Το 53% των Γάλλων δηλώνουν αποφασισμένοι να καταψηφίσουν το «ευρωσύνταγμα», στις 29 Μάη. Αυτό δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου BVA για λογαριασμό του περιοδικού «Express», στην οποία καταγράφεται και ένα ποσοστό αναποφάσιστων της τάξης του 19%.

Μια έταιρη δημοσκόπηση, μάλιστα, δείχνει ότι η δημοτικότητα του Ζακ Σιράκ έχει κατακρημνιστεί κατά 9 ποσοστιαίες ομάδες φθάνοντας στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 3 χρόνων, στο 39%, από τότε που ο πρόεδρος ενεπλάκη ενεργά στην εκστρατεία υπέρ του «ευρωσυντάγματος». Σε ακόμη χειρότερη κατάσταση βρίσκεται η δημοτικότητα του πρωθυπουργού Ζαν Πιερ Ραφαρέν, που αγγίζει μόλις το 21%. Ως βασικό λόγο της πτώσης, όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα κατονομάζουν την εκστρατεία για το «ευρωσύνταγμα».

Το ζήτημα έχει προκαλέσει τριβές στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος. Αρκετοί αξιωματούχοι ζητούν από τον Σιράκ να μην συμμετάσχει άλλο στην εκστρατεία, εκτιμώντας ότι η παρουσία του χειροτερεύει το κλίμα. Ο ίδιος, προς το παρόν, δε φαίνεται να συμφωνεί με τις εκτιμήσεις αυτές και έτσι, χτες το βράδυ, προγραμμάτιζε άλλη μια τηλεοπτική εμφάνιση για να προωθήσει το «ευρωσύνταγμα».

Παραλλήλως, εντείνονται και οι πιέσεις. Σε κοινό τους άρθρο, που δημοσιεύεται στο «Figaro Magazine», ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ και ο πρώην Γάλλος πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, προειδοποιούν «για σοβαρούς κινδύνους ακόμη και στη σχέση των δύο χωρών αν επικρατήσει το ΟΧΙ». «Ας μην υιοθετήσουμε, για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια, διαμετρικά αντίθετες θέσεις σε ένα σοβαρό ζήτημα... Ας διατηρήσουμε την αμοιβαία συνεννόηση μεταξύ των χωρών μας, που αποτέλεσε την εγγύηση της ειρήνης και της χάραξης του δρόμου της Ευρωπαϊκής Ενωσης... Τα ρεαλιστικά μας συμφέροντα συντάσσονται με το "ευρωσύνταγμα"... Ας μη βυθιστούμε στις ανοησίες και τις προκαταλήψεις που οριοθέτησαν με αίμα τη διαδρομή της Ιστορίας...» καταλήγουν οι δύο πολιτικοί.

Εκκληση υπέρ του «ναι» απηύθυνε, χτες, και η εφημερίδα «Liberation» υποστηρίζοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να πει ότι το «ευρωσύνταγμα» οδηγεί στον παράδεισο, αλλά όσοι τάσσονται υπέρ του ΟΧΙ δεν μπορούν ούτε καν να συμφωνήσουν στον τελικό προορισμό της πράξης αυτής...». Τις κινδυνολογίες δεν απέφυγε ούτε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, και προεδρεύων της ΕΕ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία επαναδιαπραγμάτευση μετά από ένα ΟΧΙ της Γαλλίας».

Υποστήριξη του «όχι» και στην Ελλάδα

Τη συμπαράστασή τους στην εκστρατεία καταψήφισης του «ευρωσυντάγματος» στη Γαλλία εκφράζουν με τις υπογραφές τους και 153 εκπρόσωποι και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα. Τονίζουν ότι αν επικρατήσει το ΟΧΙ θα είναι μια «νίκη» που θα «συμβάλλει σημαντικά στην πάλη των λαών των χωρών - μελών της ΕΕ ενάντια στην καταιγίδα των μεσαιωνικών, αντεργατικών, αντιδημοκρατικών, σοβινιστικών και μιλιταριστικών ρυθμίσεων που επιδιώκει να επιβάλλει η δικτατορία του λεγόμενου ευρωσυντάγματος και του ΝΑΤΟ». Ο «Ρ», την Κυριακή, θα δημοσιεύσει ολόκληρη την ανακοίνωση, καθώς και τα ονόματα των υπογραφόντων.

Επίσης, δεκάδες άλλοι φορείς και προσωπικότητες από την Ελλάδα συμμετέχουν στην εκστρατεία κατά του «ευρωσυντάγματος» στη Γαλλία συλλέγοντας υπογραφές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ