Σάββατο 21 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στη Ν. Υόρκη

Ολοκληρώθηκε χτες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ο πρώτος γύρος των προκαταρκτικών, διερευνητικών διαβουλεύσεων για την προετοιμασία του εδάφους έναρξης μιας νέας διαδικασίας, με σκοπό να οδηγήσει στην επίλυση του Κυπριακού. Η Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να εκδώσει σύντομη ανακοίνωση με την οποία θα γνωστοποιείται η αποστολή στην περιοχή (Αθήνα, Αγκυρα και Λευκωσία) του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, αρμόδιου για Πολιτικές Υποθέσεις, σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, «για να ακούσει τα μέρη», την επόμενη βδομάδα. Οπως είναι γνωστό, ο κ. Πρέντεργκαστ θα συνταξιοδοτηθεί προς τα τέλη Ιούνη.

Η χτεσινή συνάντηση μεταξύ του κ. Πρέντεργκαστ και των συνεργατών του με τον απεσταλμένο του Προέδρου της Κύπρου, Τάσου Τζιωνή, διήρκεσε μια ώρα και δέκα λεπτά.

Οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει να τηρηθεί η εμπιστευτικότητα των επαφών και όπως ανέφερε διπλωματική πηγή στο ΑΠΕ, οι κινήσεις θα γίνονται με «σταθερά βήματα, γιατί όλοι επιδιώκουμε να δημιουργηθούν σωστές προϋποθέσεις, ώστε να μην υπάρξει νέα αποτυχία».

Εκτός από τον κ. Τζιωνή, στην κυπριακή αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου και η σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, ειδική για συνταγματικά θέματα, Κλερ Πάλι.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, στις διερευνητικές διαβουλεύσεις η κυπριακή αντιπροσωπεία παρουσίασε τις περιοχές ανησυχιών της επί του σχεδίου Ανάν και σε γενικές γραμμές φαίνεται να κινούνται μέσα στα πλαίσια των κωδικοποιημένων θέσεων του Εθνικού Συμβουλίου και αφορούν: το εδαφικό, το περιουσιακό, την ασφάλεια, τις εγγυήσεις, τους έποικους, τη λειτουργικότητα του κράτους, τη μεταβατική περίοδο και την ενιαία οικονομία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ