Πέμπτη 12 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η αξιοπρέπεια έχει κόστος...

Πρωτομαγιά σημαίνει απεργία. Αυτό μας μάθαιναν από παιδιά καθηγητές μας στα σχολεία κι όποιες κι αν ήταν οι πολιτικές τους πεποιθήσεις δεν μπορούσαν παρά να σταθούν με σεβασμό στον ξεσηκωμό του Σικάγου, στους νεκρούς του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, στους εργάτες κάθε εποχής που έχυσαν αίμα και ιδρώτα για τα δίκια της τάξης τους. Υπήρχαν βέβαια κι αυτοί που μας παρότρυναν να ξαμοληθούμε στους αγρούς «να πιάσουμε το Μάη», δεν τολμούσαν όμως να αρνηθούν το συμβολισμό της ημέρας, δεν τολμούσαν να αρνηθούν ότι η Πρωτομαγιά είναι απεργία.

Και δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς, αν ήθελαν να είναι και να λέγονται δάσκαλοι. Γιατί ο δάσκαλος πρέπει να μπορεί να κοιτάει στα μάτια τους μαθητές του, να τους διδάσκει όχι μόνο με τα λόγια αλλά και με τη στάση του, με την αξιοπρέπειά του, με τη συνείδηση ότι από τα χέρια του περνάνε οι αυριανοί εργάτες, η επιστημονική διανόηση, ότι αυτά, τα σημερινά παιδιά μπορούν αύριο να αλλάξουν τον κόσμο.

Είναι ντροπή λοιπόν, για το δάσκαλο, για τον καθηγητή που έφτασε χτες στο σχολείο του να κάνει μάθημα, ακυρώνοντας το νόημα της Πρωτομαγιάς, το νόημα της απεργίας. Αραγε, είχε μεγαλύτερη αξία αυτό το μάθημα που τους δίδαξε, από το μάθημα ζωής που θα τους έδινε αν απεργούσε; Είναι ντροπή για το δάσκαλο να κρύβεται πίσω από τη δήθεν «διευκόλυνση» του υπουργείου Παιδείας και να υπογράφει δηλώσεις «μετανοίας» για να μη χάσει ένα μεροκάματο, όταν ο γονιός του μαθητή που έχει απέναντί του, ο γονιός που ξοδεύει ολόκληρο το μισθό του για να καταφέρει να μορφώσει το παιδί του, ματώνει για το μεροκάματο, αλλά επιλέγει να κατέβει στην απεργία με το κεφάλι ψηλά και να χάσει το μεροκάματο, ακόμα και με τον κίνδυνο της απόλυσης.

Είναι ντροπή για τον κάθε εργαζόμενο, που νιώθει στο πετσί του την άγρια εκμετάλλευση, που έχει ξεχάσει πια τι θα πει «οχτάωρο», που πληρώνει για την περίθαλψή του, που δίνει ολόκληρες περιουσίες για την «εκπαίδευση» των παιδιών του, να μην τολμά να θυσιάσει ένα μεροκάματο, όχι μόνο για να τιμήσει τους νεκρούς αυτής της ημέρας, αλλά κυρίως, για να διεκδικήσει τη ζωή που του κλέβουν. Η Πρωτομαγιά είναι απεργία και η απεργία έχει κόστος. Είναι μέρα αγώνα και διεκδίκησης κι όπως κάθε αγώνας, έχει κόστος. Ακόμα και η αξιοπρέπεια έχει το δικό της κόστος. Ομως το κόστος του αγώνα είναι δεδομένο κι απαραίτητο, για να μπορεί η εργατιά να έχει κέρδος στη ζωή και στο μέλλον της. Και το μήνυμα της Πρωτομαγιάς, αυτό ακριβώς διδάσκει. Οχι, δυστυχώς, ορισμένους δασκάλους κι όσους άλλους επέλεξαν χτες να «διευκολυνθούν» από τη Μαριέττα, αντί να απεργήσουν...


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ