Σάββατο 21 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Κρίσιμο εκλογικό τεστ για Σρέντερ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση Γκέρχαρντ Σρέντερ οι εκλογές της Κυριακής στο παραδοσιακό προπύργιό της, στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, καθώς, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, για πρώτη φορά από το 1966, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) κινδυνεύει με βαριά ήττα, αν και φαίνεται πως θα κατακτήσει την πρωθυπουργία.

Το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, είναι το πολυπληθέστερο στη Γερμανία με 18 εκατομμύρια κατοίκους και 13,3 εκατομμύρια ψηφοφόρους, το ένα πέμπτο του συνόλου του εκλογικού σώματος στη χώρα.

Για να διατηρήσουν την εξουσία στο κρατίδιο, οι Σοσιαλδημοκράτες - διά στόματος του προέδρου τους, Φραντς Μιντεφέρινγκ - έχουν εξαπολύσει μια επίθεση από «τα αριστερά», ώστε να αποσπάσουν την ψήφο των ψηφοφόρων, κατηγορώντας τις μεγάλες επιχειρήσεις ότι προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν χωρίς όρια τα κέρδη τους!

Ενδεχόμενη ήττα θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα και για τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος θα συνεχίσει μεν να κυβερνά, αλλά με «κομμένα τα φτερά», εν όψει των ομοσπονδιακών εκλογών του 2006.

Τον περασμένο Φλεβάρη, οι Σοσιαλδημοκράτες υπέστησαν την έκτη συνεχόμενη ήττα τους σε τοπικές ή ευρωπαϊκές εκλογές, χάνοντας στην αναμέτρηση στο κρατίδιο του Σλέσβινγκ - Χολστάιν. Σήμερα το SPD διαθέτει τον έλεγχο έξι τοπικών κυβερνήσεων από 11 που διέθετε το 1999.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ