Σάββατο 21 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Απάντηση πρόκληση σε ερώτηση για το Αφγανιστάν

«Η απάντηση που έδωσε το Συμβούλιο της ΕΕ σε ερώτηση της Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου για την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν, μόνο ως πρόκληση και υποτίμηση της νοημοσύνης μας μπορεί να ερμηνευτεί, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι η απάντηση συνέπεσε με την παρουσία του "προέδρου" του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι στον Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου», αναφέρει με δελτίο Τύπου της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Και συνεχίζει:

«Η ερώτηση της Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στηριζόταν στην έκθεση του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ Σερίφ Μπασιούνι, αναφέροντας συγκεκριμένα: "Στο Αφγανιστάν εξακολουθούν να διαπράττονται πολλές σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις δυνάμεις της λεγόμενης συμμαχίας, από ιδιωτικές εταιρίες ασφάλειας και από την αφγανική αστυνομία". Ο εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ αναφέρει μεταξύ άλλων σεξουαλικές κακοποιήσεις, ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια και χρήση βίας που έχουν οδηγήσει σε θάνατο. Υπάρχουν μαρτυρίες που αναφέρουν τοποθέτηση κουκούλας στο κεφάλι των κρατουμένων, στέρηση ύπνου και τροφής και υποχρεωτική παραμονή σε επώδυνες στάσεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Καταγγέλλεται τέλος ότι οι "συμμαχικές" δυνάμεις συνεχίζουν να απαγορεύουν στους απεσταλμένους του ΟΗΕ την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις τους. Ερωτάται το Συμβούλιο εάν έχει υπόψη του τα παραπάνω και τι μέτρα πρόκειται να λάβει, τόσο για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο και εναντίον εκείνων που τα καταπατούν.

Το Συμβούλιο στην απάντησή του αφού διαβεβαιώνει ότι έχει γνώση της έκθεσης του κ. Μπασιούνι, και μάλιστα ότι "ανησυχεί βαθιά για το περιεχόμενο των καταγγελιών του", υπεκφεύγει να δώσει οιαδήποτε απάντηση, παραπέμποντας το όλο θέμα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, όχι βέβαια με την έννοια της λήψης έστω κάποιων συγκεκριμένων μέτρων, αλλά για να συνεχίσει να "παρακολουθεί" την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να συνεχίσει να συντάσσει ακόμη μερικές εκθέσεις, να δημιουργήσει κι άλλες συμβουλευτικές υπηρεσίες κλπ. κλπ. Το Συμβούλιο τηρεί σιγήν ιχθύος στο κύριο ζήτημα που θέτει η ερώτηση, δηλαδή τις ευθύνες της ΕΕ, αφού στις δυνάμεις της λεγόμενης "συμμαχίας", που πρωτοστατούν στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν, συμμετέχουν στην πλειοψηφία τους οι χώρες της ΕΕ με τις ευλογίες των οργάνων της ΕΕ. Να σημειωθεί ότι η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του καθεστώτος Καρζάι, έχοντας δώσει μέχρι τώρα 657.000.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται να δώσει άλλα 376.000.000 ευρώ μέσα στο 2005.

Η παραπάνω απάντηση είναι πρόκληση για έναν παραπάνω λόγο, δηλαδή την παρουσία του προέδρου Καρζάι στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο οποίος παρουσίασε την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν ειδυλλιακή. Στην ομιλία του ο αχυράνθρωπος των ιμπεριαλιστών έδωσε τα απαραίτητα εύσημα στα αφεντικά του, μιλώντας για "άρση του σιδηρού παραπετάσματος", για "σοβιετική εισβολή και κατοχή" και φυσικά για την κατοχύρωση της οικονομίας της αγοράς μέσα από το νεοσύστατο "σύνταγμα" της χώρας. Μετά από τις παραπάνω δηλώσεις, ο πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο φρόντισε να τον διαβεβαιώσει ότι η ΕΕ θα συνεχίζει να χρηματοδοτεί το Αφγανιστάν και μετά το 2007, ενώ τον απάλλαξε στην ουσία από κάθε δέσμευση για λήψη μέτρων ώστε να μειωθεί η παραγωγή οπίου, που αυξήθηκε κατακόρυφα μετά την επέμβαση των δυνάμεων της "συμμαχίας", λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "πρόκειται για μακροπρόθεσμο πρόβλημα, για το οποίο δεν περιμένουμε θαυματουργή θεραπεία".

Είναι φανερό ότι τα γεωστρατηγικά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα της ΕΕ στην περιοχή καθορίζουν τη στάση της, και ότι τα περί σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι προπέτασμα καπνού και πρόσχημα για τη νομιμοποίηση των επεμβάσεων», καταλήγει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ