Σάββατο 21 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ
Ποινικές διώξεις σε 15 άτομα

Εννέα δικαστές, τρεις δικηγόροι, ένας γιατρός, ένας δικαστικός υπάλληλος και ένας αρχιμανδρίτης αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τέσσερα κακουργήματα και 13 πλημμελήματα

Εξηγήσεις για τις παράνομες πράξεις που διέπραξε καλείται να δώσει το τμήμα του παραδικαστικού κυκλώματος που έχει βγει στον αφρό. Στην ομάδα αυτή ενέχονται πρωτίστως επίορκοι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, καθώς και δικηγόροι, δηλαδή οι άνθρωποι που τάχθηκαν να υπηρετούν το νόμο. Επίσης, στην ίδια ομάδα του παραδικαστικού κυκλώματος ενέχονται ένας γιατρός, ένας δικαστικός υπάλληλος και φυσικά ο αρχιμανδρίτης Ι. Γιοσάκης που ήταν ο βασικός μοχλός του όλου κυκλώματος.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς, ο οποίος ολοκλήρωσε την έρευνα για το παραδικαστικό κύκλωμα, παρήγγειλε χτες στην Εισαγγελία Εφετών να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος 15 ατόμων που βαρύνονται συνολικά για 17 κατηγορίες, εκ των οποίων τέσσερις κακουργηματικές και 13 πλημμεληματικές.

Η δράση του παραδικαστικού κυκλώματος αποκαλύπτει τη σήψη και τη διαφθορά του κοινωνικού μας συστήματος που τελικά διαπερνά όλο το φάσμα. Στην υποτιθέμενη ανεξάρτητη αστική δικαιοσύνη, η οποία υποτίθεται ότι πρέπει να είναι αμερόληπτη και να κρίνει με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους, αποκαλύπτονται οργανωμένα κυκλώματα που δρουν όπως θέλουν.

Από τα 15 άτομα για τα οποία παραγγέλθηκε να ασκηθούν ποινικές διώξεις, τα εννιά ανήκουν στο δικαστικό κλάδο (Αντ. Ηλία, Ν. Αθανασόπουλος, Π. Τσέβη, Αν. Μπαστά, Α. Κοροβέση, Ν. Ποταμιάνος, Γ. Λαμπροπούλου, Αντ. Μύτης και Μ. Δαβίου), τρεις δικηγόροι (Αθ. Κεχαγιόγλου, Γ. Νικολακόπουλος και Ν. Εμμανουηλίδης), ο γιατρός του ΝΙΜΙΤΣ Εμ. Νιώτης, ο δικαστικός υπάλληλος Α. Καρατζάς και ο αρχιμανδρίτης Ι. Γιοσάκης. Να υπενθυμίσουμε ότι ποινικές διώξεις έχουν ασκηθεί στο πρόσφατο παρελθόν και σε δύο άλλους δικαστικούς λειτουργούς, τον Λ. Στάθη και τον Ε. Καλούση, μετά από την έρευνα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά.

Το κοινό χαρακτηριστικό των 15 ατόμων είναι ότι κινούνταν γύρω από τον αρχιμανδρίτη Ι. Γιοσάκη, ο οποίος μαζί με την Α. Ηλία αντιμετωπίζουν τις περισσότερες κατηγορίες.

Οι τέσσερις κακουργηματικές κατηγορίες είναι:

- Δύο κατηγορίες για απάτη κατ' εξακολούθηση, κατ' επάγγελμα και συνήθεια, εκ των οποίων η μία αφορά την Αντ. Ηλία και η άλλη τον Ι. Γιοσάκη.

- Κατάχρηση εξουσίας που αφορά την ανακρίτρια Μ. Δαβίου.

- Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και αφορά τον Ι. Γιοσάκη, την Αντ. Ηλία και τον δικηγόρο Γ. Νικολακόπουλο.

Οι υπόλοιπες 13 κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος είναι:

- Παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση. Στο αδίκημα αυτό εμπλέκονται σχεδόν όλοι οι δικαστές και συγκεκριμένα οι Αντ. Ηλία, Ν. Αθανασόπουλος, Π. Τσέβη, Ασπ. Μπαστά, Α. Κοροβέση, Ν. Ποταμιάνος, Γ. Λαμπροπούλου, ο Αντ. Μύτης και ο δικαστικός υπάλληλος Α. Καρατζάς.

- Το αδίκημα της συμμορίας αντιμετωπίζουν οι Ι. Γιοσάκης, Αντ. Ηλία, Ν. Αθανασόπουλος, Π. Τσέβη, καθώς και οι δικηγόροι Αθ. Κεχαγιόγλου, Γ. Νικολακόπουλος και Ν. Εμμανουηλίδης.

- Δωροδοκία (δωροληψία) δικαστή. Το αδίκημα αυτό αντιμετωπίζει η Αντ. Ηλία.

- Δωροδοκία δικαστή με κατηγορούμενους τους δικηγόρους Αθ. Κεχαγιόγλου και Γ. Νικολακόπουλο.

- Σε άμεση συνέργεια σε δωροδοκία δικαστή εμπλέκεται ο Αθ. Κεχαγιόγλου.

- Το αδίκημα της αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης αντιμετωπίζουν οι Αντ. Ηλία, Ν. Αθανασόπουλος, Π. Τσέβη, Ν. Ποταμιάνος και Γ. Λαμπροπούλου.

- Για ψευδή βεβαίωση ελέγχεται ο γιατρός Εμ. Νιώτης.

- Για ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση κατηγορούνται οι Ι. Γιοσάκης και Αντ. Ηλία.

- Για νόθευση δημοσίου εγγράφου κατηγορείται ο δικαστικός υπάλληλος Α. Καρατζάς.

- Για ηθική αυτουργία στη νόθευση εγγράφου κατηγορείται ο Ι. Γιοσάκης.

- Στην παράβαση του άρθρου 11 του Ν. 5227/1931 περί μεσαζόντων εμπλέκονται η Αντ. Ηλία και ο Ν. Εμμανουηλίδης.

- Ηθική αυτουργία κατά συρροή σε παράβαση καθήκοντος. Κατηγορίες γι' αυτό το αδίκημα αντιμετωπίζουν οι Ι. Γιοσάκης, Γ. Νικολακόπουλος και Ν. Εμμανουηλίδης.

- Σε απλή ψυχική ενέργεια στο αδίκημα της απάτης εμπλέκεται ο Ι. Γιοσάκης και αφορά το αδίκημα της απάτης που φέρεται να διέπραξε η Αντ. Ηλία.

Η έρευνα για το παραδικαστικό κύκλωμα άρχισε από τις 15 Δεκέμβρη, ενώ στις 16 Φλεβάρη είχε συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών, οπότε και ορίστηκε ειδικός εφέτης ανακριτής.

Τέλος, στην παραγγελία του προς την Εισαγγελία Εφετών για άσκηση ποινικών διώξεων, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς αναφέρει ότι αν κατά τη διάρκεια της κύριας ανακριτικής διαδικασίας προκύψει ότι ενέχονται και άλλα πρόσωπα στο παραδικαστικό κύκλωμα, να ασκηθούν διώξεις εναντίον τους.

Ο φερόμενος ως εγκέφαλος του παραδικαστικού κυκλώματος Ι. Γιοσάκης σχολιάζοντας την παραγγελία για άσκηση ποινικών διώξεων, σε δήλωσή του, μέσω του δικηγόρου του, ανέφερε χτες ότι οι ποινικές διώξεις υπαγορεύτηκαν από λόγους σκοπιμότητας σε βάρος της νομιμότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ