«Η ιδιωτική εξουσία των μεγάλων και διεθνών κεφαλαιουχικών εταιριών εργάζονται συνεχώς, ονόματι μεν για την ομοιογένεια των συνθηκών της διεθνούς αγοράς, πράγματι δε για την παγκόσμια κυριαρχία τους σε ένα κόσμο αποδυναμωμένων κρατών». Αυτό υπογραμμίστηκε από τον Μιχάλη Δεκλερή, πρώην πρόεδρο του Ε' Τμήματος του ΣτΕ και Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας σε Ημερίδα με θέμα «Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και Βιωσιμότης» που διοργάνωσε την Τρίτη το απόγευμα το Επιμελητήριο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση αυτή στηρίζεται - όπως επισημάνθηκε εισηγητικά - στον έντονο προβληματισμό για τη φύση και τις συνέπειες του «Ευρωσυντάγματος», καθώς και για το πού αποβλέπει το λεγόμενο «Σύνταγμα της Ευρώπης».
Για θεμελιώδη αντίφαση μεταξύ δύο πολιτικών της ΕΕ έκανε λόγο στην εισήγησή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μιχ. Δεκλερής. Απ' τη μια, αυτής της βιώσιμης ανάπτυξης που θεωρητικά εμφανίζεται να αποβλέπει στην ενδυνάμωση των κρατών - μελών της, κι, απ' την άλλη, της πολιτικής παγκοσμιοποίησης της αγοράς κεφαλαίων. Και φυσικά η ΕΕ υποκύπτει πάντα στις αξιώσεις της αγοράς, υπογράμμισε ο ομιλητής.
Προβληματισμό τόσο για το «Ευρωσύνταγμα», όσο και για τη φύση της ίδιας της ΕΕ εξέφρασε και η Μ. Καραμανώφ, Σύμβουλος Επικρατείας. Συγκεκριμένα, στην τοποθέτησή της επισήμανε: «Η πολιτική της ΕΕ είναι άκρως ανταγωνιστική. Στηρίζεται στις ανάγκες της αγοράς, ασχολείται με διάφορα ζητήματα, όχι απλώς με γνώμονα την αγορά, αλλά για την αγορά! Αντίθετα, οι νόμοι προβλέπεται ότι πρέπει να είναι στην υπηρεσία των πολιτών ενός κράτους και του εθνικού συμφέροντος. Πώς θα συμβιβαστούν αυτά τα δυο όταν η λογική της ΕΕ - και κατά συνέπεια και του Συντάγματός της - είναι υποταγμένη στην αγορά;».
Στην ημερίδα συμμετείχαν ακόμη οι: Ν. Αλιβιζάτος και Γ. Παπαδημητρίου, καθηγητές Πανεπιστημίου Αθηνών και η Κ. Χριστοφορίδου, Σύμβουλος Επικρατείας.